自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

laierping 發表於 18-7-19 19:09
真系好難頂,坦白講,戶外工作就話冇辦法啫,我公司有同事,明明知自己有狐味,但D製服居然可以著幾個禮拜 ...

咁難頂 如果我係主管,會嚴正處理同事有體臭情況,話晒要著制服,整齊企理係基本要求

男爵府

laierping 發表於 18-7-19 19:09
真系好難頂,坦白講,戶外工作就話冇辦法啫,我公司有同事,明明知自己有狐味,但D製服居然可以著幾個禮拜 ...

我隔離個女同事超勁狐臭,連我後面同事都問我頂唔頂到,我唯有開行風扇吹散下,後尾都係頂唔到反胃左幾次。

男爵府

回覆樓主:

其實依家除了換衫仲有濕紙巾,我行返公司成身汗都頂唔順,會入洗手間用果味爽身粉濕紙巾抹身,再搽少少花香爽身粉,唔止無汗味,仲可以有香味,換埋件衫仲perfect 。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

meek 發表於 18-7-19 09:09
點解啲人好似聞唔到自己個身有陣宿臭汗味 搭車又有、公司同事又有(好在唔係我 ...

有時人地都唔想自己個身有味!
行街 sales,地盤工地......
唔講收工時間,就算朝早返工,唔係人人都一出門口就有車站上車,家下天氣咁熱,行幾分鐘都汗流浹背啦!
戶外工作嘅,日曬雨淋,收工無地方澡身,換衫都會仲有味.....

男爵府

baby_chu 發表於 18-7-19 21:41
有時人地都唔想自己個身有味!
行街 sales,地盤工地......
唔講收工時間,就算朝早返工,唔係人人都一出 ...

我每朝返工行去搭車都會成身汗,但我唔會容許自己有臭汗味,甚至宿臭味... 其實出汗未必一定會有味,普通白領、後生仔嚟講,只要自己注意啲個人衛生便可

重申:我唔係針對戶外勞動嘅朋友,我絕對尊重同敬佩佢哋

首頁

尾頁

跳至