中國玄學術數長知識

ARS_fans
|
大大C兄 發表於 18-7-20 08:40
改名就會改善差的運勢,但不是運氣差就去改名,都要先看了命格,原本的名字是否不配合才要改名。坊間很多 ...

咁大大C兄贊唔赞成小朋友出世揾師父改名?
大大C兄
|
ARS_fans 發表於 18-7-24 11:30
咁大大C兄贊唔赞成小朋友出世揾師父改名?

一出世改個好名字可以幫助小朋友命格五行,而且仲可以幫到父母。但不建議大個左走去改名,非必要都不會改。
大大C兄
|
ARS_fans 發表於 18-7-24 11:25
一般要幾耐先投胎?有時諗祖先死左咁耐,應投左胎,去拜佢地仲有咩用 如無咩用,我谂住死後唔好 ...

唔怕麻煩(emoji),祖先受後人香光足夠,一般都不會投胎住。好多人成日求神拜佛,又唔會求祖先,下次有問題試下。
大大C兄
|
topful 發表於 18-7-24 09:14
大師兄, 請問八字係咪唔可以講到好詳細?例如算到呢個大運唔好,咁可唔可以睇到點唔好?

另外,八字內有乜 ...

當然八字就會人的一生升升跌跌,妻財子祿。我自己形容算命佬其實係人生規劃師(emoji)。八字可以睇到好仔細,如何發生,幾時發生,有時候會睇下邊日發生。唔通好似坊間師傅所講,捐血當解血光之災,都唔係果日,唔通日日去捐血咩!
elaine2016
|
請問稱骨歌分唔分男女?網上好似有男女版
doris2015
|
請教大師,有料的大師同神棍怎樣分辨?

大大C兄
|
doris2015 發表於 18-7-24 18:44
請教大師,有料的大師同神棍怎樣分辨?

我不是偏幫同行,只不過任何行業都有良秀不齊。
大大C兄
|
elaine2016 發表於 18-7-24 16:57
請問稱骨歌分唔分男女?網上好似有男女版

無見過有男女版
VenusSasa
|
大師兄,歲運並臨,糸米沒必唔好架,我連續兩年都系歲運並臨。
大大C兄
|
VenusSasa 發表於 18-7-24 20:40
大師兄,歲運並臨,糸米沒必唔好架,我連續兩年都系歲運並臨。

妳連續兩年並臨,咁一定唔同柱,都要睇下屬於那一柱。
VenusSasa
|
大大C兄 發表於 18-7-24 21:32
妳連續兩年並臨,咁一定唔同柱,都要睇下屬於那一柱。

我大運 年運相同
大大C兄
|
VenusSasa 發表於 18-7-24 21:33
我大運 年運相同

即是大運同自己年柱相同,就咁講的話係自己同父母感情有磨擦。
topful
|
請問大師兄,點樣睇到有冇橫財運?
ARS_fans
|
擇時辰剖腹生產既小朋友,八字係咪佢既真八字?孖生小朋友八字一樣命運又係咪一樣?
大大C兄
|
ARS_fans 發表於 18-7-25 02:03
擇時辰剖腹生產既小朋友,八字係咪佢既真八字?孖生小朋友八字一樣命運又係咪一樣?
...

剖腹生就係出世嘅時辰。
孖生八字起盤一樣,命運不一樣。
大大C兄
|
topful 發表於 18-7-25 00:04
請問大師兄,點樣睇到有冇橫財運?

不同八字有不同看法,不是單單有十神財才就行財運。
topful
|
大大C兄 發表於 18-7-25 07:16
剖腹生就係出世嘅時辰。

孖生八字命盤同大運一樣,點解會唔同命運?
ARS_fans
|
大大C兄 發表於 18-7-25 07:16
剖腹生就係出世嘅時辰。

但d人成日話擇日開刀八字係唔準 八字一様,點解命運會唔同
Haz-mama
|
大大C兄,請問早d上運和遲d上運有咩分別?我見有人好早1歲就上運,有人8,9歲先上運,若未上運的人會有咩影響?
大大C兄
|
topful 發表於 18-7-25 09:13
孖生八字命盤同大運一樣,點解會唔同命運?

一個係大孖,一個係細孖,命運就唔同咯。