跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-7 00:02
但做太空人等於冇左老公......

可能你個情況應該同我唔同,我個case係如果我c6唔去我唔會續到個pr

我係唔建議一家人分開,我只係洗濕左個頭,頂埋佢。點解佢唔黎你續唔到pr? 基本上你只要一land 左個pr 就會分開計,我都係老公係primary applicant, 無問題既。
我有個朋友話佢friend 係新加坡人,一路年年續到pr, 但無住過係澳洲,係因為佢係澳洲有樓,你可以搵個係澳洲既migration lawyers 問清楚,咁至少可以keep 住pr

大宅

v_vcsl 發表於 18-8-7 08:45
你老公仲要考英文試?定自己想練好oral?

自己練

大宅

yui_kuen 發表於 18-8-7 09:33

我係唔建議一家人分開,我只係洗濕左個頭,頂埋佢。點解佢 ...

多謝你嘅information, 我之前一直係自己申請睇資料,就話要primary applicant 去先得
如果真係可以咁做就會flexible d, 等我問問先,thx a lot

大宅

yui_kuen 發表於 18-8-7 09:33

我係唔建議一家人分開,我只係洗濕左個頭,頂埋佢。點解佢 ...

加油,呢位媽媽,洗濕左就唯有堅持埋佢

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-8 13:13
加油,呢位媽媽,洗濕左就唯有堅持埋佢

多謝你,你都加油!記得第一次landing 要全家人一齊land, 咁大家既PR active 左就無問題。

大宅

所以我好唔明點理解移民為下一代幸福。讀international school已經冇咁大壓力。人工冇咗一半,咁供樓平一半咪一樣。
最主要系香港我head 人,澳洲好𣶶咪人head 我。一個唔好𣶶,uber 搬運都要做

別墅

airforce1 發表於 18-8-17 11:30
所以我好唔明點理解移民為下一代幸福。讀international school已經冇咁大壓力。人工冇咗一半,咁供樓平一半 ...

讀國際學校係小朋友冇咁大壓力咋!家長超大壓力,經濟壓力!而且而家國際學校都唔係你交得起學費就讀得,想揀間有口碑,學術水平唔太差嘅,都大把人爭,你當班蝗流架?!

別墅

回覆樓主:

男人同女人睇法好唔同。
我有位朋友係香港係專科醫生,但過來後專科牌要再考,只可做GP。做GP收入都唔錯,但佢始終都唔甘心,都有唔開心。
我地過左來都好幾年,老公都好好彩,過來後考完所有試,個牌都未出,已有Offer. 但老公做做下,反而掛住香港以前份工。有時又會呻,係香港搵到幾多幾多,係到搵完又要比返晒政府。佢話雖然係香港果時超多嘢做,但人工成正比。我有時都會同佢傾下,如果可返轉頭佢會點睇,佢話會叫我帶兩個女自己過來,佢留香港 ,咁我話不過你依家返香港,我同兩個女係澳,兩個女都大了,我攪得掂,但佢又話我講下姐。。。

大宅

HxH 發表於 18-8-18 08:12
男人同女人睇法好唔同。
我有位朋友係香港係專科醫生,但過來後專科牌要再考,只可做GP。做GP收入都唔錯, ...

我C6都話叫我自己過去
但我其中一個目的就係想佢離開香港
喺香港佢份工種每日至少十二至十四個鐘
有好多時星期六日都要番
過到去我想佢多啲時間過生活
做下自己想做嘅嘢
唔洗因為壓力太大而狂打機
夜晚狂發開口夢講公事磨牙....

大宅

HxH 發表於 18-8-18 08:12
男人同女人睇法好唔同。
我有位朋友係香港係專科醫生,但過來後專科牌要再考,只可做GP。做GP收入都唔錯, ...

其實都有好多人離開香港就唔想返香港

大宅

littletwinsma 發表於 18-8-17 21:43
讀國際學校係小朋友冇咁大壓力咋!家長超大壓力,經濟壓力!而且而家國際學校都唔係你交得起學費就讀得, ...

講得岩

國際學校講真我地俾唔起
除非我又去揾份日日OT唔洗返屋企嘅工
咁樣連家庭健康生活都輸埋
唔係我嘅原意

大宅

v_vcsl 發表於 18-8-7 04:20
Easygo1818,請問你老公英文好嗎?

佢工作全部係英文,formal English 冇問題
但日常生活對話就差啲

大宅

回覆 littletwinsma 的帖子

咁如果俾得起國際學校,大家又會否留港?
兩公婆税後人工減半,其實個一半同學費差不多。當然睇兩公婆是否専業人士,同幾多仔女。

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-27 01:06
但日常生活對話就差啲

照計返工無問題,日常會話應都更加無問題架喎?我覺得返工既英文要求高好多。因為日常英文錯無人會理你,但返工錯就好大鑊。

男爵府

2018復活節勳章

EasYGo1818 發表於 18-8-27 01:06
但日常生活對話就差啲

本身英文底ok, 閒話家常果d傾傾下就習慣喇.系hk少接觸practise啫.

複式洋房

v_vcsl 發表於 18-8-27 12:36
照計返工無問題,日常會話應都更加無問題架喎?我覺得返工既英文要求高好多。因為日常英文錯無人會理你, ...

吹水真係難d, 我過左o黍就快兩年. 同人吹水都重係好一般, d詞匯同工作用o個d完全唔同, 兩回事o黍.

大宅

v_vcsl 發表於 18-8-27 12:36
照計返工無問題,日常會話應都更加無問題架喎?我覺得返工既英文要求高好多。因為日常英文錯無人會理你, ...

我地兩個ielts都係7咁上下,formal writing/presentation都ok, 日常對話我地發現澳洲人會用好多idioms 同local 口語......個個字都識砌埋一齊就唔識驚去到俾local排斥

大宅

FatherDaddyPaPa 發表於 18-8-28 11:06
吹水真係難d, 我過左o黍就快兩年. 同人吹水都重係好一般, d詞匯同工作用o個d完全唔同, 兩回事o黍.
...

Exactly what I’m concerned,明明就係講緊in on at, 睇住啲字都聽唔明

宜家睇緊澳洲電視劇,真係有好多典故/說法要記

大宅

airforce1 發表於 18-8-17 11:30
所以我好唔明點理解移民為下一代幸福。讀international school已經冇咁大壓力。人工冇咗一半,咁供樓平一半 ...

我c6仲未係管理層,所以去到邊都冇得head人

大宅

回覆 EasYGo1818 的帖子

咁恐佈?好似big 4 會計

首頁
12345...6

尾頁

跳至