請教戴隱形眼鏡嘅朋友

唔好煩我
|
想請問你有無用膠鋏夾隱形眼鏡出來的習慣?

如有,可以分享下你用咩盒放個鋏?我個盒爛了,買唔返

謝謝
koalalee88
|
唔好煩我 發表於 18-7-19 08:11

我用手指尖 日抛 即棄 乾淨 吾洗煩
大力大力
|

帶了30年隱形眼鏡,都是用手指直接黏出來~

藥水最好用oxysept, 用時藥水最好超過它的界線多一點, 經驗是無咁容易發炎(輕微), 以前用博士倫 眼睛常常發炎 ,用了這款20年沒試過了~
大力大力
|
koalalee88 發表於 18-7-19 08:17

係喎,妳們女人有指甲,我就不知道方不方便 了~
唔好煩我
|
koalalee88 發表於 18-7-19 08:17

我散光深,要用2星期果種。即棄真係好!夠衛生!
唔好煩我
|
大力大力 發表於 18-7-19 08:17
帶了30年隱形眼鏡,都是用手指直接黏出來~

藥水最好用oxysept, 用時藥水最好超過它的界線多一點, 經驗 ...

我無留指甲,不過我習慣戴之前用藥水淋下,如果用手指就唔得
sheetajeff
|
視光師同我講最好咪用鉗,除非你每次用完都清洗消毒,否則手係最好
#dorothy
|

眼镜店没有嗎?
ada0707
|
我用手指尖
Charlotte_mom
|
我都係用手指,c6用夾
我問佢個夾從來唔洗,唔核突嘅咩
麵包超人^o^
|
我覺得用手好難係個盒拎出來,所以要用夾
qq媽媽咪
|
冇用過,不嬲用手就攪掂
polliebb
|

無,因為聽過個夾其實係好多菌,洗乾淨手用手。
BBG520
|
用手,用前洗下手先
Heisenberg
|

Sweetkiki
|
我都係用兩個星期即棄,
每次都係用手,冇用過拑,但之前一定要先洗手
koalalee88
|
大力大力 發表於 18-7-19 08:18
係喎,妳們女人有指甲,我就不知道方不方便 了~

我成日剪 冇美甲習慣
BK2002
|

我無用夾, 用食指輕力印出來, 但手指公同食指指甲一定要剪短
fanny590
|
麵包超人^o^ 發表於 18-7-19 10:03
我覺得用手好難係個盒拎出來,所以要用夾

我都覺得好難用手, 戴左十幾年CON都係用夾
麵包超人^o^
|
fanny590 發表於 18-7-19 10:39
我都覺得好難用手, 戴左十幾年CON都係用夾

但諗諗下個夾冇洗都幾dirty haha