跳至

首頁

尾頁

複式洋房

HxH 發表於 18-7-27 15:38

我自己係過來澳洲前已有offer,第一份就好好彩得左,但跟著都有 ...

點樣可以去澳洲之前就搵到offer?

別墅

howardlai 發表於 18-9-11 08:08

上網搵。如果對方覺得你合適便安排phone interview.
不過我搵工時本身係PR, 唔係employer sponsor.

大宅

howardlai 發表於 18-9-11 08:08

Via agent, job hunter

男爵府

回覆樓主

我剛考左英文,打算下年申請移民。我都想發表一下感受。關於人工同讀國際學校嘅問題。我計過如果一個仔女,讀國際學校係afford到,但如果係兩個就唔得,我兩公婆已經係專業人士,唔係搵勁多但有幾萬啦,都係得咁。加上國際學校唔係話你報就有,亦唔係你afford到就入到,自己仲要無海外戶照更加難入。我計過如果我帶個女去澳洲,犧牲左香港嘅收入,但阿女起果邊讀書,我每個月收入可能係而家嘅2/5,但都平過供阿女入國際學校。至於老公,同樓主一樣擔心英文唔好,而且我都覺得佢起澳洲就連專業都無埋,錢又無埋,我都唔想佢攪成咁。暫時計劃係老公留起香港多幾年先,跟住再打算。希望而家可以努力儲錢,儲大筆後備資金,自己有安全感啲⋯⋯

大宅

cometingliu 發表於 18-9-14 18:41
我剛考左英文,打算下年申請移民。我都想發表一下感受。關於人工同讀國際學校嘅問題。我計過如果一個仔女, ...

一家人分開始終有風險,未去到最差情況都唔希望係咁

我都唔知佢過到去會點,但都要試左先

你要申請就快喇,今年已經難左好多

大宅

cometingliu 發表於 18-9-14 18:41
我剛考左英文,打算下年申請移民。我都想發表一下感受。關於人工同讀國際學校嘅問題。我計過如果一個仔女, ...

請問你介唔介意講做邊行?
家庭收入有冇8萬?
我好苦惱中..因為是公務員..走左所有由零開始
同埋..讀書方面有冇諗過啟基啟思個d?冇國際咁貴..
其實香港中產子女在裁培方面可以afford好多資源..去到外國..想揾個專人一對一教興趣班都好貴.你冇錢就冇左冇左competiive edge..

男爵府

jan0517 發表於 18-9-16 14:19
家庭收入有冇8萬?

我兩公婆都係醫護界,家庭收入有8萬。問題係得我有澳洲牌,我老公去到澳洲唔會考到牌,所以點解我係諗佢留港賺錢...如果兩公婆去到澳洲真係由零開始,我唔想老公去到做唔返專業而做啲唔知乜嘢,連佢最值錢嘅嘢都無埋,兩公婆你眼望我眼就會好易嘈。

男爵府

jan0517 發表於 18-9-16 14:19
家庭收入有冇8萬?

其實你講嘅我都明,但澳洲戶籍今日唔攞,將來就唔駛諗喇

大宅

cometingliu 發表於 18-9-16 17:55
我兩公婆都係醫護界,家庭收入有8萬。問題係得我有澳洲牌,我老公去到澳洲唔會考到牌,所以點解我係諗佢留 ...

如果醫護應該去到都揾得ok!最多讀下書..拿番當地資歷..

男爵府

jan0517 發表於 18-9-16 20:01
如果醫護應該去到都揾得ok!最多讀下書..拿番當地資歷..

我叫佢考返個牌,佢話算啦都唔會考到無謂徙錢。然後,我就覺得不如留低佢啦無謂大家唔開心。我已經預見自己由今日考慮移民到真係去到果邊佢都無開始過考牌,同佢一齊去只會家嘈屋閉

別墅

cometingliu 發表於 18-9-16 20:18
我叫佢考返個牌,佢話算啦都唔會考到無謂徙錢。然後,我就覺得不如留低佢啦無謂大家唔開心。我已經預見自 ...

我係度重新讀過書,都係讀醫護,我只可以話呢度英文唔好,有牌都搵唔到野做,重新再讀就算你捱得過coursework, 你一出prac 就俾人肥, 話英文唔得既人大有人在,我個course 到year 2 一半香港人消失左,有d 到year 4 先俾人term 仲慘。我只可以話以前好多醫護移民好快搵到野做係因為佢地真係要人,同埋以前個代既英文係讀得好過我地(大學畢業計),而家佢地自己本土都有好多人手,supply 好夠,有d 仲有多,所以已經好唔同。

大宅

cometingliu 發表於 18-9-16 17:58
其實你講嘅我都明,但澳洲戶籍今日唔攞,將來就唔駛諗喇

我都係咁諗,不過總會有人覺得想移民係因為唔滿足,係因為貪心....

男爵府

EasYGo1818 發表於 18-9-29 19:40
我都係咁諗,不過總會有人覺得想移民係因為唔滿足,係因為貪心....

我都承認嘅,的確係貪心...但要犧牲現有嘅安穩去交換又好唔想

大宅

cometingliu 發表於 18-9-29 23:38
我都承認嘅,的確係貪心...但要犧牲現有嘅安穩去交換又好唔想

但如果一心為左下一代,為左另一半嘅work life balance, 而放棄自己的安逸去換取(喺香港有工人,反而冇咁辛苦)
俾人咁話係貪心自私,我覺得有啲委屈

大宅

cometingliu 發表於 18-9-16 20:18
我叫佢考返個牌,佢話算啦都唔會考到無謂徙錢。然後,我就覺得不如留低佢啦無謂大家唔開心。我已經預見自 ...

我叫c6去讀下書,佢都超級拒絕.....
但如果分開異地,段感情就好難維繫

別墅

EasYGo1818 發表於 18-9-30 10:21
我叫c6去讀下書,佢都超級拒絕.....
但如果分開異地,段感情就好難維繫

Long D 真係好難維繫感情,好同意

複式洋房

v_vcsl 發表於 18-7-19 21:23
我同我老公都找到

你好,我們一家(兩個大人及一個六歲小朋友)想移民澳洲,想搵agency 幫手,請問有沒有好agency 介紹?可pm 我,謝謝

大宅

宜家經濟越來越差,對於出年要c6一齊過去同香港揾份差不多嘅工作越來越冇信心

如果真係要做太空人,唔知大家有冇呢方面嘅打算?有冇人有經驗可以分享下?有咩要注意?

阿囡出年只有兩歲左右,未到番幼稚園,不過都要睇定啲學校

別墅

EasYGo1818 發表於 18-12-7 16:57
宜家經濟越來越差,對於出年要c6一齊過去同香港揾份差不多嘅工作越來越冇信心

如果真係要做太空人,唔知大 ...

感情關係上冇話要特別注意啲咩,老土講句一個信字,係要互相信任。依個年代婚外情已經唔只限於男性。現今科技發達,太空人生活比8、90年代輕鬆好多,起碼可以日日視像通話,最重要睇你地自己係咪有信心。

緊記認清目標,是否雙方共同意願,勿忘初衷!

別墅

EasYGo1818 發表於 18-12-7 16:57

如果真係要做太空人,唔知大 ...

一開始settle 係好辛苦,小朋友細更加難,又要湊仔又要適應新環境係好辛苦,好大挑戰,同埋一定要有車牌,無車出入好麻煩,過左頭半年就會習慣d

首頁

尾頁

跳至