跳至

首頁

尾頁

大宅

Activehealth 發表於 20-3-1 13:42
我中學在Melbourne 讀,大學在Sydney,畢業之後返Melb做工,再返咗嚟香港超過二十年。期間來來回回澳洲各 ...

canberra 冬天好凍喎!熱天都係乾熱,但我覺呢两年熱天Syd 温度好似仲高過Canberra 咁。山火上月有一場在reserve area 因被直升機大光燈燒着引起火頭,一度接近南區邊民居,之前NSW 山火就風向吹來令空氣質素變差,而家一切正常了。
ANU 比較學術性、研究等,都要睇你讀咩?International Relationship 呢科好出名,畢業後可申請政府foreign affairs 工,我老公都好想入 都好多香港人來讀ANU。
你已係citizen?
我女就去咗sydney讀Uni, 因佢讀果科ANU 不出名

大宅

cyberbaba 發表於 20-3-1 14:14
聽咗你咁講我都放心D
主要係我哋唔係D專業職系,擔心過到嚟會長時間失業。
我同太太都係擔心香港嘅社會問 ...

申請成功後再作選擇,而家移民門檻越來越高。
明白你的憂慮,自己也是過來人,當時都好大爭扎

複式洋房

KWOKS 發表於 20-3-1 14:19

申請成功後再作選擇,而家移民門檻越來越高。

同意!

多謝你嘅資訊呀

男爵府

KWOKS 發表於 20-3-1 14:15

canberra 冬天好凍喎!熱天都係乾熱,但我覺呢两年熱天Syd 温 ...

舊年2019年7月,我地喺Canberra, 凍但都無以前喺Melbourne 果種連續成個月傾盆大雨超大風濕凍。仲有,喺Canberra 可以上山滑雪,凍都凍得抵啲!當然,Melbourne 都可以去Mt. Buller 滑,但Canberra 呢邊ski fields 啲雪靚好多。

大宅

Activehealth 發表於 20-3-1 14:38
係吖,我地係citizen.

舊年2019年7月,我地喺Canberra, 凍但都無以前喺Melbourne 果種連續成個月傾盆大雨 ...

希望將來你過來有機會聯絡啦

大宅

KWOKS 發表於 20-3-1 13:47
如果你諗住做咩都無所謂,咁機會就一定Syd 同Mel最多,因Canberra 始終係細state. 但Canberra 勝在多政府 ...

你老公之前係做公務員專業職位嗎? 如果係TR visa,可以用香港專業資格可報考government job嗎?定還是要轉返澳洲牌及有PR visa先可以嗎?
你們之前預咗幾多錢儲備先移民去澳洲?

大宅

joech2021 發表於 20-3-1 22:54
你老公之前係做公務員專業職位嗎? 如果係TR visa,可以用香港專業資格可報考government job嗎?定還是要轉 ...

佢非專業職位。TR 都可申請州政府post, 但只可做temp 沒有perm 職位,
預算,我諗因人而異,好多因素考慮,如小朋友開支,保險等等,如你係TR 不能享用政府醫療等。
你可参考呢版討論有關生活開支作估計

別墅

想請教一大家,land悉尼後是否要買指定保險?我要在香港的保險想整理一下,但係考慮遲下去澳洲吾知系咪要買指定保險所以都系吾加保。
請指教

複式洋房

回覆 KWOKS 的帖子

多謝你既分享,我哋諗住去MEL

大宅

請教大家,若專業人任,自己申請技術移民是否可行?還是一定搵agent 才可成功?謝謝!!

複式洋房

pinkkwan 發表於 20-7-10 07:36
請教大家,若專業人任,自己申請技術移民是否可行?還是一定搵agent 才可成功?謝謝!!
...

當然可以。我自己同埋幾個朋友,全部都係自己成功申請技術移民。其實最緊要夠分,agent可以幫到嘅唔係好多。

大宅

stephwong 發表於 20-7-13 00:14
當然可以。我自己同埋幾個朋友,全部都係自己成功申請技術移民。其實最緊要夠分,agent可以幫到嘅唔係好多 ...

Thanks for reply. 如果只有65分,請問係咪真係等於無機會。

子爵府

pinkkwan 發表於 20-7-14 20:39
Thanks for reply. 如果只有65分,請問係咪真係等於無機會。

幾年前65分都可以申請到,而家最少90幾分
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

複式洋房

pinkkwan 發表於 20-7-14 20:39

我5年前65分係可以打尖申請189,但呢期最少要90分才有機會,加上COVID19,條隊更加長。簡單說,65分是沒可能。

90分係乜嘢concept:
33-39歲 25分
學士/碩士 15分
8-10年海外工作 15分
英文雅思全8 20分
配偶同時有專業資格 10分

85分

即係仲要由其他地方攞分,例如澳洲讀書、工作、翻譯等,才有90分

有人會先申請TR簽證,喺澳洲工作+讀書,幾年後夠分再申請189,但當然有risk,幾年後申請有幾難冇人知,但都算係一條可行嘅路。

公爵府

cometingliu 發表於 18-9-16 17:55
我兩公婆都係醫護界,家庭收入有8萬。問題係得我有澳洲牌,我老公去到澳洲唔會考到牌,所以點解我係諗佢留 ...

你返工,你老公接送小朋友再加炒散揾下pocket money囉。
分開異地好易出事。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 20-7-15 13:19
你返工,你老公接送小朋友再加炒散揾下pocket money囉。
分開異地好易出事。
...

無喇我無再諗,始終想留返起香港喱個comfort zone

公爵府

stephwong 發表於 20-7-15 08:43
我5年前65分係可以打尖申請189,但呢期最少要90分才有機會,加上COVID19,條隊更加長。簡單說,65分是沒可 ...

90分太高喇
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至