在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇人好似我咁,有工人幫手,但係湊兩個仔都湊倒好辛苦,人都癲;兩個仔好難湊,好多事,又多病,又成日嗌交,爭野,打架;工人都比我好大壓力,叫佢買少少野都會買錯,成日掛住個電話,一唔係屋企佢就唔做嘢,變相要佢做嘢咪要留係屋企;但係老公又幫唔到手,唔係細心嘅人,唔鍾意理屋企嘢,都會覺得啲仔煩;兩邊啲長老都好大年紀,唔可以幫手睇吓啲仔;一星期都冇幾個鐘可以再透,真係覺得頭唔到氣呀

子爵府

回覆樓主

我生第二個時懷疑自己有產後抑鬱,到而家都會好容易喊,受唔到壓力

別墅

回覆樓主

你有工人姐姐都好,起碼家務上可以幫輕下
我自己湊,雖然得一個小朋友,但湊得佢黎又要做家務煮飯,真係人都癲!
但諗深一層我每日都可以陪伴着小朋友,見證佢每一刻成長,有得必有失既....同自己講依一切都值得,值得!

子爵府

xxlalalaxx 發表於 18-7-18 16:18
你有工人姐姐都好,起碼家務上可以幫輕下
我自己湊,雖然得一個小朋友,但湊得佢黎又要做家務煮飯,真係人 ...

明白1對1都好困身,但兩個仔嗰種恐怖,簡直難以形容,我想講我已崩潰

別墅

gilgil39 發表於 18-7-18 21:44
明白1對1都好困身,但兩個仔嗰種恐怖,簡直難以形容,我想講我已崩潰
...

兩個幾大?

大宅

回覆樓主:

我一湊2, 無工人。唔好話幾個鐘透氣, 去個廁所都唔得閒。明白有工人的煩惱, 多個人幫反而仲加重自己壓力, 之前我請本地姨姨都係咁。小朋友愈大會愈好, 過多兩年就無咁煩。

珍珠宮

回覆樓主

捱到小朋友返學就可以抖下了,加油(emoji)(emoji)
我一湊三,阿三黎緊K1我終於有2-3個鐘休息時間了

子爵府

xxlalalaxx 發表於 18-7-18 22:09
兩個幾大?

7 ➕ 9,但哥哥有D情緒問題,経常同人起爭執

子爵府

Vinccy 發表於 18-7-19 01:25
捱到小朋友返學就可以抖下了,加油(emoji)(emoji)
我一湊三,阿三黎緊K1我終於有2-3個鐘休息時間了:iloveit ...

佢哋返緊學係好D架!不過現在暑假中,我好似坐監咁

子爵府

yubaba 發表於 18-7-18 23:23
我一湊2, 無工人。唔好話幾個鐘透氣, 去個廁所都唔得閒。明白有工人的煩惱, 多個人幫反而仲加重自己壓力, ...

係,工人係雙刃刀,有又煩,冇又煩

伯爵府

gilgil39 發表於 18-7-18 12:04
有冇人好似我咁,有工人幫手,但係湊兩個仔都湊倒好辛苦,人都癲;兩個仔好難湊,好多事,又多病,又成日嗌 ...

我都怕佐生,最怕难凑

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我而家都係等暑假完. 成日聽佢地又鬧又叫真係人都癲.

我有3個, 成日鬧交. 有時出街好, 但出街時兩個仔都撩對方嗌交, 早幾日等巴士出發去玩時又鬧交, 勸幾次都唔聽, 我就要佢地即刻返屋企.

有冇試過冇工人既日子? 起碼你湊少一個, 淨係湊自己兩個仔.

複式洋房

回覆樓主

如果工人真係咁差,會唔會考慮請鐘點?起碼每次嚟都會「密集式」幫你做晒啲家務。我自己一湊二冇請工人,但會請鐘點一星期嚟3個鐘,主力做啲粗重家務(抹抽氣扇/抹窗/熨衫),我平時自己煮飯,但你冇時間嘅話,鐘點一樣可以幫你買餸煮飯

子爵府

stewie_griffin 發表於 18-7-20 12:33
如果工人真係咁差,會唔會考慮請鐘點?起碼每次嚟都會「密集式」幫你做晒啲家務。我自己一湊二冇請工人,但 ...

已經考慮過好多次,最終都係唔敢冇工人住;因為如果冇工人又唔可以獨留兒童,下下要帶兩個出街又係好煩,有時同老公出去食下飯都唔得,仲有有咩頭暈身㷫,我捱完夜晚,第日完全冇人幫手,我會C

大宅

有冇人好似我咁,有工人幫手,但係湊兩個仔都湊倒好辛苦,人都癲;兩個仔好難湊,好多事,又多病,又成日嗌 ...

我好明白你既感受,湊仔真係會湊到顛!但最緊要識揾方法放鬆自己,你有工人,起碼你可以出去抖下,就算佢乜都唔做,佢都睇緊你d仔s,唔會出咩意外,已經賺左,叉足電返去又搏殺過!

洋房

我1對1,有時奶奶來幫下手,我都覺得好困身,想請工人,老公又唔肯,想出返去返工,好似成日鬱住咁

子爵府

myyy 發表於 18-8-12 01:24
我1對1,有時奶奶來幫下手,我都覺得好困身,想請工人,老公又唔肯,想出返去返工,好似成日鬱住咁
...

明白1對1都困身,不過好彩你有親人backup, 請工人講彩數,我點解咁顛工人都係其一原因

子爵府

flyer2003 發表於 18-8-11 22:52
我好明白你既感受,湊仔真係會湊到顛!但最緊要識揾方法放鬆自己,你有工人,起碼你可以出去抖下,就算佢 ...

就係我吾係屋企,佢就乜都吾做,阿仔都話佢我不在就睇手機;變左又係吾放心

男爵府

回覆樓主:

你既壓力好似有一半都因為工人喎, 我都係比之前d工人攪到我壓力爆煲, 而家無工人, 雖然辛苦左, 但我心情輕鬆左, 因為少左一個心理負擔!!

子爵府

hilaryashley 發表於 18-8-20 02:01
你既壓力好似有一半都因為工人喎, 我都係比之前d工人攪到我壓力爆煲, 而家無工人, 雖然辛苦左, 但我心情輕 ...

你要湊幾個?我都成日掙扎唔要工人,但我真係冇Backup,萬一自己唔舒服都冇幫手,又唔可以獨留兒童,所以都唔敢冇工人住

首頁

尾頁

跳至