唔識點教仔,無奈

Paypaybear
|
我仔就黎7歲,佢本身個人都好貪玩,無里正經果批,行路唔正經,如果同朋友一齊可以周圍走黎走去,我叫極唔聽,越叫就越走越反抗,但佢係清楚知道撞到人有咩後果,其次係如果比人激親,佢會好嬲咁打人一下,力度唔係大力,但呢個行為極度不當,我反而覺得佢唔識控制情緒,事後講返,佢係明白後果的,打人唔岩,但果下佢就好似唔受控咁,要顯示出一副憤怒嘅樣子,但我仔唔係過活躍症果推,有無人可以指點下可以點教?
littlemilky
|
男仔本身係容易衝動,自制力弱,我仔都差唔多
Paypaybear
|
littlemilky 發表於 18-7-18 02:10
男仔本身係容易衝動,自制力弱,我仔都差唔多

自制能力弱,無錯,但有時感覺到好氣餒,教左無數次,由其發生係街上,好失禮,好似比人感覺個仔無家教咁 :(
rachel_tim
|
冇得硬對硬
睇過super nanny, 有個仔又係係街亂走
佢要佢媽拖實佢, 直到媽覺得佢ok就比佢自己走, 一亂不受控就再拖返手
可以練到信任同責任

Paypaybear
|
rachel_tim 發表於 18-7-18 02:28
冇得硬對硬
佢要佢媽拖實佢, 直到媽覺得佢ok就比佢自己走, 一亂不 ...

但如果我仔用盡氣力甩開我手呢?
米豬蓮
|
Paypaybear 發表於 18-7-18 02:33

立即歸家對唔住朋友都無計要失約,返屋企幾次就知你唔係講笑就會合作
Paypaybear
|
我可以試下先,但手多多打人郁手郁腳果d可以點處理,開始長大啦,都唔算細啦,升小二了
rachel_tim
|
Paypaybear 發表於 18-7-18 02:33

返屋企。 冇得出去玩
激烈的海狗
|
Paypaybear 發表於 18-7-18 02:03
我仔就黎7歲,佢本身個人都好貪玩,無里正經果批,行路唔正經,如果同朋友一齊可以周圍走黎走去,我叫極唔 ...

罰企。由罰企5分鐘開始做起點、5分鐘唔得就加5分鐘,罰企要佢靜思己過。
如果佢一啲都唔聽你講,咁可能係太種佢。
rachel_tim
|
Paypaybear 發表於 18-7-18 02:44
我可以試下先,但手多多打人郁手郁腳果d可以點處理,開始長大啦,都唔算細啦,升小二了
...

只好同佢講打人唔啱, 冇朋友同你玩
打人仲犯法, 有時新聞有捉賊片㸻醒叫仔睇

教佢學忍住啲火, 佢有努力過我會讚
我大仔就4歲, 細仔1.5成日攪住佢, 大仔有推/打細仔, 我會罰佢企。 仲叫佢用口叫細佬(唔好, 等等)。 我見過佢有舉手想打細佬但忍住冇打, 我即時讚佢做得好好
同樣減少令佢發火既情況, 例如早啲離開費事佢悶到失控。 唔駛由朝到晚都要話佢
南丁媽咪
|
我仔就黎7歲,佢本身個人都好貪玩,無里正經果批,行路唔正經,如果同朋友一齊可以周圍走黎走去,我叫極唔 ...

7歲,如果已做評估不是ADHD,就是情緒問題和行為問題。會打人嚴重喇(力度大小唔重要),多數3,4歲先未能控制。

揾學校社工,睇下有冇得參加下如成長的天空類似呢啲活動。搵專人教幫下手。或早日轉介見心理學家。

我仔興趣班又係有一個六七歲好似你仔咁,老師even只係叫佢排隊排後面,或者叫佢最後一個做,佢唔岩心水就失控,推同學,打老師,踢野....我當然冇厚多士問人地家長有冇跟進開,我只有默默同我仔轉班...

|
米豬蓮 發表於 18-7-18 02:42
立即歸家對唔住朋友都無計要失約,返屋企幾次就知你唔係講笑就會合作

我都係用呢個方法,B B期已經係,出街一扭計即回家
大力大力
|
阿仔小時候,發皮氣大力拍床,我罰他拍500下,另一次又什發皮氣掉東西,我罰他執起掉100次,之後他也不敢~

如果小朋友,6,7歲也管不到,12,13歲便失控,我教小朋友從不打,就是要麻煩佢,等他衡量犯錯的後果~
mandy952
|

其實想問你平時點教佢?
Paypaybear
|
mandy952 發表於 18-7-18 06:49

其實想問你平時點教佢?

我會話佢(話佢時語氣一定唔好)但好少打佢,佢係上左小一先郁手郁腳,唔知係咪佢班同學大部分男仔都郁手郁腳,久而久之又跟埋一份,佢班有幾個男仔都係鐘意打人嘅,少少就打人,我仔都成日受害,我唔知我仔係咪跟埋佢玩,我知道後,已經話唔好d郁手郁腳嘅同學玩,叫佢小息揾d乖嘅玩,但佢一時時聽話,好易受人影響,人地叫佢曳佢就曳,我叫佢乖就當我唱歌,有時惡d去鬧佢就同我唱反調,要去到呼喝形式先聽我講,跟住態度就會衰衰咁
Supertalkative
|
睇多d書、係書本灌輸正確價值觀!

揀d小朋友行為主題書,或d處境題俾佢做!

將會較似同人有衝突前先提醒佢!
Angelice-BeBe
|
嘗試同佢傾好,先出門去街。
若出到去,有任何行為問題,可勸戒兩次,若無效,即拖佢回家。

我仔好細個,唯一一次喺街狂扭要再入去反反城,其實已經行左一次,結果警告無效,仲係扭,我抱起佢,離開現場,直上停車場開車回家。之後無再發生過
heidys
|
rachel_tim 發表於 18-7-18 02:28
冇得硬對硬
佢要佢媽拖實佢, 直到媽覺得佢ok就比佢自己走, 一亂不 ...

我比仔扯到手都就斷,2歲仔lur地,勁大力。好煩。
mandy952
|
Paypaybear 發表於 18-7-18 08:49
我會話佢(話佢時語氣一定唔好)但好少打佢,佢係上左小一先郁手郁腳,唔知係咪佢班同學大部分男仔都郁手 ...

可以同老師反映下
rachel_tim
|
heidys 發表於 18-7-18 09:42
我比仔扯到手都就斷,2歲仔lur地,勁大力。好煩。

攞老命都要好好控制佢
最多落樓吓即回家
7歲教唔好, 十歲教唔到, 再大啲更難