中國玄學術數長知識

大大C兄
|
ARS_fans 發表於 18-7-25 11:06
但d人成日話擇日開刀八字係唔準 八字一様,點解命運會唔同
...

順産、開刀都是一出世當時為準
大大C兄
|
Haz-mama 發表於 18-7-25 13:21
大大C兄,請問早d上運和遲d上運有咩分別?我見有人好早1歲就上運,有人8,9歲先上運,若未上運的人會有咩影 ...

呀!妳問得好,「未上運」呢句妳都識講,好專業。原命有四柱,即是我地所講八字,加上大運流年共六柱,未上運只有流年,所以不穩定,成日受流年影響,如上十年大運就可以有大運之後才流年。
suesami
|
大大C兄 發表於 18-7-25 13:38
呀!妳問得好,「未上運」呢句妳都識講,好專業。原命有四柱,即是我地所講八字,加上大運流年共六柱,未 ...

什麼叫做未上運?
幾多歲才開始?
大大C兄
|
suesami 發表於 18-7-25 16:52
什麼叫做未上運?
幾多歲才開始?

四柱排好後排大運,大運每一柱10年,毎人第一大運幾歲開始不同,由十天至10歳入運不等。
假設3歲才開始第一步大運,之前未有大運,即是未上運。
popo2012
|
大大C兄 發表於 18-7-23 22:33
需要靠自己努力才可得財,凡事不要強求,心中富有,宜行善積德。

你好大大C兄,点解我朋友好努力咁做野,但由 2010年至今,睇到佢運勢越來越差,尤其是去了一次大酒店後更令一隻眼睇嘢時得黑白色,佢有睇醫生,但都冇好轉,咁其實係佢前世孽深定只係運程差。
VenusSasa
|
大大C兄 發表於 18-7-24 22:10
即是大運同自己年柱相同,就咁講的話係自己同父母感情有磨擦。

系大運同流年一樣 戊戌年 戊戌運
topful
|
大大C兄 發表於 18-7-25 13:30
一個係大孖,一個係細孖,命運就唔同咯。

大c兄,唔係好明,咁大孖同細孖只係差幾分鐘,基本八字應該係一樣,咁點睇法呢
大大C兄
|
popo2012 發表於 18-7-25 17:55
你好大大C兄,点解我朋友好努力咁做野,但由 2010年至今,睇到佢運勢越來越差,尤其是去了一次大酒店後更 ...

好努力同好好運不是同等,凡事好努力都是好的。
你朋友這個情況先從命中尋找。
大大C兄
|
topful 發表於 18-7-25 21:35
大c兄,唔係好明,咁大孖同細孖只係差幾分鐘,基本八字應該係一樣,咁點睇法呢
...

命盤一樣,只是分大孖和細孖。
大大C兄
|
VenusSasa 發表於 18-7-25 19:22
系大運同流年一樣 戊戌年 戊戌運

這樣不是伏吟,只是戊戌+戊戌,命中的水、火會有考慮。
milkmilk9
|
想請教一下,家中風水是否會影響人的運勢?例如住在損財傷丁屋?怎樣才可以看出自己的屋是運勢怎樣?謝謝
topful
|
大大C兄 發表於 18-7-25 23:03
命盤一樣,只是分大孖和細孖。

大孖細孖係八字算法上有什麼分別?
Haz-mama
|
大大C兄 發表於 18-7-25 13:38
呀!妳問得好,「未上運」呢句妳都識講,好專業。原命有四柱,即是我地所講八字,加上大運流年共六柱,未 ...
謝謝大大C兄解答,我又明白多些了!

Haz-mama
|
大大C兄 發表於 18-7-25 23:07
這樣不是伏吟,只是戊戌+戊戌,命中的水、火會有考慮。
我也有興趣知,那些才是伏唸?倘若流年或大運和自己八字中其中一柱相同,該是甚麼? 又有甚麼影響?
elaine2016
|
大大C兄 發表於 18-7-24 18:59
無見過有男女版

https://wk.baidu.com/view/02986a2258fb770bf78a55d8?pcf=2
大大C兄
|
elaine2016 發表於 18-7-26 21:05
https://wk.baidu.com/view/02986a2258fb770bf78a55d8?pcf=2

本身沒有男女版,係佢將同一個意思分拆男女講法
大大C兄
|
topful 發表於 18-7-26 11:26
大孖細孖係八字算法上有什麼分別?

就是算法上以大孖和細孖分開算。
elaine2016
|
大大C兄 發表於 18-7-26 21:10
本身沒有男女版,係佢將同一個意思分拆男女講法

原來係咁
大大C兄
|
milkmilk9 發表於 18-7-26 05:06
想請教一下,家中風水是否會影響人的運勢?例如住在損財傷丁屋?怎樣才可以看出自己的屋是運勢怎樣?謝謝
...

陽宅風水會影響家人(搬了唔計)。如果窗外動土會傷財損丁。
milkmilk9
|
大大C兄 發表於 18-7-26 21:13
陽宅風水會影響家人(搬了唔計)。如果窗外動土會傷財損丁。

原來這樣,再請教,如果搬屋怎樣看才知道這是一個好屋?另外如果窗外長期動土,有化解方法?例如整棟大樓裝修,謝謝解答