阿B有蠶豆症.. 好擔心

bbalien
|

阿b有蠶豆症,真係好擔心佢。我只係知道蠶豆同埋樟腦就絕對唔掂得,所以而家都唔會比阿b接觸到呢d野。但我仲係好擔心,都唔知有咩產品佢係唔岩用,而家點算先好?
Onlok
|
bbalien 發表於 18-7-18 11:26
最近發現阿b有蠶豆症,真係好擔心佢。我只係知道蠶豆同埋樟腦就絕對唔掂得,所以而家都唔會比阿b接觸到呢d ...

唔係一出世醫院已經告知嗎?
amysnlee
|
最近發現阿b有蠶豆症,真係好擔心佢。我只係知道蠶豆同埋樟腦就絕對唔掂得,所以而家都唔會比阿b接觸到呢d ...

通常G6PD一出世應該都check到
tpyjasmine
|
我仔都有蠶豆症, 一出世第二日已經有姑娘同我講佢有
我妹個仔都有呀!
又唔駛太緊張, 蠶豆症好普遍
上網搵資料就知道有咩係唔食得唔用得
anna59
|
公立醫院會自動幫每個bb驗
koalachan2002
|
阿b有蠶豆症,真係好擔心佢。我只係知道蠶豆同埋樟腦就絕對唔掂得,所以而家都唔會比阿b接觸到呢d野。但我 ...

我阿媽話我細個醫生都係咁講,但我而家大個食蠶豆都無問題
bbalien
|
Onlok 發表於 18-7-18 11:32
唔係一出世醫院已經告知嗎?
有通知我地呀,bb都係出左世冇耐,我而家都唔知點算先好
crystal媽咪
|
之後返學,記得要通知學校。嗰日茶點或者午餐有唔食得嘅嘢,要再提一提老師
chuballball
|
小心d中藥
天降大任
|
回覆 bbalien 的帖子

而家都唔擔心得咁多,你買野比小朋友用之前就一定要睇清楚個成分,除左樟腦,連薄荷都唔可以用~
BB.Mummy
|
阿b有蠶豆症,真係好擔心佢。我只係知道蠶豆同埋樟腦就絕對唔掂得,所以而家都唔會比阿b接觸到呢d野。但我 ...

好普遍,唔使咁擔心
Pulmma
|
koalachan2002 發表於 18-7-18 11:42
我阿媽話我細個醫生都係咁講,但我而家大個食蠶豆都無問題
...

e d 係隱性, 揾到帶因就避免e d物質, 因為如有, 接觸到, 都會有溶血, 係你察覺唔到, 你冇法確保自己365日都咁健壯, 可免則免啦
荷包乾硬化
|
anna59 發表於 18-7-18 11:39
公立醫院會自動幫每個bb驗

咁私家醫院呢?
birdbird
|
白花油唔用得亦唔聞得
koalachan2002
|
Pulmma 發表於 18-7-18 12:05
e d 係隱性, 揾到帶因就避免e d物質, 因為如有, 接觸到, 都會有溶血, 係你察覺唔到, 你冇法確保自己 ...

我真係唔知,大個左乜野都食,都無乜野避免過,所以以為大左免疫力強左就無事
phchan
|
講真,好小事、好普遍、唔使咁擔心、我仔、我姨甥仔都有
bebeamazing
|

臭丸,白花油,一定唔得。樟腦其實都唔得,但我都覺得好奇怪,試過聽母嬰健康院講座話得,但我就避得就避。
pumpumpurin
|

食落口嘅要小心啲。尤其中成藥。
聞嗰啲唔洗當佢毒藥,聞到少少氣味無事。

skmibb
|
當初知道左都非常憂心
但小朋友大了就冇乜事
只要BB時避開樟腦就可以了。
pw2011
|
反而媽媽要堅強,做多啲資料搜集,教小朋友要注意什麼。

朋友個仔都係,出街唔會比佢食粉絲,因為好多會溝蠶豆粉,所以每當次同佢食飯,會問食唔食得。