自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

好貴呀呢d補充練習!又成日分上下學期,語文又分唔同嘢 drill, 買得多分分鐘貴過套 textbook

大宅

回覆樓主:

對于買練習可以一分為二,如果仔女經常去補習社,已經有練習做,阿媽再買練習當補品用。
另一种是阿媽幇仔女溫書,當然要有練習幇下手,唔好當買練習就是怪獸家長,家家有本難唸的經

我兩種情況都試過,家姐寧願系屋企做練習,細佬鐘意去補習社

大宅

回覆樓主:

題外話,請問有冇人知書展入面,會唔會有小學教科書買?(emoji)因為我miss上次係學校,真心求問。

珍珠宮

hellohellojenny 發表於 18-7-19 15:54
昨天去,幾檔受歡迎的補充練習都好長龍,個個都買一大疊,我想揀想買,但無本事排,唯有放棄。

最後一天會 ...

幾時last day, 都應該會好多人

大宅

chinyuetbb 發表於 18-7-20 17:03
題外話,請問有冇人知書展入面,會唔會有小學教科書買?(emoji)因為我miss上次係學校,真心求問。
...

書單上會有書局負責你間學校教科書嘅分行資料同電話,打去問應該可以幫你執返,最重要係,如果有缺書,開咗學之後可以直接喺學校派。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主

去二手市場平買大家做唔曬的補充最著數

子爵府

湘 發表於 18-7-20 20:13
去二手市場平買大家做唔曬的補充最著數

我之前、今年喺買賣區都見有人俾錢幫小學生做練習,可能父母返左工,睇唔到咁多,就以為小朋友做左。

男爵府

牛年勳章

cameo 發表於 18-7-20 20:54
我之前、今年喺買賣區都見有人俾錢幫小學生做練習,可能父母返左工,睇唔到咁多,就以為小朋友做左。
...

Facebook有補充二手賣買谷,$10-30本,好多媽媽買好多,但小朋友唔願做,最後平售,我家補充都是朋友丶鄰居做左少少,送我的,我叫阿女努力幫他們KO佢(emoji)

子爵府

湘 發表於 18-7-20 20:58
Facebook有補充二手賣買谷,$10-30本,好多媽媽買好多,但小朋友唔願做,最後平售,我家補充都是朋友丶鄰 ...

我女小學時,會將全年嘅書、ws、notes俾曬一個同校師妹。到升中,我做中間人,集合幾間中學嘅中一家長,佢哋俾曬測考卷我,我再將幾份分俾各人做溫習用。其實到左中學,有d補習中心都會以呢類型式幫學生溫習。
我就真係少買練習,其實冇邊一本完全配偶到學校,如果係初小,冇家長/補習老師從旁幫佢,佢其實未肯定邊d唔適合自己,會亂,係自己唔識?定係學校冇教呢?
我自己,偏向睇到邊一part有問題時,即時舉例、即時簡單出題作比喻、反覆解說。

子爵府

IloveJJ 發表於 18-7-20 00:31
我講事實,係要做既,平時有功課就唔做,但測考前就要做嚟溫習。不過我自己做法係唔會做晒成本,只揀唔識 ...

我會抽弱項來做

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

就小一, 小二都有買中, 英及數, 但到考試真係冇乜時間做, 所以索性小三已經只買4 in 1嗰啲, 但只做常識, 現在升小四, 我只買了英文comprehension 同常識科便算

首頁

尾頁

跳至