中國玄學術數長知識

classicalmozart
|
大大師兄,
想問曾有師傅話我行緊10年大運,
但為什麼好像沒有發生,
一切如常,而且又做大手術,工作事務又未成氣候!
Thanks!!
大大C兄
|
classicalmozart 發表於 18-7-26 21:47
大大師兄,
想問曾有師傅話我行緊10年大運,
但為什麼好像沒有發生,

柴九都話「人生有幾多個10年」,呢10年係好運定唔好運,要睇睇。但一早知道唔好運的話,要及早準備。例如,天文台話過兩天好大機會打8號風球,你都會開心到即時約腳到時打麻將喇!
大大C兄
|
milkmilk9 發表於 18-7-26 21:35
原來這樣,再請教,如果搬屋怎樣看才知道這是一個好屋?另外如果窗外長期動土,有化解方法?例如整棟大樓 ...

如果搵一間好屋首先大窗不要向北,不要住單楝樓,即四圍都無其他樓,不要簡一樓,但下面係行人通道;另外大門口不要對垃圾房、消防喉轆。好多好多不能盡錄。但有一樣野係,行緊好運就會搵到好樓。
大大C兄
|
Haz-mama 發表於 18-7-26 16:17
我也有興趣知,那些才是伏唸?倘若流年或大運和自己八字中其中一柱相同,該是甚麼? 又有甚麼影響?
...

如果自己日柱是戊戌,今年2018年戊戌,即是伏吟,伏吟即是凡事都會double, 不分好壞,要看全局。
elaine2016
|
請問辦公室座位左手邊對住個大牆角可以點化解呀?個牆角遮唔到因為係人地個位個出入口,中間走廊太窄擺唔到植物。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
milkmilk9
|
大大C兄 發表於 18-7-26 22:18
如果搵一間好屋首先大窗不要向北,不要住單楝樓,即四圍都無其他樓,不要簡一樓,但下面係行人通道;另外 ...

對,行好運就會找到好樓(emoji)(emoji)感謝你的回覆
大大C兄
|
elaine2016 發表於 18-7-26 23:13
請問辦公室座位左手邊對住個大牆角可以點化解呀?個牆角遮唔到因為係人地個位個出入口,中間走廊太窄擺唔到 ...

妳好攪笑!畫圖。但太少範圍,要知道妳坐的坐置
Haz-mama
|
大大C兄 發表於 18-7-26 22:21
如果自己日柱是戊戌,今年2018年戊戌,即是伏吟,伏吟即是凡事都會double, 不分好壞,要看全局。
...
若是其他3柱,不是日柱呢?還是只限日柱,才算是伏唸??
milkmilk9
|
C兄,再問一個問題,請問常犯官非有什麼解決方法?
milkmilk9
|
大大C兄
|
milkmilk9 發表於 18-7-27 11:09

犯什麼官非先?
大大C兄
|
Haz-mama 發表於 18-7-27 02:06
若是其他3柱,不是日柱呢?還是只限日柱,才算是伏唸??

在其他柱不是伏吟,要另外看五行強弱了。

Lopopo
|
大大C兄 發表於 18-7-19 00:21
大家可以叫我做「大師兄」,因為之前有登記大師兄,忘記密碼,所以加多個”大”字。
好多人對將來充滿期望 ...

大c兄,可唔可以直接請教你今年擺咩有利正財

上年仙姐分享過,好有效
今年雖然已過半年,都想擺下
jadepearl
|
大大C兄

家人吾和睦,時有口角, 有什麼可化解 ?
Shirley321
|
大大C兄 發表於 18-7-26 22:18
如果搵一間好屋首先大窗不要向北,不要住單楝樓,即四圍都無其他樓,不要簡一樓,但下面係行人通道;另外 ...

大大C兄,我同老公瞓果間房有個很大很大的窗,而且向正北,請問會有什麼影響呢?
大大C兄
|
Shirley321 發表於 18-7-27 19:26
大大C兄,我同老公瞓果間房有個很大很大的窗,而且向正北,請問會有什麼影響呢?
...

對於財運有影響,會較差的。
大大C兄
|
jadepearl 發表於 18-7-27 16:33
大大C兄

家人吾和睦,時有口角, 有什麼可化解 ?

呢個關於人的問題的話,冇得化解。
大大C兄
|
Lopopo 發表於 18-7-27 14:45
大c兄,可唔可以直接請教你今年擺咩有利正財

上年仙姐分享過,好有效

響屋企大廳西南位放水種植物啦!
Shirley321
|
Shirley321 發表於 18-7-27 19:26
...

大大師兄,
我問過啲師父子女問題,都說我們會有孩子,
但過去我就算難得有咗都小產,
師父仲話看不到會小產,照計應該生得出!
現在已差不多更年期了,都未能追得一男半女,有無解求方法呢?
HorFamily
|
大大C兄 發表於 18-7-24 11:39
一出世改個好名字可以幫助小朋友命格五行,而且仲可以幫到父母。但不建議大個左走去改名,非必要都不會改 ...

大大C兄你好,我搵咗朋友幫我仔改名,因我發覺呀仔由細到大都唔合群,都成24歲,思想單純,師父講我仔八字土太重,係靜態同不動像徵,性格固執,唔太合群,同轉數低,師父仲講呀仔本身個名都唔錯,但係五行方面冇兼固到,所以個名幫助能力唔大,現在新改嘅名主要係幫助呀仔等佢活力啲同轉數快,(而家仲未用新名,因呀仔好抗拒改名)但C兄你講唔太建議大個去改名,係咩原因?求指點!唔該唔該