中國玄學術數長知識

大大C兄
|
叮妹 發表於 18-10-13 16:29
咁我又吾清楚了,只知個個都話土多,另c兄再問多個問題,八字有兩個十靈系咩意思,萬分感激
...

十靈日嘅人對宗教有興趣,善於觀察、領悟力,善解人意。
甲辰, 乙亥, 丙辰, 丁酉, 戊午, 庚辰, 辛亥, 癸未, 壬寅, 庚寅
至於單以十靈來判斷以上解釋又太過不合理,天干地支對宗教有興趣得個幾個字,所以都是用單柱來看都可以了,不用理有幾多條十靈。
大大C兄
|
叮妹 發表於 18-10-13 16:29
咁我又吾清楚了,只知個個都話土多,另c兄再問多個問題,八字有兩個十靈系咩意思,萬分感激
...

重覆左
ARS_fans
|

大大C兄,想請教下風水問題 之前講過c6係水命要火,我係火命要水,最近想整過個廚房,想由煤氣轉用電磁爐,因聽講灶頭對一個家庭很重要,如轉用電冇明火會唔會對c6運程有影響?但我係ftm ,廚房主要係我用....而廚房除左煮食爐仲有蒸焗爐,請問大大C兄有冇咩意見比到我?同埋我廚房有條橫樑,不過唔係灶上冇壓灶,而係係廚房中間,我煮飯同埋洗碗就係横樑下,..咁樣對我有冇影響?但整假天花就會令樓底好矮,有壓迫感..... 謝!
大大C兄
|
ARS_fans 發表於 18-10-14 22:59
大大C兄,想請教下風水問題 之前講過c6係水命要火,我係火命要水,最近想整過個廚房,想由煤氣轉 ...

請問你在邊一帖看到水命要火、火命要水?
煤氣爐及電磁爐都是煮食屬於火,轉個電磁爐不會對運程有影響,有橫樑在廚房又不在爐灶上影響不大,你企響橫樑下面只是小小時間,沒有問題。要知道橫樑在風水學之影響,係中國有學理之問題,如睡床上面有橫樑壓迫感大了,而且空氣經橫樑打落床下面的人亦對身體不好;套在公司坐位上面有橫樑,頭腦不清(emoji),影響工作效率,人都唔聚財,風水其實可以好科學性去解釋。
ARS_fans
|
大大C兄 發表於 18-10-15 11:55
請問你在邊一帖看到水命要火、火命要水?
煤氣爐及電磁爐都是煮食屬於火,轉個電磁爐不會對運程有影響,有 ...

感謝大大C兄詳細解答 因為聽過有d c父講廚房一定要明火,而電磁爐係暗火,加上C6又要火,所以先咁担心 有關水命要火火命要水不是係帖看到的,係我同c6既八字命格,thx
大大C兄
|
ARS_fans 發表於 18-10-15 12:55

感謝大大C兄詳細解答 因為聽過有d c父講廚房一定要 ...

煤氣爐及電磁爐都屬火,煮食有熱力已經屬火,正如夏天、紅色都屬火,都是眼看不見有火。所以妳不用擔心,妳又不是廚師工作。水命不一定要火,火命又一定要水,有時火命依然要火,要看命格才決定。唔好成日冇果樣整果樣。
ARS_fans
|
大大C兄 發表於 18-10-15 13:59
煤氣爐及電磁爐都屬火,煮食有熱力已經屬火,正如夏天、紅色都屬火,都是眼看不見有火。所以妳不用擔心, ...

明白
bbkk707
|
大大師兄,睇命,你會八字紫微一齊睇嗎?那個較易學呢?你懂風水和占卜嗎?
大大C兄
|
bbkk707 發表於 18-10-16 21:30
大大師兄,睇命,你會八字紫微一齊睇嗎?那個較易學呢?你懂風水和占卜嗎?
...

