嚴重便秘

bubblemilktea
|
依家14週, 由7週開始便秘好嚴重, 參考左各種方法都唔得, 要食醫生開的藥丸先幾日清一次, (大便糖水都唔得).日日谷住個肚好辛苦, 坐廁所坐到灰, 有屁放, feel到個肚搞搞下都去唔到,
核突D講好似有野塞住唔俾佢出咁. 有無媽媽有解決好方法?

我連醫生開Materna 都唔敢食, 有無其他無鐵既維他命岩食架? 謝謝
Evacheng36
|
生果呢?我都差不多,依家13W。焗住自己食多啲菜,果,橙/奇異果/西莓,或芝麻糊都試,暫時最起碼隔日一次,如果唔係,我完全好似你感受咁,谷住曬!
rkunho
|
bubblemilktea 發表於 18-7-18 00:59
依家14週, 由7週開始便秘好嚴重, 參考左各種方法都唔得, 要食醫生開的藥丸先幾日清一次, (大便糖水都唔得). ...

我本身便秘底嫁,所以我而家每天都會整果汁飮!都叫去得到!
MyBabyPig
|
bubblemilktea 發表於 18-7-18 00:59
依家14週, 由7週開始便秘好嚴重, 參考左各種方法都唔得, 要食醫生開的藥丸先幾日清一次, (大便糖水都唔得). ...

可以試下益生菌,我未懷孕前腸胃一直吾好,睇葉翠翠Facebook 教食益生菌,之後覚得改善好多,所以而家大肚買D孕婦益生菌,佢話除左改善大人腸胃、亦會增加BB的免疫系統
SVbaby
|
食生果丶菜、麥皮,飲多D水先可以排到便便。益生菌會有幫助,唔一定食supplement,益力多丶普通乳酪都有。
hoimin
|
綠色樽益力多 好有效呀!
cpycpyhelen
|

食多啲綠葉菜,飲多啲水
pylizoe
|

試下朝早食蕃薯, 我之前都係去唔到, 辛苦到想喊...食左蕃薯之後情況改善左, 但記住飲多D水
ilikepanda
|
吃蕃薯、粟米、水果和大量蔬菜。
|
回覆 rkunho 的帖子

請問你會用邊款生果打汁?
|
回覆 MyBabyPig 的帖子

兩日前買左, 已經一日兩粒, 暫時無咩反應, 希望食多陣會好D啦
|
回覆 hoimin 的帖子

試過都係無反應, 好頑強
|
pylizoe 發表於 18-7-18 08:43
試下朝早食蕃薯, 我之前都係去唔到, 辛苦到想喊...食左蕃薯之後情況改善左, 但記住飲多D水
...

thanks, 都可以試下, 不過我驚都係無得去既時候係咁放臭屁 lol
pylizoe
|
回覆 bubblemilktea 的帖子

初時我一食蕃薯會有胃氣同放屁, 但食多一兩次慣左就冇咁多, 但佢幫到我便便唔理咁多, 哈哈....
yankiyan
|
麒麟果!好work
企鵝仔小P
|

我有食proven益生菌呀
一開始嚴重果陣 係一日兩粒
而家每日一粒就夠喇

基本上每日都有得去
Btw你記得都要多飲水同食菜呀
企鵝仔小P
|
MyBabyPig 發表於 18-7-18 06:02
可以試下益生菌,我未懷孕前腸胃一直吾好,睇葉翠翠Facebook 教食益生菌,之後覚得改善好多,所以而家大肚 ...

係呀 我就係食緊呢隻喇
BabyCiu
|
飲西梅汁!唔得就飲乳果糖!兩種嘢對我都好Work
haha748494
|
我就勁飲水,朝早起身空腹飲一杯溫水。
mmbili
|
我都有嚴重便祕, 而家每日吞一粒益生菌都唔係日日有得去, 但起碼去果陣無痾得咁辛苦, 唔駛坐成個鐘又唔駛咁用力