跳至

首頁

尾頁

大宅

jan0517 發表於 18-9-16 14:19
請問你介唔介意講做邊行?
家庭收入有冇8萬?
我好苦惱中..因為是公務員..走左所有由零開始

明白你情況。我老公係香港時都係公務員,我本身有專業。我之前都掙扎咗好耐,老公就很堅決。你公務員滿十年嗎?以我所知,就算辭職只要做滿十年60歲後還可享受長俸,不過唔知現在新制有否改?但我老公比較幸運,過來後也找到state govt job, 而我本身個專業牌其實過來都可switch 澳洲牌,但坦白,我過來就是想享受生活,唔想以前的太大工作壓力,所以我沒打算過來做自己果行。我的同事/朋友都認為我移民决定很聰明。收入是比以前減少,但我地本身不是大花筒,所以都已適應了。至於我女在港時已讀IS,所以讀書不大問題。
而家已學會"never look back '',很怕經常怨天尤人只令自己生活不開心!

複式洋房

回覆 KWOKS 的帖子

我哋兩公婆都係公務員,月入十幾萬,冇樓,4個仔女,2年前拎咗PR, 原本諗住放棄移民,但眼見香港搞成咁,冇前途,想俾下一代多個選擇,所以重新諗走。但要離開四大長老、親友去新環境重新開始,人工可能得番三、四分之一,到時冇工人要自己一腳踢照顧小朋友,真係諗起都覺得辛苦、好無奈。
如果繼續留係香港,我哋雖然工作好穩定,人工又唔錯,但都無法同時買大屋、供幾個小朋友讀國際學校&到外國讀書。(超唔想佢哋係香港讀中、大學)

走既話,最唔捨得係年長既父母,佢哋平時湊開孫,一定會好掛住。到佢哋需要我哋照顧既時候,我哋唔係身邊,好不孝,呢個心理關口最難過。如果我哋遲D做咗citizens, 申請佢哋到澳洲住,困難嗎?

子爵府

dadidadida 發表於 19-12-11 12:40

我哋兩公婆都係公務員,月入十幾萬,冇樓,4個仔女,2年前拎咗PR, 原本諗住放棄移民, ...

小孩多大?可考慮送佢地過去讀boarding school順便坐埋移民監。

男爵府

我哋兩公婆都係公務員,月入十幾萬,冇樓,4個仔女,2年前拎咗PR, 原本諗住放棄移民, ...

申請父母移民最少等十年,有移民顧問消息話依家條隊好長,講緊係等二十年。
如果唔駛攞福利,父母可攞旅遊簽證到澳洲住,但要定期出境,醫療唯有買旅遊保險。

伯爵府

yui_kuen 發表於 18-8-5 21:00
好認同,佢地揸車真係好無品。我上次去Melbourne 揸車去摘車厘子,後面架大貨車一路跟到好貼,我已經係係 ...

但如果你唔係想overtaking,咁你唔應該行中線。 要行返慢線。
佢可能係大貨車,唔方便去快線overtake ...

伯爵府

yui_kuen 發表於 18-7-29 22:21
我老公都係做engineer,而家我地太空人緊,坦白講,澳洲經濟真係好差,你見到澳紙唔升都知,無錢真係好頭 ...

你睇得最通透。 Syd 的補習社多到嚇死人。
個個來都話係為教育。其實心態不變的話,過來會重谷。呢度d補習社係可連放假嗰二個星期都一至五,9am 到4pm

但其實我覺得澳洲最珍貴係真係可以做到求學不是求分數。小朋友可以多方面發展。唔係單單睇一個分數。

大家一路話唔想過返香港的勁ot生活.又話高人工有高壓。 又話人工少2/3都ok. 咁其實我們的下一代都可能係咁想。 唔係每個人都想做到社會最上的階層的。可能有人愛做甜品師父,又或者做廚師,又或者係開cafe.

子爵府

我都好掙扎,但都會一邊申請和考IELTS,如果唔係過左45歲就唔洗唸
我地唔係公務員,但稅後每年收入少100萬,真係真係好大hurdle 但望住兩個高小仔女,我又好擔心

複式洋房

回覆 Activehealth 的帖子

知唔知如果俾$排快証申請父母過去,大概幾$&要幾耐?

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

傻太 發表於 19-12-31 12:37

我都好掙扎,但都會一邊申請和考IELTS,如果唔係過左45歲就唔 ...

你現在係咪已經交左申請表?但未考IELTS?交左skill assessment未?

子爵府

hoichingching 發表於 20-1-1 06:45
你現在係咪已經交左申請表?但未考IELTS?交左skill assessment未?

因為我行190要IELTS全7才夠分,所有想考左才決定,因為我香港個牌係skill assessment寫明能同澳洲果邊互認,我又唔太擔心過唔到

大宅

sorry, just caught your message.

