有沒有媽媽試過全身麻醉開刀生bb嗎?

karinalokyan
|
我想了解一下有關嘅經驗呀。。。
KILW
|
想知d咩?入到去手術室聞完氣就麻醉左,之後要遲一日先落得床,全世界見哂個b先到自己。
HOPEFORBB
|
一般係半身麻醉,點解會全身呢?
|
HOPEFORBB 發表於 18-7-19 08:43
一般係半身麻醉,點解會全身呢?

因為我脊柱做過手術,所以一般不會做半身麻醉
|
KILW 發表於 18-7-19 08:28
想知d咩?入到去手術室聞完氣就麻醉左,之後要遲一日先落得床,全世界見哂個b先到自己。
...

醫生同我講會插喉果d,老公不能陪產,我都好擔心
Nbs
|
全身麻醉開刀無試過,但做第二d 手術就試過。完全無感覺架喎,連自己訓左都唔知 (唔會話好眼訓呀想撐大隻眼甘)。醒既時候聽到有人叫我個名,我仲以為只係過左幾分鐘,原來已經兩個鐘。無嘔無作嘔無暈無喉嚨痛。不過我係私家做,有 d 分別。
KILW
|
karinalokyan 發表於 18-7-19 09:40
醫生同我講會插喉果d,老公不能陪產,我都好擔心

你其實麻醉左,都唔知醫生做咩,你只會醒左發現佢插左尿喉,而老公就算有得陪產你都唔知,就算半身麻醉,老公只會打完麻醉先入得黎。
bb要出黎唯有頂硬上啦!擔心都改變唔到事實。
|
Nbs 發表於 18-7-19 09:58
全身麻醉開刀無試過,但做第二d 手術就試過。完全無感覺架喎,連自己訓左都唔知 (唔會話好眼訓呀想撐大隻眼 ...

我都試過全身麻醉做其他手術呀。。不過真係無試過全麻生bb,真係唔知個感受係點,所以好擔心。。
|
KILW 發表於 18-7-19 18:34
你其實麻醉左,都唔知醫生做咩,你只會醒左發現佢插左尿喉,而老公就算有得陪產你都唔知,就算半身麻醉, ...

我都覺得係,只好頂硬上,但無得好似人地咁立即見到bb 就有d唔開心啫。
maybe1122
|
karinalokyan 發表於 18-7-19 22:37
我都試過全身麻醉做其他手術呀。。不過真係無試過全麻生bb,真係唔知個感受係點,所以好擔心。。
...

我有朋友係全身麻醉生孖b
其實我個陣問佢同做普通全身麻醉手術差不多
不過就話要快,只終孖b+全身麻醉都有個風險

我之前係政府全身麻醉做其他手術
無乜特別
SusanTam
|
karinalokyan 發表於 18-7-19 00:43
我想了解一下有關嘅經驗呀。。。

我上胎是全麻因為同時切除幾個大子宮肌瘤。其實唔係切子宮肌瘤我也會選全麻,因為我和醫生也agree雖則半麻唔會感覺痛但其實感覺到有人不斷在剿你果肚,我自問感覺不好也會好驚。而且可能我醫生比較專業,佢話可以俾佢慢慢再逐層縫返個傷口,我當晚也不太痛,第二日落床都唔痛了。而且我B是早產的,他一出世也沒有因為麻醉問題。都冇瞓箱。
今胎我唔需要再做另外手術我都要求全麻。因為我個人覺得都唔急在好似要果個感動位,早兩個鐘去見到Bb. 但我相信可能壞處係自己會比較累D。
所以最重要就要睇返醫生個手勢。
YUK774
|
我今個月喺瑪嘉烈全身麻醉生B,因為我血小板低,医生話全身麻醉安全啲,其實,係無感覺,訓醒一覺,手術完成,不過,係唔可以即刻睇到BB,推上病房等你訓醒,姑娘就話俾你聽BB幾點出世,幾多磅,抱住俾你望一眼,就係甘
aidan08
|
我上胎係全麻,我唔係有咩特別狀況,只係醫生話佢老婆試過全麻和半麻,覺得全麻感覺好D,咁我就揀全麻。

其實全麻無咩特別,係無得即刻見BB only,個人仲應該無半麻咁緊張。如果你無得揀一定要全麻,其實無咩需要擔心的。

我今胎會半麻,醫生話現在技術好好,主張我半麻,咁我就聽醫生話。
haha748494
|
通常系半麻,我同間房媽媽全麻,聽講一下子眼前一黑,就訓著左。
|
SusanTam 發表於 18-7-20 07:26
我上胎是全麻因為同時切除幾個大子宮肌瘤。其實唔係切子宮肌瘤我也會選全麻,因為我和醫生也agree雖則半麻 ...

其實我好信任醫生,所以我都好放心比佢幫我接生,只係我要過到自己的心理關口。所以先問大家,多謝你的無私分享呀!
|
YUK774 發表於 18-7-20 10:08
我今個月喺瑪嘉烈全身麻醉生B,因為我血小板低,医生話全身麻醉安全啲,其實,係無感覺,訓醒一覺,手術完 ...

全麻的生產過程大約約耐時間,其實係咪都好快? 因為睇大家的回覆都知起碼隔日先睇到BB,我諗住叫老公影bb 相我睇住先
|
aidan08 發表於 18-7-20 14:53
我上胎係全麻,我唔係有咩特別狀況,只係醫生話佢老婆試過全麻和半麻,覺得全麻感覺好D,咁我就揀全麻。

...

多謝你的鼓勵! 睇完無咁擔心!
|
haha748494 發表於 18-7-20 15:20
通常系半麻,我同間房媽媽全麻,聽講一下子眼前一黑,就訓著左。

訓醒就生左出黎
YUK774
|
karinalokyan 發表於 18-7-20 22:40
全麻的生產過程大約約耐時間,其實係咪都好快? 因為睇大家的回覆都知起碼隔日先睇到BB,我諗住叫老公影bb ...

我都唔記得自己幾點推去手術室,因為嗰陣都好混亂,我喺產前房突然穿水,啲姐姐護士好緊張,叫我過床即刻推我落去,医生巡緊房仲末走,叫我放心加油,開一刀好快過,我差不多1点半護士喺手術室叫醒我,話BB11点9出世,手術完成(因為我做埋结紮 )訓多一陣,先推我返產後,再訓過,到我真係可以打电話俾我老公,我諗可能已經4点左右
|
YUK774 發表於 18-7-21 11:05
我都唔記得自己幾點推去手術室,因為嗰陣都好混亂,我喺產前房突然穿水,啲姐姐護士好緊張,叫我過床即刻 ...

我記得做完全麻真係好好訓的,咁你大約幾耐到恢復?