揀電話台有冇野要注意

haileyt_87
|
本身唔太識呢d野
而家用緊C記,最近約滿諗住轉台, 有冇jm 覺得乜野最重要

haileyt_87
|
舉哂白旗
ltp00222
|
haileyt_87 發表於 18-7-19 10:22
本身唔太識呢d野
而家用緊C記,最近約滿諗住轉台, 有冇jm 覺得乜野最重要

睇番自己住邊去邊…有無需要用無限上網(有分限速或全速)
gloriapoonpoon
|
我會考慮價錢, 平時屋企湊小朋友有wifi, 都唔理D 乜野4G/5G
haileyt_87
|
ltp00222 發表於 18-7-19 10:34

睇番自己住邊去邊…有無需要用無限上網(有分限速或全速)

我記得之前睇
好似話已經冇哂真嘅無限上網嘅?

howmuch
|

最基本要知道:
1) 自己每月用量 (e.g. 500M, 1G, 2G ...10G), 因為不同用量合約, 不同收費, 簽多了就浪費金錢.
2) 自己接受的網速 (e.g. 20mbps, 42mbps.....更快), 一般看片20mbps都夠, 月費亦較平.
ltp00222
|
haileyt_87 發表於 18-7-19 10:58
我記得之前睇
好似話已經冇哂真嘅無限上網嘅?

你指全速?都仲有ge 你預300幾400
而家無限上網 主要係用限速嚟唔比人上網 過左5g FUP就會降低你係成條頻寬個優先次序
就算全速收唔到都無用啦…
我用C記 公司廁所永世都收爆 但上唔到網 講唔到電話 觀塘線又係甘… 所以我都好煩 我月底完約都轉台
ltp00222
|
howmuch 發表於 18-7-19 11:07
最基本要知道:
1) 自己每月用量 (e.g. 500M, 1G, 2G ...10G), 因為不同用量合約, 不同收費, 簽多了就浪費金 ...

20mbps睇幾多p的畫質?480?
howmuch
|
ltp00222 發表於 18-7-19 11:09
20mbps睇幾多p的畫質?480?
樓主..., 如果考慮網速, 再細, 你要考慮埋畫質, 看youtube 480p, 20mbps 一定夠, 如720p-1080p, 有時要等一等.
ltp00222
|
howmuch 發表於 18-7-19 11:15
樓主..., 如果考慮網速, 再細, 你要考慮埋畫質, 看youtube 480p, 20mbps 一定夠, 如720p-1080p, 有時要等一 ...

我唔係樓主…
不過我用c記係屋企睇(住旺角) 全速都睇唔到720p…(超級lag) 想喊…
搞左兩年都係唔得
joanneqq1205
|
就算你係無限都好
你一過左佢個數 做變左公平使用之後
我連whatsapp 要load 圖都要等一陣
haileyt_87
|
ltp00222 發表於 18-7-19 11:17
我唔係樓主…
不過我用c記係屋企睇(住旺角) 全速都睇唔到720p…(超級lag) 想喊…
搞左兩年都係唔得
咁即係網速係睇地區而決定?

howmuch
|
ltp00222 發表於 18-7-19 11:17
我唔係樓主…
搞左兩年都係唔得
所以我用平價20mbps, 完全沒有失望, 用全速...但結果慢速, 我都會好嬲.
ltp00222
|
haileyt_87 發表於 18-7-19 11:24
咁即係網速係睇地區而決定?

你可以甘講 收爆有時都上唔到網都可以有好多原因
haileyt_87
|
howmuch 發表於 18-7-19 11:28
所以我用平價20mbps, 完全沒有失望, 用全速...但結果慢速, 我都會好嬲.
你個plan幾錢?

haileyt_87
|
ltp00222 發表於 18-7-19 11:30
你可以甘講 收爆有時都上唔到網都可以有好多原因
有冇話咩區用咩台好d呀?

ltp00222
|
haileyt_87 發表於 18-7-19 11:32
有冇話咩區用咩台好d呀?

我同朋友都係用C記佢住港島個邊收得好好
我自己就之前住觀塘而家住旺角 用S記表現好好(我超大用量 月過40g 當時轉因為C記公司有得平)
RonaldLeeKK
|
最緊要係穩定, 都唔知點解而家仲有台入隧道會收唔到
RonaldLeeKK
|
ltp00222 發表於 18-7-19 11:34
我同朋友都係用C記佢住港島個邊收得好好
我自己就之前住觀塘而家住旺角 用S記表現好好(我超大用量 月過40g ...

我同你一樣都係用s記
so far 返工都幾好

返到屋企就用wifi

haha
howmuch
|
haileyt_87 發表於 18-7-19 11:31
你個plan幾錢?
之前用3, $108 5G, 現在好似減了價 $78
現在用自由鳥, $90 5G, 勝在沒有合約, 同埋外遊 買data 方便.