自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

樂X, X思條隊最長, 其次是朗X, X文
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

vincielau 發表於 18-7-19 16:17

每本起碼平2、3拾蚊,咁真係唔嘢少喎。 因為 ...

其實唔係平好多咋,隔離有post話每年只會每科買2本,咁最多8本,每本平2x-3x, 最多咪平2百零蚊

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chanchanmichell 發表於 18-7-19 17:12
車費、入場費、時間都計埋,都唔平得幾多吧?
咁當然做港媽,拖喼入去就平好多但個小朋 ...

同感!我每年只買幾本,無謂去迫!
尋日見報紙訪問個媽咪掃左22本!我同個囡都戥佢小朋友可憐!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

寶石宮

2023年兔年勳章

Angel_Rose 發表於 18-7-19 18:26
經過條隊附近,見到有個人,女性,大聲叫,哇,好多怪獸家長買練習去虐兒呀,之後排緊隊嘅人眼超超望住佢 ...

琥珀宮

Jessy 發表於 18-7-20 01:00

clssroom都好多人排

琥珀宮

Jessy 發表於 18-7-20 01:00

朗文最誇張

侯爵府

Angel_Rose 發表於 18-7-20 00:51
果個人貌似大學生,可能未結婚所以咁武斷

都唔係,我係fb群組都見人勁鬧,果度應該大部份都係人媽媽。
係宜家太多人⋯人鬧佢又鬧,總之買練習就一定係怪獸,係衰人。
武斷到話放緊假都要迫小朋友做。
其實我身邊包括我都係買黎比小朋友考試測驗前當溫書,只係懶得自己再出題。

大宅

cameo 發表於 18-7-19 23:45
因為d練習係仔女做,唔係父母做嘛!
父母放工有幾多個會報幾個course增值自己?但就幫d仔女排滿曬d乜班物 ...

咁樣比較又吾公道。
呢樣現象係社会问題,如果有能力或學位讀國際學校,D家長咪吾洗咁操練。如果保證小朋友可以升英中,可以冇考試,家長樂得花錢去買練習及補習。
讀得傳统學校,除非小朋友天資聰穎,自动自覺,好似狀元咁,只要留心上堂,就年年考第一。不然為佐預備考試,小朋友都係要操練,當然過量係冇乜用,適量係有幫助。買練習最重要重質重量,好嘅買一,兩本便夠。

當升中時學生派吾到英中,DSE上吾到心儀學科及大學,到時學生就後悔点解當年吾努力。一分耕耘,未必有一分收穫,但你連耕耘都吾去,机会又点会輪到你?机会係留比有預備的人。

寶石宮

alicialee1210 發表於 18-7-19 15:52
每年都排長龍,不過都好快

你今年買咗幾本??

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

大檸樂 發表於 18-7-19 16:19
其實成日話香港讀書壓力大.....鬧學校/教署!其實一切源於.....

好明顯啦!
唔通學生會自己買練習做咩?!可能都有嘅

子爵府

我都見排前面2位太太手持2x~3x本練習,唔知佢有幾多位小朋友啦!如得一個咁多本點做得晒,咪係浪費。我自己買咗6本,學期尾實做可以做晒

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

milktealai 發表於 18-7-20 08:02
你今年買咗幾本??

星期一去,星期一話你知
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

回覆樓主

我有買練習,大概廿本內。有人見到我一堆向手指住我嘩嘩聲。其實我有兩個仔個堆練習係佢地一年既量,仲要係中英數常都有,認真,我吾識出亦懶得出題同佢地溫書,平時keep住教到邊做到邊當溫左,我真心吾覺有問題。而家d人已去到阿媽叫仔溫書已是錯既地步,我反對過分操練但放任吾理係咪又一定對?要有快樂童年係咪就係只需要玩?我有一堆練習向手係咪就等於我小朋友俾我地獄式對待中?向d人自行審判緊d路過見到既家長時,其實我個仔買佢鍾意既圖書遠比練習多,如果d路人當初只見到個堆圖書又會吾會話個小朋友真幸福吾駛俾人地獄對待呢?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

尋晚收工自己快閃都係買練習,今晚先同小朋友再慢慢行。其實吾會全部做曬,但係學期尾睇返9成都做左。做練習當溫習姐,吾做米擺係到囉。一日做一頁,其實好快做完。我無數過買左幾多本,反正年年都係買個幾本。

男爵府

回覆樓主

我未有小朋友讀到咁大
唔知20本有幾怪獸/正常

不過我做過小朋友
唔會想暑假做完功課仲有練習等我
亦唔會想考試測驗前
做完功課溫完書
阿媽又拎10本出來話佢要盡家長責任!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

btw. 尋晚9點到去到朗文,幾乎已經比人掃清,要今日先返貨

禁止訪問

侯爵府

Angel_Rose 發表於 18-7-19 18:26
經過條隊附近,見到有個人,女性,大聲叫,哇,好多怪獸家長買練習去虐兒呀,之後排緊隊嘅人眼超超望住佢 ...

講出真相

珍珠宮

bbbbb001 發表於 18-7-20 09:08
我未有小朋友讀到咁大
唔知20本有幾怪獸/正常
我媽係你口中果啲所為盡責家長,當年未流行一次過買咁多練習,佢答應過我做曬功課,練完琴練完跳舞就比我睇電視,次次一開電視就嫌我得閒過頭,迫我做練習,次次差不多做完一本佢就去書局買定另一本,我又吳係天生叻果啲,做極都吳會考第一啦,到升中時,媽填派位,係現代術語中的自殺式填表方法,害我跌左入band 5中學,中一下學期起,佢就無再買練習谷我了,因佢個矛頭指左落妹度,無時間理我

象牙宮

2024年龍年勳章

jacky1666_hk 發表於 18-7-20 09:09
btw. 尋晚9點到去到朗文,幾乎已經比人掃清,要今日先返貨
...

中、英、數、常,邊個出版社練習好?

首頁
34567...9

尾頁

跳至