手足口定出疹

andyan324
|
琴日旅行返黎阿仔話頭暈,
有輕微發燒,但精神無野,
今日手腳同肚起紅點。
睇醫生話唔肯定係咪手足口,
因為口入面無事只係開左退燒藥,
話手足口無甘快上身?
定只係過濾性病毒?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tet123
|
andyan324 發表於 18-7-19 16:58
今日手腳同肚起紅點。
醫生親身睇過都唔敢肯定,我地睇相又點知呢?
不如留意食藥後有無好轉

miranda0311
|
andyan324 發表於 18-7-19 16:58
今日手腳同肚起紅點。
我上次手足口, 個口入面係無白點的, 確診前一日只係頭痛發燒, 醫生都無話係手足口, 到第2日腳開始痕同出紅疹, 再去睇先確診。但一直口都無出白點, 只係手腳慢慢出多左紅疹同勁痕+發燒。
所以暫時當係先, 以免傳染。
andyan324
|
miranda0311 發表於 18-7-19 17:41
我上次手足口, 個口入面係無白點的, 確診前一日只係頭痛發燒, 醫生都無話係手足口, 到第2日腳開始痕同出紅 ...

唔該哂!
想問下身上面有無?肚同大脾?
lemontea520
|
手足口唔一定出埋個口, 最好隔離小朋友
小森
|
我仔上次手足口,嘴邊一粒,喉嚨一粒,手腳冇。
Poyau
|
祝早日康復
hphp720
|
小森 發表於 18-7-20 00:41
我仔上次手足口,嘴邊一粒,喉嚨一粒,手腳冇。

咁點確定是手足口?因為咁少一粒粒。
小森
|
hphp720 發表於 18-7-20 02:39

初初發燒唔知病因,醫生都係唔肯定,過1日跟住見佢嘴邊起咗粒野,又冇停燒,再俾醫生睇喉嚨都有,先肯定手足口。我話手足口係爛咁小,可能俾感染得小病毒。
andyan324
|
hphp720 發表於 18-7-20 02:39

係囉,而家好小郁小小都話係手足口,
我仔唔係好似,我懷疑會唔會係敏感
miranda0311
|

回覆 andyan324 的帖子

我上次個身有少少, 手就手掌同手指都出晒紅疹。其他都無。
tsung
|
andyan324 發表於 18-7-20 09:39
係囉,而家好小郁小小都話係手足口,
我仔唔係好似,我懷疑會唔會係敏感
...

有冇帶小朋友睇醫生呀?
circle212
|
去完邊度旅行?
Chole
|

我俾個仔傳染手足口病,手足都唔出疹,只係口有。但係個仔出喺pat pat ,所以未必人人一樣。

kurocat
|
我仔都有手足口
口有5-6點
高燒
去wee wee 好似痛