中國玄學術數長知識

大大C兄
|
大家可以叫我做「大師兄」,因為之前有登記大師兄,忘記密碼,所以加多個”大”字。
好多人對將來充滿期望,希望由差變好,再由好變成更加好,但很多人都忘記了因,先有因後才有果。始終因由你/妳開始,既然你對未能有希望,尋求玄秘之術,亦可略知一二。但很多人知尐唔知尐情況之下,變得東問問西問問,將全部答案集液成球,再統計所有答案那一個較為多人的答覆,這樣就是想要的結果!
如果想要知道玄學術數應有正確認知,我可以解答問題,好過查《維基百科》。
Wingwingm
|
大大C兄,咁我首先想問,其實點解有時d師父算到會發生既野,最終都唔(或者未)發生既?徶除師傅算錯既因素之外,命中注定會發生既事,我灘響屋企都會發生架啦應該但偏偏又唔發生,點解呢?
蛋皇哥0127    發表於 18-8-10 17:12
肉丸小姐
|
大大C兄 發表於 18-7-19 00:21
大家可以叫我做「大師兄」,因為之前有登記大師兄,忘記密碼,所以加多個”大”字。
好多人對將來充滿期望 ...

舉行開班教學?
大大C兄
|
肉丸小姐 發表於 18-7-19 02:14
舉行開班教學?

長知識、既可以知道有尐問題點解咁嘅!
edithhwc
|
太好了(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
大大C兄
|
Wingwingm 發表於 18-7-19 01:42
大大C兄,咁我首先想問,其實點解有時d師父算到會發生既野,最終都唔(或者未)發生既?徶除師傅算錯既因素 ...

徶除有啲師傅算錯因素,算某些事情係需要向外求,某些事情你任何都不做都會發生。例如病痛、破財、驛馬這類,你之前沒有預兆之下都會發生;另一些需要自己向外求才可以得到,如果缺乏環境、五行、陰陽都未必成功,例如生BB, 有尐夫婦多年不育,但檢查身體又十分健康,我就幫他們找最好的月份,加五行及某些事,就可以成功受孕。
ritalau012
|
我又想問財富和姻緣係屬於注定還是要其他因素才會發生呢?
大大C兄
|
ritalau012 發表於 18-7-19 09:48
我又想問財富和姻緣係屬於注定還是要其他因素才會發生呢?

先講姻緣,另一半真係從自己八字看到的,真係講句「茶餐廳快餐,整定」。但某些八字姻緣沒有或很難穏定,如果想有姻緣要看那一年最多機會,要把握把握,所以好多師傅都講「蘇州過後冇艇搭」。
另外財富比較姻緣不同,始終都是一個人的事。可以配合命格在那一年進取,在那一年退守,都可以增加財富。
ritalau012
|
大大C兄 發表於 18-7-19 10:06
先講姻緣,另一半真係從自己八字看到的,真係講句「茶餐廳快餐,整定」。但某些八字姻緣沒有或很難穏定, ...

謝謝你回覆, 咁中六合彩才是命定的財富了?
大大C兄
|
ritalau012 發表於 18-7-19 10:14
謝謝你回覆, 咁中六合彩才是命定的財富了?

係㗎,如果命中有橫才,就要係中橫才的年份買多啲6⃣️合彩喇!
Wingwingm
|
大大C兄 發表於 18-7-19 09:42
徶除有啲師傅算錯因素,算某些事情係需要向外求,某些事情你任何都不做都會發生。例如病痛、破財、驛馬這 ...

即係其實所有以為命中註定既事,都唔係全部命中註定
大大C兄
|
Wingwingm 發表於 18-7-19 16:06
即係其實所有以為命中註定既事,都唔係全部命中註定

應該係命中註定的壞事,不要比它發生,所以古語有云「君子問凶不問吉」。問命的人每年抱著心態要知道今年有什麼壞事要避免,好的事情自然會發生。
Wingwingm
|
大大C兄 發表於 18-7-19 17:35
應該係命中註定的壞事,不要比它發生,所以古語有云「君子問凶不問吉」。問命的人每年抱著心態要知道今年 ...

I see. 明白。謝大大C兄提點。
bobbymama
|
follow
肉丸小姐
|

甘改名其實都有所幫助運勢?
Haz-mama
|

不過,唔係個個咁好運遇到好的師傅,當人行衰運時,真係頭頭碰着黑,最容易遇到一些神棍,甚至被騙財騙色……

我反而有興趣想知邊一類人容易與神佛有緣(除左和尚、尼姑之外)
大大C兄
|
肉丸小姐 發表於 18-7-20 00:14
甘改名其實都有所幫助運勢?

改名就會改善差的運勢,但不是運氣差就去改名,都要先看了命格,原本的名字是否不配合才要改名。坊間很多師傅都不理會是否有所需要改命,總之客人話要改就改,但缺乏考慮真正改名的需要。其實有時可以不用去改。
大大C兄
|
Haz-mama 發表於 18-7-20 08:39
不過,唔係個個咁好運遇到好的師傅,當人行衰運時,真係頭頭碰着黑,最容易遇到一些神棍,甚至被騙財騙色… ...

某些人很信神佛,某些人成世都唔信(只信自己)。相信任何神、佛都是一種緣份,其中一種命中是生肖蛇或舊曆四月生等,都對宗教信仰有有一種緣份,甚至乎前世的福份;另一樣是命中有訊息,缺乏心靈上安慰,令他/她傾向尋求宗教信仰的支持。
肉丸小姐
|

又好奇怪一問,夫婦二人的運勢是否大約相近?(起跌)

先人祖墳庇佑後代,影響力大否?
大大C兄
|
肉丸小姐 發表於 18-7-21 02:00
又好奇怪一問,夫婦二人的運勢是否大約相近?(起跌)

先人祖墳庇佑後代,影響力大否?

兩公婆運氣、財運都是一樣,而且雙方八方亦會互相牽制。
祖墳會福澤後人,如果先人未投胎,會間唔使返來睇下後人㗎。