需要每日乖乖地喝牛奶和吃雞蛋嗎?

ilikepanda
|
不少資訊都說懷孕後每天要喝兩杯牛奶,有人又說每天要吃一隻雞蛋。
但我本來不喜歡喝牛奶,都逼自己至少喝一杯,又有人說牛奶很多致敏源,又有激素,叫我不要喝。又有人說每星期能吃到三隻雞蛋已足夠。

眾說紛紜,莫衷一是。
chonglulu
|
之前已經有研究其實雞蛋不限,只係需要均衡飲食先不會全食蛋
pear000
|
回覆 ilikepanda 的帖子

我懷孕頭8wk去到12wk, 我都有每日食雞蛋, 有時未必有時間食, 食到就盡量食, 奶都係有時間去買就飲, so far BB而家都算size 大, 不過唔知關唔關事
cymacyma
|
我就每日一杯奶+一隻蛋白
Evacheng36
|
食得落就均衡飲食得啦!好似我咁,啲雞蛋都覺得好腥想嘔,乜都冇胃口。反而有啲擔心BB夠唔夠
cpycpyhelen
|
ilikepanda 發表於 18-7-18 09:22
不少資訊都說懷孕後每天要喝兩杯牛奶,有人又說每天要吃一隻雞蛋。
但我本來不喜歡喝牛奶,都逼自己至少喝 ...

我每日都兩杯奶蛋反而依家唔係日日食
clorislam
|
回覆 Evacheng36 的帖子

我都係有左之後食親蛋都想嘔, 有冇其他食物可以代替?
gugibabe
|
clorislam 發表於 18-7-18 10:28
回覆 Evacheng36 的帖子

我都係有左之後食親蛋都想嘔, 有冇其他食物可以代替?

同路人!!我未有前做運動,朝朝都啪烚蛋。lunch/dinner又係食得好清,經常食雞胸露筍。

依家...我見到佢地就想嘔...

食蛋都係想要蛋白質啫,唯有食多d肉/蝦
ilikepanda
|
回覆 clorislam 的帖子

豆腐和魚都好高蛋白質。
clorislam
|
回覆 gugibabe 的帖子

我而家都係食多D魚肉 不過次次食幾啖就唔想再食
clorislam
|
回覆 ilikepanda 的帖子

咁我食多D先
BabyCiu
|
牛奶我係天天飲!雞蛋幾乎都係天天食,So Far阿B Size係中大碼
KarenC
|
雞蛋日日食,奶就盡量一日一杯
Remda
|

我覺得食到就食,夾硬食都唔係好事,唔係個個人既身體都消化到牛奶。果仁、肉、海鮮、豆都有蛋白質。
EstrellaDamm
|
好多食物都有豐富蛋白質或鈣質,無必要「一定」每日食幾多蛋飲幾多奶,更唔應該逼自己飲食。如果唔清楚孕婦食物營養需求及宜忌,香港衛生署網頁有好詳盡嘅資料提供。
Mybigboss
|
BabyCiu 發表於 18-7-18 11:43
牛奶我係天天飲!雞蛋幾乎都係天天食,So Far阿B Size係中大碼

牛奶會叮熱飲嗎?
DoReMiFaSol
|

我都聽過話牛奶唔好,所以我都冇飲牛奶,盡量每日一至兩隻蛋
wakakababi
|

我有左之後差不多返工都會鮮奶+芝士火腿三明治+boiled egg做早餐。而加25w5,25w去產檢時,話bb重量已有26w。d人話boiled egg會長胎,我吾知係咪真係有關
BabyCiu
|
Mybigboss 發表於 18-7-18 12:38
牛奶會叮熱飲嗎?

每次飲都會褒熟
Carmen8080
|
我都唔夠膽飲咁多牛奶 一星期一支就算 無飲都係大碼b 食野順其自然