母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一歲B日抖唔肯飲雪奶,變左只肯埋身,但我要返工,只能早晚兩餐埋身。本身已加固三餐,但日抖無咩飲奶,BB又瘦(得17磅),應加奶粉餵奶嗎?好矛盾,明明有母乳,但個個都叫我日抖餵奶粉,但我又驚餵左奶粉,佢就唔要媽媽啜啜

別墅

回覆樓主:

佢係唔肯飲雪奶定係唔肯用奶樽?如果係奶樽問題可以試下用杯飲。

複式洋房

flogum 發表於 18-7-18 11:17
佢係唔肯飲雪奶定係唔肯用奶樽?如果係奶樽問題可以試下用杯飲。

用杯飲兩口,就扭晒頭

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一定要補既話, 我會俾鮮奶. 過左一歲可以唔駛飲奶粉, 俾全脂奶就得. 佢肯飲鮮奶的話, 第日出街或去旅行都方便d .

如果佢唔肯埋身啜, 你點都要接受. bb而家係小朋友, 佢選擇要獨立都係好事呢, 我地做父母, 都要學習放手.

大宅

回覆樓主

你sure bb會飲奶粉?試左未?唔飲雪奶都未必飲奶粉。
同埋你指係雪奶定冰奶?冰奶會有bb唔飲。

水晶宮

goodgoodbaby 發表於 18-7-18 10:07
一歲B日抖唔肯飲雪奶,變左只肯埋身,但我要返工,只能早晚兩餐埋身。本身已加固三餐,但日抖無咩飲奶,BB ...
已滿一歲,應從固體食物著手,增量及增加種類。好多食物都可以補充蛋白質及鈣質,無必要飲奶粉。你想的話亦可加入全脂奶、芝士、乳酪等奶製品。人奶可以的話當然應該繼續,但一般嚟講一歲以後只早晚埋身已經足夠。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