就快20週仍未有胎動感覺,擔心!

Fishchan1223
|
本人已經第二胎,第一胎時大概16-17週已有明顯胎動,但今胎到現在差不多20週仲未係好感覺到,就算臨訓好靜態時都感覺唔到,但之前17-18週左右曾經有感覺輕微嘅胎動,但只好輕微,有d擔心唔知會點,月尾先再做產檢,已一個月產檢一次,唔知係咪自己過份擔心(emoji)(emoji)
purplerain0348
|
Fishchan1223 發表於 18-7-18 00:02
本人已經第二胎,第一胎時大概16-17週已有明顯胎動,但今胎到現在差不多20週仲未係好感覺到,就算臨訓好靜 ...

有冇胎心機,有就自己係屋企check下
如果無,想安心啲,最好去照下,咁就唔使咁擔心,始終陀b都要心情放鬆啲好
claudiabb
|
Fishchan1223 發表於 18-7-18 00:02
本人已經第二胎,第一胎時大概16-17週已有明顯胎動,但今胎到現在差不多20週仲未係好感覺到,就算臨訓好靜 ...

我都係第二胎,都係20定21週先開始feel到小小咋,以家30週喇,胎動都唔似印象中第一胎咁頻密,人人都話第二胎早啲feel到同明顯好多,不過胎胎唔同嘅,有定期檢查就唔使驚,加油
|
purplerain0348 發表於 18-7-18 08:19
如果無,想安心啲,最好去照下,咁就唔使咁擔心,始終陀b都要心情放鬆 ...

我仲有9日就去照結構,所以先唸住等埋,不過如果仲係咁擔心可能都會去照左一次先
|
claudiabb 發表於 18-7-18 08:25
我都係第二胎,都係20定21週先開始feel到小小咋,以家30週喇,胎動都唔似印象中第一胎咁頻密,人人都話第 ...

我先生話男同女可能唔同,今胎係囡囡可能靜態d可能係成日自己嚇自己,btw,謝謝你支持!
芬豬豬
|

我22週先感覺到胎動
我要做媽媽
|
每個媽媽情況唔一樣架,可能你遲小小,但係如果你依然系唔放心既話,你可以去照下架
RubyYu07
|
purplerain0348 發表於 18-7-18 08:19
如果無,想安心啲,最好去照下,咁就唔使咁擔心,始終陀b都要心情放鬆 ...

係囉,我都係諗到用胎心機測下心跳。
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-7-18 16:48
係囉,我都係諗到用胎心機測下心跳。

如果有嘅話,自己check下會安心D
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-7-18 16:50
如果有嘅話,自己check下會安心D

我都係咁話,再唔係就去照下。
hamsterma
|

我都好遲先感覺到胎動,如果唔放心就照下或檢查一下
Simsimsss
|
我23週幾先感覺到有少少胎動,你試下放手係肚皮上,容易啲感覺佢郁
pigpiglamlam
|
我2胎都係20w後先感覺到
唄唄
|
第一胎21週但仲未知點算胎動
到底係感覺個肚震震下就係定個肚似搞肚先算係?
waiiwaii0611
|
我覺得訓平個人系最易感受到胎動
haha748494
|
我都覺得第二胎比第一胎遲feel到胎動,可能系肚腩大左原因。
mimi26
|
我要20週打後先有,好似21 22 有輕微感覺,不過之後就郁到你想中暈佢
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-7-18 16:51
我都係咁話,再唔係就去照下。

媽咪真係好容易緊張,成日羅孿孿
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-7-19 19:02
媽咪真係好容易緊張,成日羅孿孿

正常架,尤其第一胎,每一關都好似闖關咁
luv_miyuko
|
Fishchan1223 發表於 18-7-18 08:55
我先生話男同女可能唔同,今胎係囡囡可能靜態d可能係成日自己嚇自己,btw,謝謝你支持!
...

咁又可能喎,我囡唔郁架,我仔日日當我肚皮沙包咁打。