你夠唔夠膽住?租金500蚊有找?

~緣~
|
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180718/58456525

公屋輪候冊申請逼近30萬宗,公屋單位一屋難求,部份基層市民為求盡快上樓,寧願入住凶宅及鄰近垃圾房等不受歡迎公屋。房屋署最新一期特快公屋編配計劃,將於下周三(25日)起接受申請,署方將向21萬合資格申請者發邀請信。在屯門安定邨定泰樓4樓一單位,曾發生雙屍兇殺案,兩名分別僅8歲及4歲的小童被菜刀劈頭及尖刀插胸致死,該單位今年極可能連續第4年榜上有名,納入今期特快公屋編配計劃可供揀選名單內。
~緣~
|
今年特快公屋編配計劃於7月25日至8月14日接受申請,房屋署將向21萬合資格申請者發出邀請信,主要是公屋輪候冊上的申請者,並符合公屋申請中7年居港年期規定的人士。
近年輪候公屋時間越來越長,不少基層家庭為盡快上樓,甘願入住凶宅、鄰近垃圾房、受白蟻等蟲患影響、前住戶被追債或受鄰居滋擾等不受歡迎公屋。過去3年特快公屋編配計劃申請宗數有所下降,2015、2016及2017年分別收到8.94萬、8.42萬及8.05萬宗申請,但去年仍超額72倍,當中逾半更是單身人士申請。

無話可說
|
敢,好過無得住啦!屯門而家出面單棟樓250尺租金都$8000架!
~緣~
|
無話可說 發表於 18-7-18 19:05
敢,好過無得住啦!屯門而家出面單棟樓250尺租金都$8000架!

屯門而家都咁貴
sf013hk
|
都係個句:無咩鬼惡得過窮鬼。
emt1314    發表於 18-7-18 19:25
~緣~
|
sf013hk 發表於 18-7-18 19:06

無話可說
|
~緣~ 發表於 18-7-18 19:05
屯門而家都咁貴

係架,好彩我早排公屋,遲兩年先排而家可能無錢開飯 !而家兆康全部過$12000喇,3百幾4百尺有2房!元朗雞地果邊d300尺屋仔,都要$9500
crystal媽咪
|

~緣~
|
無話可說 發表於 18-7-18 19:09
係架,好彩我早排公屋,遲兩年先排而家可能無錢開飯 !而家兆康全部過$12000喇,3百幾4百尺有2房!元朗雞 ...

所以好佩服租屋嘅人,租到屋即係好有能力搵錢
canies
|
咁講真窮起尼,
五百蚊有瓦遮頭都要熵著住啦!
Poyau
|
3年都無人揀
Gi-leung
|
發21萬封繳請信 成本都幾高下
good_pig
|
~緣~ 發表於 18-7-18 19:02
今年特快公屋編配計劃於7月25日至8月14日接受申請,房屋署將向21萬合資格申請者發出邀請信,主要是公屋輪候 ...

如果劏房有鳳姐同道友,咁鬼又算得乜嘢
sueyee
|
而家真係一屋難求,我岩岩收樓,第一次派,有35年樓齡,成個邨大多數係老人家,單位300呎都無,曾經都諗要唔要好,但起碼同娘家同區,小朋友唔使轉校,又可以繼續返呢份工,所以都係要左。真係有公屋住已經好好
~緣~
|
canies 發表於 18-7-18 19:17
咁講真窮起尼,
五百蚊有瓦遮頭都要熵著住啦!

畀著我都會,之前申請公屋有特快謀殺嘅單位去到我時都畀人揀咗
flyinsky
|
500有找實住
myaisha0435
|
sf013hk 發表於 18-7-18 19:06

無話可說
|
~緣~ 發表於 18-7-18 19:11
所以好佩服租屋嘅人,租到屋即係好有能力搵錢

唔租又唔得啫,唔通訓街咩? 香港又細,唔似外國可以訓旅行車
koalachan2002
|
~緣~ 發表於 18-7-18 19:02
今年特快公屋編配計劃於7月25日至8月14日接受申請,房屋署將向21萬合資格申請者發出邀請信,主要是公屋輪候 ...

驚得過窮
BBJOJO
|