請教熟悉按揭貸款的jm

問題一籮筐
|
想問一下如果我情況咁...想抽居屋,如果真抽中,銀行會批嗎?
兩年多前理財不好欠卡數7萬,搵安信cut卡還錢,分4年還,到現在我是家庭主婦但一直也凖時還錢,無試過遲.
現在我和老公想抽居屋,如果抽中,老公收入無問題係可以過到壓力測試,但會因爲我有借過安信清卡數而影響銀行批貸款嗎??

問題一籮筐
|
求解答
wayland910
|
問題一籮筐 發表於 18-7-18 23:09
想問一下如果我情況咁...想抽居屋,如果真抽中,銀行會批嗎?
兩年多前理財不好欠卡數7萬,搵安信cut卡還錢 ...

應該還清左就得。我嗰陣時做按揭都要還清曬啲債項先,之後就好快批到按揭。批左按揭上咗樓,先再借貸款
wmkcnw
|
問題一籮筐 發表於 18-7-18 23:09
兩年多前理財不好欠卡數7萬,搵安信cut卡還錢 ...
你老公單人做按揭, 反正你無收入, 按揭唔關你事
Wingwingm
|
wmkcnw 發表於 18-7-18 23:14
你老公單人做按揭, 反正你無收入, 按揭唔關你事

我都剛諗緊呢個諗法,不過真係唔識,唔敢答

cinda72.
|
1手定2手先?
taiwoon
|
你欠債同你c6申請樓按無關係
問題一籮筐
|
wayland910 發表於 18-7-18 23:13
應該還清左就得。我嗰陣時做按揭都要還清曬啲債項先,之後就好快批到按揭。批左按揭上咗樓,先再借貸款
...

還有1年半先還完因為我老公不知我揾安x還卡數......佢話抽今年10月接受申請的居屋........點算好
小星星1
|
taiwoon 發表於 18-7-18 23:17

但居屋,是否有埋佢名,會否查埋佢?
問題一籮筐
|
cinda72. 發表於 18-7-18 23:16
1手定2手先?

想抽今年10月一手居屋
Wingwingm
|
問題一籮筐 發表於 18-7-18 23:17
還有1年半先還完因為我老公不知我揾安x還卡數......佢話抽今年10月接受申請的居屋........點算好m ...

反而想問你家庭主婦點搵安信借錢?你之前有野撈
流星花丸
|
你老公單名申請,攪按揭都係佢,冇問題
cinda72.
|
問題一籮筐 發表於 18-7-18 23:18
想抽今年10月一手居屋

1手應該係房署擔保,話之你破產欠債0身家0收入都會批,我之前抽居屋都係報乜都冇,冇工作ftm都批
問題一籮筐
|
taiwoon 發表於 18-7-18 23:17

我老公就話,要填我名做埋戶主可以分長黎供,因為我比佢年紀唔大
問題一籮筐
|
cinda72. 發表於 18-7-18 23:21
1手應該係房署擔保,話之你破產欠債0身家0收入都會批,我之前抽居屋都係報乜都冇,冇工作ftm都批
...

多謝你,見你咁講我心都定D,因為唔想比老公知道我借安信,諗住自己拆掂佢就算
問題一籮筐
|
Wingwingm 發表於 18-7-18 23:20
反而想問你家庭主婦點搵安信借錢?你之前有野撈

因為之前有返工
tommyxsarah
|
100% 批
問題一籮筐
|
多謝各位jm解答
taiwoon