我地情況都頗相似,移民其中一原因係不滿而家的香港政府,其二係想個女將來有多個選擇,返港留澳沒所謂。
離開家人同工人係我最不捨。我係過來後才懂煮飯,但其實多咗空間時間,得閒上吓網睇食譜有時真係樂趣 而家已習慣了。
其實而家科技發達,whatsapp, facetime 乜都有,隨時connected. 問題不大。
申請父母過來,而家難好多了,亦等好好耐,隨非比多D錢,我有朋友用咗相等港幣500,000 plus申請父母來澳定居,冇記錯都等咗好似两三年

大宅

你打算移邊個省?

大宅

陪月勳章

Wongchan12 發表於 18-8-4 21:01
我都係allied health 來左兩個月有offer. 呢到第一份工通常唔會考慮海外經驗。我人工稅前都少香港一半以 ...

想請問,就算人工低,夠唔夠個邊基本生活?

複式洋房

有冇人知491簽證大概要等幾耐先會被邀請?坎培拉好住嗎? 我最想去黃金海岸但坎培拉會否容易一啲?

大宅

adalat 發表於 20-2-24 20:57

有冇人知491簽證大概要等幾耐先會被邀請?坎培拉好住嗎? 我最想去黃金海岸但坎培拉會否 ...

坎培拉跟syd 同Mel 好唔同,似真係似澳洲生活,靜中帶旺,如果你喜歡過番香港生活及娱樂,大城市會啱你多些,但因坎培拉大部份係公務員,感覺D人較親和,decent,呢個係有住過大城市移canberra 後嘅朋友comment。治安好,揸車易,好適合小朋友教育。我最初都好不習慣,但而家幾年後,我好喜歡這裡,反而不喜歡住大城市。
其他問題,抱歉我不大清楚

大宅

adalat 發表於 20-2-24 20:57

有冇人知491簽證大概要等幾耐先會被邀請?坎培拉好住嗎? 我最想去黃金海岸但坎培拉會否 ...

來得澳洲,你要預重頭開始,你係香港有經驗,來了後都要睇你有無local exp. 所以找到第一份local工很重要

複式洋房

KWOKS 發表於 20-2-29 07:09
坎培拉跟syd 同Mel 好唔同,似真係似澳洲生活,靜中帶旺,如果你喜歡過番香港生活及娱樂,大城市會啱你多 ...

請問堪培拉易搵工嗎?相比 Mel syd, 我自己鍾意 Canberra多啲。
恕我搭咀,我同太太都係公務員,擔心無工作經驗而去到失業。

男爵府

KWOKS 發表於 20-2-29 07:09
坎培拉跟syd 同Mel 好唔同,似真係似澳洲生活,靜中帶旺,如果你喜歡過番香港生活及娱樂,大城市會啱你多 ...

個人唔係好鍾意Sydney因為怕太多人,Melbourne 冬天又濕又凍好難捱,夏天fire wind 又難頂。

去過Canberra 兩次都係冬天,覺得感覺非常唔錯。想請問Canberra 夏天是否很熱?是乾熱那種還是潮濕熱?去年山火季節,air quality 怎樣?山火有大影響嗎?
謝謝指教!

大宅

cyberbaba 發表於 20-3-1 02:13
請問堪培拉易搵工嗎?相比 Mel syd, 我自己鍾意 Canberra多啲。
恕我搭咀,我同太太都係公務員,擔心無工 ...

如果你諗住做咩都無所謂,咁機會就一定Syd 同Mel最多,因Canberra 始終係細state. 但Canberra 勝在多政府工(80%),ACT 同Federal 都有,就算有些私人公司都係政府sub-contractor 。
我6年前來澳洲時經濟好差,但我地PR, 仍有資格申請ACT 政府工,老公都幸運地找到perm ACT govt 工,有第一份local exp. 其間都成功申請過其他不同ACT gov部門 temp job, 完成後可有機會留做perm 或回舊job (舊job 停薪留職),咁樣就取到不同local exp. 去年入藉後,老公就有機會申請入咗Federal gov.
當然,移民必須要留一筆錢作儲備。
你有小朋友嗎?
好奇你跟老公二人都係公務員都打算移民?我都只係老公在香港係公務員,我本人不是。

複式洋房

KWOKS 發表於 20-3-1 13:47
如果你諗住做咩都無所謂,咁機會就一定Syd 同Mel最多,因Canberra 始終係細state. 但Canberra 勝在多政府 ...

聽咗你咁講我都放心D
主要係我哋唔係D專業職系,擔心過到嚟會長時間失業。
我同太太都係擔心香港嘅社會問題⋯⋯所以就算薪高糧準,為咗兩個小朋友,都係想走。

首頁

尾頁

跳至