在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

喺呢間公司做咗3年幾,知道自己個pay 比market 有gap (低10%-20%),同埋自己所負責嘅部門揾錢多咗好多,為咗揾奶粉錢俾個仔,今日做appraisal 同上司講希望review salary.

問咗行內嘅人佢哋人工嘅range,同上司講。整左個excel表列明其他公司人工個yearly pay 係幾多。

上司話覺得無underpay(無視行內係點),叫我返工唔好剩係考慮錢,佢話公司有好多benefit, 包括產假!? 同埋公司overall environment好唔好 (問心我唔覺特別好,人事都係複雜)同返工近唔近。

心淡,過埋今年出埋b仔揾下工先。

男爵府

疊埋心水搵工啦 加油!!

公爵府

甜甜人妻 發表於 18-7-18 00:18
喺呢間公司做咗3年幾,知道自己個pay 比market 有gap (低10%-20%),同埋自己所負責嘅部門揾錢多咗好多,為 ...

佢冇考慮就咁講,真系早走早著。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

產假係勞例唔可以當係公司benefit囉.....
你上司根本就暗示你都拎咗公司既產假就唔會咁多要求

男爵府

開心吸收勳章

甘既上司.早走早著啦...
簡直系無視你既訴求...
算啦....疊埋心水穩過份.

大宅

SUKI20062014 發表於 18-7-18 18:12
甘既上司.早走早著啦...
簡直系無視你既訴求...
算啦....疊埋心水穩過份.

我決定過左年出埋bonus 就揾工,睇下出面咩嘢環境。

大宅

queencorn 發表於 18-7-18 15:33
產假係勞例唔可以當係公司benefit囉.....
你上司根本就暗示你都拎咗公司既產假就唔會咁多要求 ...

可能係⋯⋯⋯咁都講得出。

我做完appraisal 嬲到全個晏晝都做唔到嘢

大宅

Mrs.Kangaroo 發表於 18-7-18 14:48
佢冇考慮就咁講,真系早走早著。

佢自己做高層,年中可能都有唔少人r人工r升職。

年度review, 都係大家睇下有咩嘢訴求,如果有嘅話就作出反映。take 唔take action, 會唔會加,係上司作最後決定。但下屬就係有權利去講。

每個人都有難處,上司都可以有難處,我好明白。但係呢類ignore下屬,聽都唔想聽,話出面揾工好易揾到高人工但人工唔應該係最大考慮,個下屬心裡聽到好難受,我由無諗住揾工變咗唔想衰俾你睇所以我出去揾。

多謝你令我睇清睇楚。

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我係你即搵工。睇下自己有冇市場

市價,唔代表你值呢個價。

大宅

princessgw 發表於 18-7-19 08:16
我係你即搵工。睇下自己有冇市場

市價,唔代表你值呢個價。

咁我答到你,我個行揾份加人工嘅好易(以而家我人工同title), 只係取決於想唔想做。

子爵府

虎到金來勳章

甜甜人妻 發表於 18-7-19 09:18
咁我答到你,我個行揾份加人工嘅好易(以而家我人工同title), 只係取決於想唔想做。

甘點解唔做?

你另我唸起一個case. 有個staff 想r $$, 頭一次老細都同個staff傾下,叫佢留低(但無加到人工,title, 卡片自己隨便想印咩都得,但內部都是同一title / grade)

點知個老細無幾耐之後同個staff 講,如果佢做得唔開心,可在出面搵機會。個staff 聽到甘只可自己resign, 免被睇死。

翡翠宮

甜甜人妻 發表於 18-7-19 09:18

咁就即走, 等什麼

大宅

princessgw 發表於 18-7-19 09:26
甘點解唔做?

你另我唸起一個case. 有個staff 想r $$, 頭一次老細都同個staff傾下,叫佢留低(但無加到人工, ...

Appraisal 都係前日至做。

會update 返張cv 同揾d headhunt 了解下個市況啦~

大宅

mini1204 發表於 18-7-19 10:50
咁就即走, 等什麼

揾左工至走啦當然~

大宅

甜甜人妻 發表於 18-7-19 19:12
揾左工至走啦當然~

祝福樓主,加油

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

甜甜人妻 發表於 18-7-18 00:18
喺呢間公司做咗3年幾,知道自己個pay 比market 有gap (低10%-20%),同埋自己所負責嘅部門揾錢多咗好多,為 ...

閃啦,返工唔講錢,傻左咩

大宅

不可奉告 發表於 18-7-19 19:33
祝福樓主,加油

多謝你

大宅

大概九個月前我喺度呻,喺appraisal 時我提出要求加人工,嗰陣上司無表示。

今日,收到加人工信,加7%。平時年度加人工只有2%-3%,所以有4%係extra 嘅。

雖然唔係話太多,但唔出聲一定無。

所以,有時喺適當時候合理反映,都有機會有用嘅。

子爵府

甜甜人妻 發表於 19-4-11 00:33
大概九個月前我喺度呻,喺appraisal 時我提出要求加人工,嗰陣上司無表示。

今日,收到加人工信,加7%。平 ...

我都好明白你心情呀, 我間公司更衰講話頂薪點即係做 20 年都無得加搵鬼做呀, 我昨日比左信啦, Admin 講埋 d 野真難聽, 話我膚淺喎, 今年無人工加就走, 我回佢一句上司話到頂薪點仲會點加呀, 心想呃人留底係到開空頭支票。

大宅

bechan168 發表於 19-4-11 07:08
我都好明白你心情呀, 我間公司更衰講話頂薪點即係做 20 年都無得加搵鬼做呀, 我昨日比左信啦, Admin 講埋 ...

呢d嘢,直屬上司幫手真係重要。

你d公司d admin仲低能,點可以話人膚淺?呢個世界,人各有志,家家有求。

首頁

尾頁

跳至