睇命不可以八字紫微命盤同參,要專門其一項,不可以八字講幾句紫微命盤講幾句。
紫微斗數較易學,因為只144個命盤,記性好就得。八字就易學難精(學會可以成精)。風水識少少喇!占卜又知道少少喇!年頭卜世界杯冠軍,又中左法國隊咁喇。
Kingswood
|
大大C兄, 請問八字四柱, 每柱代表什麼宮位和事象呢?
大大C兄
|
Kingswood 發表於 18-10-23 11:24
大大C兄, 請問八字四柱, 每柱代表什麼宮位和事象呢?

嘩!你學開過八字呀?識得問呢啲。
八字係後期坊間所講,真正係四柱論命。
年月日時四柱代表不同時限,而每柱亦可以代表宮位稱之為「外四宮」。
Kingswood
|
大大C兄 發表於 18-10-23 11:53
嘩!你學開過八字呀?識得問呢啲。
八字係後期坊間所講,真正係四柱論命。
年月日時四柱代表不同時限,而 ...

大大C兄, 我現在係學緊當中, 四柱中每柱代表不同六親,年柱代表祖上,月柱代表父母/兄弟姐妹,日柱代表自己或配偶,時柱代表子兒下屬。但請問六親之外,上司,事業呢等是在那個柱上代表呢?請指敎

大大C兄
|
Kingswood 發表於 18-10-23 13:38
大大C兄, 我現在係學緊當中, 四柱中每柱代表不同六親,年柱代表祖上,月柱代表父母/兄弟姐妹,日柱代表自己 ...

時柱代表子女及居住環境,下屬就要用月柱來代表。
其餘六親,即是姨媽姑姐大舅....果啲,以自己八字真係冇必要睇咁多人,重點睇自己及身邊的人。
至於上司、事業就要用星(十神)來看,因為都要星宮同參。
努力學習,加油。
Kingswood
|
回覆 大大C兄 的帖子

請問大大C兄, 如果命盤月柱係"丙午", 下一個大運是"庚子", 月柱子午沖, 請問你會怎樣演繹呢?
謝謝解答!

大大C兄
|
Kingswood 發表於 18-10-23 15:18
回覆 大大C兄 的帖子

請問大大C兄, 如果命盤月柱係"丙午", 下一個大運是"庚子", 月柱子午沖, 請問你會怎樣 ...

日元係咩?
Kingswood
|
大大C兄 發表於 18-10-23 15:35
日元係咩?

大大C兄, 日元係"乙亥", 謝謝!
日元係乙木, 生於午月, 是忌火, 喜金水木嗎?
大大C兄
|
Kingswood 發表於 18-10-23 15:49
大大C兄, 日元係"乙亥", 謝謝!
日元係乙木, 生於午月, 是忌火, 喜金水木嗎?
...

生於五月未必忌火,喜金水木三種五行,五行物佔三個,妳咪好著數,冇咁多!
乙日元合庚不成化,壓力自然大左,當然壓力不是突然其來,前一個大運已經有蹟象。所以運和氣都有過程,原本午亥有暗合情況,由於月柱火陰陽互見,而月令是午火,故毅力並不長久。丙火尅陽庚,正官受尅,工作就要小心一點喇,妳的上司雖說不是好惹,妳都識得走位。庚子大運如流年遇上重火或兔仔年,咁工作上全年最緊要平安大吉。
Kingswood
|
大大C兄 發表於 18-10-23 22:47
生於五月未必忌火,喜金水木三種五行,五行物佔三個,妳咪好著數,冇咁多!
乙日元合庚不成化,壓力自然大 ...

多謝大大C兄的回覆。

"丙火尅陽庚,正官受尅", 除了工作上要小心一點外, 正官亦代表丈夫, 可唔可以演繹在丈夫身上, 工作或健康出問題呢?

大大C兄
|
Kingswood 發表於 18-10-24 08:54
多謝大大C兄的回覆。

"丙火尅陽庚,正官受尅", 除了工作上要小心一點外, 正官亦代表丈夫, 可唔可以演繹 ...

妳日柱乙亥,下生上,丈夫比自己年長,而大運庚子(沒有其他柱的資料)來合自己,丈夫沒有問題,所以四粒字的話就這樣來演繹。
Kingswood
|
回覆 大大C兄 的帖子

多謝大大C兄解答