原來可樂真是能滅火.......要買支在家?

大力大力
|

之前在络瘋傳可樂可以滅火, 初時有些懷疑 ,但想深一層,可樂是汽水有二氧化碳,應該可能減到火的,當然我沒有自己去測試啦,但亦叫老婆買了兩樽大可樂回來,家裡亦有滅火筒的,但怕滅火筒太久沒 二氧化碳失效, 所以備多兩樽大可樂(2公升)

剛發現原來台灣電視台,也測試了用可樂滅火,證明是可以的~

大家得閒記得入返支大可樂,在家看一下門口~

「網路瘋傳可樂滅火,消防隊試驗測效果」
https://youtu.be/7fTsidmYDvE

家裡常備一瓶「沒開過的可樂」,關鍵時刻可「救你一命」!消防實驗證明,真的有效!」
https://youtu.be/sry4tOQjin8

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tansyneko    發表於 18-7-19 22:25
crystal媽咪
|

tsung
|

pomanlife
|
大力大力 發表於 18-7-18 19:59
之前在络瘋傳可樂可以滅火, 初時有些懷疑 ,但想深一層,可樂是汽水有二氧化碳,應該可能減到火的,當然我 ...

漏電起火都啱嗎?
大力大力
|
pomanlife 發表於 18-7-18 20:02
漏電起火都啱嗎?

先關左大制先噴~
Moti
|
漏電起火都啱嗎?

我一直想問電器引起嘅火可以點滅?
大力大力
|
Moti 發表於 18-7-18 20:04

我不是專業人事,可能做错~

如果小電器,我會先關大制,然後用毛氈或棉被蓋著它, 令火熄滅~
Moti
|
漏電起火都啱嗎?

唔得,我睇咗條片。油同電引起嘅火都唔適合。而且只能滅細範圍嘅火。
pomanlife
|
Moti 發表於 18-7-18 20:04

正常應該泡沫個話
Moti
|
滅火筒去邊度有得賣呀?
pomanlife
|
大力大力 發表於 18-7-18 20:04
先關左大制先噴~

可樂含糖份,其實糖都係碳分子黎個啵,咁會唔會等同火上加油架
Moti
|
pomanlife 發表於 18-7-18 20:10
正常應該泡沫個話

好多電器爆炸case,我都驚驚
pomanlife
|
Moti 發表於 18-7-18 20:11
好多電器爆炸case,我都驚驚

最驚就係呢樣
大力大力
|
Moti 發表於 18-7-18 20:09
唔得,我睇咗條片。油同電引起嘅火都唔適合。而且只能滅細範圍嘅火。

這當然是小範圍的, 正如小滅火筒樣,大火一定要用消防喉吧~

如果唔得,一定要撤退出外,等消防員來處理~
大力大力
|
pomanlife 發表於 18-7-18 20:11
可樂含糖份,其實糖都係碳分子黎個啵,咁會唔會等同火上加油架
...

這要問化學老師囉~
Sumyeema1
|
你E院篇未寫完,就點新火頭。
大力大力
|
Sumyeema1 發表於 18-7-18 20:17

剛從深圳回家食飽飯.......醒起可樂能滅火便分享一下~

E院那篇是長篇小說,一匹布甘長,要用腦慢慢寫,但這貼是散文吧~
pomanlife
|
大力大力 發表於 18-7-18 20:22
剛從深圳回家食飽飯.......醒起可樂能滅火便分享一下~

E院那篇是長篇小說,一匹布甘長,要用腦慢慢寫,但 ...

冇見一排係大陸多頭新主家呀?
howmuch
|
最簡單是滅火毯.

如果買滅火筒, 就買乾粉式滅火筒, 適合各種火源.
pomanlife
|
Sumyeema1 發表於 18-7-18 20:17

你說得太對了