自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主

家家俾十萬唔容易,我會轉返政府,抽多啲時間陪佢好更好吧!
邊個仔女堅持就佢俾晒,唔係反唔反面咁簡單,係真係太大負擔

大宅

brindlewin 發表於 18-7-17 23:18
老人意願是依歸,老人愛面子,子女只得盡做。
不過呢類末期case, 除非你地有$以外更是社會名人,否則私院 ...

點解私院唔想接?

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

brindlewin 發表於 18-7-17 23:18
老人意願是依歸,老人愛面子,子女只得盡做。
不過呢類末期case, 除非你地有$以外更是社會名人,否則私院 ...

老人家因住過政府医院已怕怕,不想回政府医院,她沒有医療保險只有人壽保險,固現在所有支出都要子女負擔。

男爵府

rean_chau 發表於 18-7-17 23:22
老人家有物業就賣物業左套現,無錢就惟有返政府。

我真的不知他的財務狀況, 一向只有俾零用他, 但冇過問佢呢樣嘢。

男爵府

唔好煩我 發表於 18-7-17 23:35
少數服從多數可以嗎?實在私家係好大負擔。

同埋老人家,通常唔會只得一范,好多時幾個問題,你請得幾多個 ...

5個子女內2比2,還有1個不知意向。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbforever 發表於 18-7-17 22:39
回覆 sinohk33 的帖子

但是有子女堅持住私家,要繼續医,要打一set十萬元既針。 ...

佢地比曬??

男爵府

szeszes 發表於 18-7-17 23:18
無能力都要轉去政府醫院啦。 一係同有能力果個講,自己無咁多錢夾

已經表示過只能出有限$,但話家家都有負擔,唔好同佢講無$。

子爵府

bbforever 發表於 18-7-17 23:39
老人家因住過政府医院已怕怕,不想回政府医院,她沒有医療保險只有人壽保險,固現在所有支出都要子女負擔 ...

你唔好諗得咁簡單,大把錢要使,就算今次醫得好,下次又點,又入私院?佢個腎咁差,洗腎都唔平,有D數預唔到,突然要搶救,你救唔救呀?幾佰萬都未必夠,仲有日後身後事呢?

如果要你老公出,一定有說話聽。

五個仔女,個個肯比呀?搵日坐低傾,使完幾十萬,仲有好多幾十萬要使。

老實講,冇錢真係早D死好過,又要使錢又要辛苦,我都同老公講好,我有事唔好搶救,由得我走。

男爵府

good_pig 發表於 18-7-17 23:48
佢地比曬??

講到明一定要夾,但唔知決定打定唔打。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

政府啦

男爵府

唔好煩我 發表於 18-7-17 23:35
少數服從多數可以嗎?實在私家係好大負擔。

同埋老人家,通常唔會只得一范,好多時幾個問題,你請得幾多個 ...

老人家既病真係好多瓣, 末期肝硬化、腎衰竭、糖尿病、痛風、血壓高 等.........

就係身體咁虛先病菌入血,以為用咗抗生素殺菌好返,點知又發現腸有問題。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbforever 發表於 18-7-18 00:00
講到明一定要夾,但唔知決定打定唔打。

最多夾細份..咁冇錢唔通去借都要夾?

男爵府

回覆樓主

唉,久病床前無孝子。有能力當然醫,不過都要睇老人家受唔受得住。
無能力就不如同佢過埋D開心既時間。

如果我老左周身病痛真係寧願快D死,好過係樹累人累物

男爵府

good_pig 發表於 18-7-18 00:10
最多夾細份..咁冇錢唔通去借都要夾?

已經講咗能力有限,話要借$先頂到,但有子女都仍想繼續医老人家。 但係頂到今次都頂唔到下一次。

珍珠宮

親子王國15週年勳章

係咪個個俾十萬就醫得好?
鬼唔知私家好咩.
根本就係燒錢.
唔通要兒女按樓賣身先叫孝順?
幾時都係要量力而為.

寶石宮

bbforever 發表於 18-7-18 00:20
已經講咗能力有限,話要借$先頂到,但有子女都仍想繼續医老人家。 但係頂到今次都頂唔到下一次。
...

同佢講...出盡就係XX萬...就咁

話不孝子都冇計...唔通成家人清袋都要醫?

公爵府

bbforever 發表於 18-7-17 22:39
回覆 sinohk33 的帖子

但是有子女堅持住私家,要繼續医,要打一set十萬元既針。 ...

如果有人堅持住私家,咁就由此人支付大部分醫藥費啦? 因為私家醫院差不多每隔幾日便要找數一次,果資金不足,院方自然會要求病人轉院,因此要盡快決定轉院於否。

大宅

連我媽呢啲家庭主婦都知私家燒銀紙,當年我爸有病都係留家療養,我地盡自己能力同佢睇私家醫生用標靶藥比佢舒緩,等个人無禁辛苦,有晚急起上嚟我地話入私家我媽都話唔好,佢地可能唔清楚情況,一心想為爸爸醫病,妳叫佢地去揾醫生了解吓未來大約洗費先,最後都係堅持嘅話妳就自已能力比,有錢出錢,無錢出力,多啲抽時間照顧老人家,自己問心無愧就得,其實照顧病患都好大壓力,佢地分分鐘未計呢畢開支

子爵府

yumui61 發表於 18-7-18 00:25
係咪個個俾十萬就醫得好?
鬼唔知私家好咩.
根本就係燒錢.

正確! 無得任性!長期病患無可能(普通人家)長期住私家! 唔通要攪到借錢咩?仲要唔知醫幾耐

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bbforever 發表於 18-7-17 23:47
5個子女內2比2,還有1個不知意向。

一向都係時間同健康競賽, 剩番果個 仔女點會唔知意向, 可能只係唔想表態...

如果可以, 用番老人家自己d 錢去醫. 否則, 明知長遠要駛好多錢, 最好去番政府度醫, 或者大家按能力夾錢囉....

首頁
12345...6

尾頁

跳至