懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

jellybeanbean 發表於 18-7-20 23:32
老公會唔會幫手? 我無餵人奶,大仔係bb果時頭3個月我老公湊哂。我係好鐘意訓覺,有bb前後都係要訓9-10個鐘 ...

好似話如果媽咪產前訓得多個B都會鍾意訓?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

toromeow 發表於 18-7-21 01:52

我上前訓得多,但bb唔算中意訓
日頭晏就食飽都唔願訓,好在夜晚肯訓下

男爵府

回覆樓主:

我無陪月,奶奶番工姑仔煮飯洗衫做家務,主力湊bb係我自己,我個b係細食既bb,頭2個月都係食2安左右,所以好多時2個鐘鬆d就會肚餓要飲奶,每日約8餐,我係泵人奶+奶粉,每日5泵奶,仲要我自己洗奶樽洗泵奶配件,加上個bb要人抱先肯訓,搞到每日我休息時間小得可憐,仲要係訓1個鐘就要起身個種,係極辛苦!
我覺得bb飲人奶同奶粉都一樣好快就餓,滿月就轉全人奶,半夜要起身泵奶都幾攰,到bb2個半月自己介夜奶,我都無半夜泵奶
睇你想唔想set時間表比個bb,有朋友係限個b每4小時一餐,平時唔抱佢,扭計唔食奶會餓到個b下餐4先喂
而我主張抱得就抱,盡量滿足bb,無時間表食奶,bb餓就比佢食

大宅

kissapplegirl 發表於 18-7-21 04:54
我無陪月,奶奶番工姑仔煮飯洗衫做家務,主力湊bb係我自己,我個b係細食既bb,頭2個月都係食2安左右,所以好 ...

哇,你都好勁!!通常B係兩個月左右界夜奶?

複式洋房

我唔清楚呀,不過大仔已經9歲啦。我身邊無朋友生bb無得比較。要等肚裡面果個出世睇吓佢懶唔懶訓先知!

但係如果你都唔洗返工嘅話可以由佢食夜奶?bb訓你跟住訓都得。

因為我無做家務無坐月無湊bb凈係同佢玩吓..老公唔係成日返工.. 你可以叫你老公幫吓

男爵府

toromeow 發表於 18-7-21 05:57
哇,你都好勁!!通常B係兩個月左右界夜奶?

個個bb唔同好難講 滿月後 bb半睡半醒可以用手拍下佢,唔好急於抱佢/比奶佢食

侯爵府

唔係,我好鍾意訓,但我個b 而家未夠一個月好似唔駛訓,可以連續stay awake 6 個鐘要你陪佢玩

珍珠宮

回覆樓主

前三個月的確比較難熬,夜晚要醒2-3次,所以媽媽真係好偉大架!

大宅

jellybeanbean 發表於 18-7-21 10:45
我唔清楚呀,不過大仔已經9歲啦。我身邊無朋友生bb無得比較。要等肚裡面果個出世睇吓佢懶唔懶訓先知!

...

老公唔係放好長假,我就唔洗返工住...唔知挨唔挨到。

大宅

kissapplegirl 發表於 18-7-21 11:46
個個bb唔同好難講 滿月後 bb半睡半醒可以用手拍下佢,唔好急於抱佢/比奶佢食
...

哦,就拍拍佢睇下會唔會訓?

大宅

pussykat 發表於 18-7-18 13:55
頭一兩個月我覺得自己好似日日係無間地獄度咁

hahah...身同感受

首頁

尾頁

跳至