真係越窮越見鬼~唉!

~緣~
|
每月支出真係啱啱好但係一有多餘錢就會有意外,例如今個月有書簿津貼我仔就爛咗對鞋,壞咗個電話, 個天好似要搞到我個個月冇錢淨先放過我,我唔係唔想儲錢,以系每個月真係啱啱好,實在草唔到錢
x00_00x
|
好個方面唸……
好過响你好手緊時,先要買鞋買電話
希望否極泰來
athruzala
|
我都係一個死窮鬼!
fongfonglover
|
起碼你仲有書簿津貼
love2talk
|
~緣~ 發表於 18-7-17 21:49
每月支出真係啱啱好但係一有多餘錢就會有意外,例如今個月有書簿津貼我仔就爛咗對鞋,壞咗個電話, 個天好 ...

唔駛入不敷支,已好好。
~緣~
|
fongfonglover 發表於 18-7-17 22:09
起碼你仲有書簿津貼

如果有能力,我寧願唔要

拎書簿津貼都會被人歧視, 唔好睇得遠,淨係睇bk都有
|
每月支出真係啱啱好但係一有多餘錢就會有意外,例如今個月有書簿津貼我仔就爛咗對鞋,壞咗個電話, 個天好 ...

純粹想長知識,唔好介意,我想問書津有幾多?
frombetter
|
今世做多啲好事,為下世積福。
~緣~
|
20020116 發表於 18-7-17 22:18
純粹想長知識,唔好介意,我想問書津有幾多?

上網有資料睇, 小學同中學係唔同,半津同全津又有唔同
luppy
|
athruzala 發表於 18-7-17 22:08
我都係一個死窮鬼!

x2

剛電話又壞,卡數又要找
pomanlife
|

你未夠我黑,買完書簿又冇津貼,屋企電線漏電跳制又搵人換埋電線又洗左二千幾
~緣~
|
frombetter 發表於 18-7-17 22:18
今世做多啲好事,為下世積福。

我已經成日做好事~所以好多朋友
~緣~
|
pomanlife 發表於 18-7-17 22:19
你未夠我黑,買完書簿又冇津貼,屋企電線漏電跳制又搵人換埋電線又洗左二千幾 ...

漏電好危險,最緊要個人冇事
~緣~
|
x00_00x 發表於 18-7-17 22:07
好個方面唸……
好過响你好手緊時,先要買鞋買電話
希望否極泰來

本身由細到大都窮開,我都唔知幾時會等到呢一日
~緣~
|
love2talk 發表於 18-7-17 22:13
唔駛入不敷支,已好好。

有時都會入不敷支但係呢啲日子我係一步都唔會出門口,除咗買嘢食,做嘢
|
pomanlife 發表於 18-7-17 22:19
你未夠我黑,買完書簿又冇津貼,屋企電線漏電跳制又搵人換埋電線又洗左二千幾 ...

我上個月咪又係整過兩箱派咗幾千銀跟住今個月換水龍頭8舊,換冷氣5000!駛錢何只倒水咁,簡直快過倒水!
多多綠茶    發表於 18-7-18 23:34
love2talk
|
~緣~ 發表於 18-7-17 22:24
有時都會入不敷支但係呢啲日子我係一步都唔會出門口,除咗買嘢食,做嘢
...

你都叫做有自制能力,咁就再諗諗點樣開源節流,你冇債務的話,好快會捱過的。
x00_00x
|
~緣~ 發表於 18-7-17 22:22

本身由細到大都窮開,我都唔知幾時會等到呢一日

我都係呀~自己慳啲囉…
都無辦法架啦
~緣~
|
love2talk 發表於 18-7-17 22:27
你都叫做有自制能力,咁就再諗諗點樣開源節流,你冇債務的話,好快會捱過的。
...

好彩我有冇爭人錢不過有個仔有時難聽啲講我唔食佢都要食, 有時返學啲嘢或者校服舊咗啲同學就取笑仔仔
fongfonglover
|
~緣~ 發表於 18-7-17 22:15
如果有能力,我寧願唔要

拎書簿津貼都會被人歧視, 唔好睇得遠,淨係睇bk ...

我拎唔到書津仲要一出糧就變糧尾仲想c呀 就算係依家冷氣都唔敢成日開(一不小心變左鬥窮post tim ) ,其實半津也好,全津也好,拎都都好啦,起碼津貼下,拎唔到津貼嗰d真係咩都硬食~我又覺得無需要歧視拎津貼嘅人喎,政府嘅資源香港人拎到就梗就拎啦,無謂益d蝗蟲