自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

瑪瑙宮

EasYGo1818 發表於 18-7-18 16:54
有冇JM有計劃移民外國又有同樣煩惱?

想個b喺外國生活長大,但又要C6放棄香港嘅工作,去到澳洲又唔知揾唔 ...

你都講唔使賣香港層樓,咁起碼過到去,真係適應唔到,回港都有地方住,為左下一代,97前後都好多人移民都係為呢個原因,唔試怕後悔,試過唔岩自己一家既生活,都叫試過。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

別墅

20150618bb 發表於 18-7-18 18:20
應該唔係,你上上星期日電視介紹間屋仔二層實用仟多呎,241萬

冇可能這麽平,悉尼樓價世界第二貴,一個三百多尺的开放式公寓都要二百幾萬。

伯爵府

EasYGo1818 發表於 18-7-18 19:33
阿b九個月到,個visa 仲有三年先expire
C6堅持要喺香港搵到果邊同樣工種嘅工先肯過去,但真係好難
...

係香港搵到外國工?你 c6 hea 你喎!
除非在現公司申請 transfer, 否則...
其實你 c6 做邊行?有點香港工澳洲冇,因為個 Asia hub 係香港或星洲

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

樓主,給你參考

大宅

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 20:24
回覆 EasYGo1818 的帖子

你係咩途徑遙距離揾澳洲工呀?經大使館?

上網,搵工網

大宅

moonlight9198 發表於 18-7-18 23:05
你都講唔使賣香港層樓,咁起碼過到去,真係適應唔到,回港都有地方住,為左下一代,97前後都好多人移民都 ...

我都係咁諗
多謝你呢個msg, 我試下咁同c6講下

大宅

甄太太 發表於 18-7-18 23:35
樓主,給你參考

According to homeaffairs.gov.com, a pr first granted 5 years of residency, if within 5 years, reside for at least 2 years, can apply for:
Resident Return visa (subclasses 155 and 157)
但甄太太講得岩,要永久係要四年先可以拎到citizenship...

大宅

moonlight9198 發表於 18-7-18 23:05
你都講唔使賣香港層樓,咁起碼過到去,真係適應唔到,回港都有地方住,為左下一代,97前後都好多人移民都 ...

佢成日話如果係為下一代,咁送出去讀書咪得
但我覺得始終唔同
而且我覺得要個細路細細個出去外國讀書好可憐(感覺生左等於冇生咁,同屋企人關係會好疏),太大個出去又溶入唔到當地社會
如果宜家佢係成家人去,當個b大個左就係local, 咁佢地會容易啲......當然C6嘅career可能有所犧牲⋯⋯

大宅

小可愛11 發表於 18-7-18 20:36
嗰時候跟屋企去移民,食屋企住屋企。

宜家我就要做你口中果個屋企⋯⋯你屋企人好有決心啊!要離開一個土生土長嘅地方,真係好困難

大宅

木土土 發表於 18-7-18 21:07
若專業又有經驗,係香港同係果面揾,未必分別好大。事情而家Job market 差,真係去到,亦可能一年甚至幾年 ...

咁真係好頭痛....我有叫C6不如去讀書,我去做嘢可能仲易揾啲,但佢唔肯

大宅

wcandtt 發表於 18-7-18 21:24
我同學係做engineer, 在Aus找到工,做左幾年,結左婚之後回港,話人工同香港差好遠,趁後生,帶埋個女回香 ...

我明真係差好遠,只不過你個同學已經係citizens 隨時番去都得,而我地唔係,今次唔去可能永遠都冇辦法出去,就算唔為細路,第日自己退休呢⋯⋯
好多人(特別係已經有外國護照嘅人)成日話,外國未必咁好,香港好啲,個前提係佢地隨時有後着,講真,香港宜家好,唔代表五十年後好,一百年後細路仔果輩,香港分分鐘已經同深圳合二為一,我真係冇信心.....

大宅

peppep2012 發表於 18-7-18 20:48
要識得show 理由
識得case office 睇咩理由既 斷左20 年都拎得番

多謝你呢個information

水晶宮

EasYGo1818 發表於 18-7-19 01:17
我明真係差好遠,只不過你個同學已經係citizens 隨時番去都得,而我地唔係,今次唔去可能永遠都冇辦法出去 ...

我又唔係咁睇,大6經濟發展越來越好,講真,對比國內大城市,我覺得香港相對地落後!

我住過Sydney 幾年,唔啱我,太悶,仲落後過HK。多姿多彩的生活比較適合我多d.

為仔女就go ahead.........各人觀點唔同,我覺得小朋友留HK發圍大d.

大宅

甄太太 發表於 18-7-18 23:01
唔係架, PR係一個Visa,有期限的,通常批咗5年過期,之後要續期,想回澳洲要申請RRV (Resident Return V ...

多謝你嘅information :) 請問你住澳洲邊度?
宜家喺果邊長住?

大宅

Hi Auntie

侯爵府

vanessamom 發表於 18-7-18 22:11
噢.....我以為你講 Sydney

Sydney咁貴

侯爵府

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 20:51
回覆 peppep2012 的帖子

如果老公同仔女都係澳洲籍,咁佢地就唔可以取消你的PR? ...

想當年我地舉家移民, 全部入哂藉, 得我daddy無, 後來佢無續到個PR, 而家仲可以續返嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我反而睇到樓主有個隱憂,就係同c6唔同心態,小心處理!

大宅

cy101 發表於 18-7-19 07:55
我反而睇到樓主有個隱憂,就係同c6唔同心態,小心處理!

係,因為呢樣嘢嘈左好多次

男爵府

EasYGo1818 發表於 18-7-19 00:46
According to homeaffairs.gov.com, a pr first granted 5 years of residency, if within 5 years, resid ...

五年住夠兩年,應該可以申請RRV5年extension. 前後十年可以係PR. 申請RRV唔太難(我有幫屋企人整過)。

我見你好想試下。有無諗過先帶bb過來住幾個月試下。可以短租。我見air bnb有呢。

如果你c6事業心重加係香港既事業係好好既,甘來悉尼發展多數難。

有一個term叫bamboo ceiling就解釋左華人係呢度發展的難處。

首頁
34567...8

尾頁

跳至