懷孕期睡眠好差

dolphin_
|
知道懷孕後從5週開始到現在12週冇一晚訓得好 每晚都好攰 但入睡都需要一段時間 訓著左之後平均每半小時會醒一醒 有陣會訓唔返 要隔一兩小時先可以訓得著呢種情況係咪大家都會咁?直到幾時先會有改善
koalalee88
|
dolphin_ 發表於 18-7-18 07:28
知道懷孕後從5週開始到現在12週冇一晚訓得好 每晚都好攰 但入睡都需要一段時間 訓著左之後平均每半小時會醒 ...

初期我都係你個情況 仲成日發D奇怪夢扎醒 跟住睇中醫後好好多了
Chingyeeyeee
|
知道懷孕後從5週開始到現在12週冇一晚訓得好 每晚都好攰 但入睡都需要一段時間 訓著左之後平均每半小時會醒 ...

我初期又係訓唔到,個腦好精神但對眼好攰,半夜起身柯完尿就眼光光到天光,到終於覺得眼訓時又要起身返工,好攰仲要晚晚發埋啲九唔搭八既夢,有一半都係惡夢,到左4個幾月開始慢慢就訓得返

ilikepanda
|
我本來就睡得不好,未懷孕時晚餐喜歡吃菜喝湯吃水果,所以常常晚上起來去廁所。
有了之後已經不敢喝太多湯,盡量在日間吃水果,但也是常常起來去廁所。精神好差。
betheloveone
|
我抽有6個幾星期到而家都係晚晚起身去洗手間1-2次,之後又訓唔番,攪到日日都好累。現時都就4個月了重未有改善
pear000
|
回覆 dolphin_ 的帖子

我就快28週, 我都同你一樣, 夜晚要去2,3次廁所, 去完最少要半個鐘以上先可以瞓返, 有時側向左瞓, 側得耐又會唔舒服................冇以前瞓得咁好, 仲要好醒瞓....................
kayakong
|

我也有同樣的問題⋯依家10周,仍然係咁

sweetilife
|
ilikepanda 發表於 18-7-18 09:19
我本來就睡得不好,未懷孕時晚餐喜歡吃菜喝湯吃水果,所以常常晚上起來去廁所。
有了之後已經不敢喝太多湯 ...

我都係,6周開始,晚晚起身去廁所,只停過兩三日,個幾日就精神最好,否則日日都無精神
dolphin_
|
koalalee88 發表於 18-7-18 07:43
初期我都係你個情況 仲成日發D奇怪夢扎醒 跟住睇中醫後好好多了

我都會發好多夢 有時一晚會發至少5個夢 你睇中醫既時候同佢講啲咩?發夢同訓得差?停左藥後會唔會又回復返
dolphin_
|
Chingyeeyeee 發表於 18-7-18 08:25

我初期又係訓唔到,個腦好精神但對眼好攰,半夜起身柯 ...

我都係成日發夢到4個幾月係自然開始訓得好?唔會再醒同埋發夢嗎
koalalee88
|
dolphin_ 發表於 18-7-18 11:03
我都會發好多夢 有時一晚會發至少5個夢 你睇中醫既時候同佢講啲咩?發夢同訓得差?停左藥後會唔會又回復返 ...

本身我個人又濕又熱 帶陰虛 血燥個人不平和 調左一個月 注意下飲食 其實醫師頭幾日藥已經見效 好訓多了 對BB都好D
koalalee88
|
dolphin_ 發表於 18-7-18 11:03
我都會發好多夢 有時一晚會發至少5個夢 你睇中醫既時候同佢講啲咩?發夢同訓得差?停左藥後會唔會又回復返 ...

事關我仲有痤瘡困擾先去睇
醫師打完脈會問你大便 睡眠 胃口等情況
食左大概一個月 前兩日剛停。食藥期間很好訓 21w了
你如果只係睡眠問題 應該幾劑藥都搞掂
Chingyeeyeee
|
dolphin_ 發表於 18-7-18 11:05
我都係成日發夢到4個幾月係自然開始訓得好?唔會再醒同埋發夢嗎

起碼叫訓得到合埋眼,但都會發夢到依家26w都仲會發惡夢,但次數冇咁頻密,我同事教我訓前用暖水+小小鹽浸腳,話身體濕熱同虛都會訓得差
Talcat
|

媽媽你可以試吓冥想,我頭兩個月都係咁瞓唔着,但係當你諗一下美好嘅心情,慢慢慢慢咁就瞓得着㗎啦
purplerain0348
|
我初期都係咁,夜晚想早訓,但訓係床度都訓唔著,之後訓著咗1,2個鐘後,又醒返,反反覆覆! 中期就好少少
hamsterma
|

懷孕之後好容易醒就真
viku
|
koalalee88 發表於 18-7-18 11:11
本身我個人又濕又熱 帶陰虛 血燥個人不平和 調左一個月 注意下飲食 其實醫師頭幾日藥已經見效 好訓多了 對 ...

睇中醫真係有用?

我岩有5wk, 由上星期開始我就算幾早去訓... 訓2-3個鐘或者嘈醒左就眼光光到朝早8/9點先再訓得著 好辛苦呀咁樣.... 又唔會早起到身..跟住又訓到唔知幾點..夜晚又訓唔到... 不斷循環
Kwongnana
|
viku 發表於 18-7-19 08:16
睇中醫真係有用?

我岩有5wk, 由上星期開始我就算幾早去訓... 訓2-3個鐘或者嘈醒左就眼光光到朝早8/9點 ...

我都一樣,好多野諗到憂慮,訓唔到
koalalee88
|
viku 發表於 18-7-19 08:16
睇中醫真係有用?

我岩有5wk, 由上星期開始我就算幾早去訓... 訓2-3個鐘或者嘈醒左就眼光光到朝早8/9點 ...

我覺得好訓左 一覺天光

cutekinki
|
Kwongnana 發表於 18-7-19 08:44
我都一樣,好多野諗到憂慮,訓唔到

我都係訓得唔好,訓3個鐘醒左,跟住就好多野諗,例如怕冇人湊,係咪要請姐姐,屋企地方又細...
2個鐘後先訓番,4,5 個鐘後又醒...好辛苦,日日番工冇精神, 冇心機做野