自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

之前上youtube 學we look up, 有一排無用,已唔記得哂

侯爵府

回覆樓主:

其實word 都唔少嘢,見過好多秘書track changes 、同一個file 唔同header 、footer 呢D 固然唔識, tab 都唔識,用㩒幾下space 去「褪」位、page break 唔識要㩒幾下enter 去下一頁。真係當打字機用…
我最嘔血接手過一個word 檔,上手低能到用insert text box 方法去做page numbering ,逐頁入text box 打唔同數字,最激死人係我想改返正正常常要逐個text box delete ,做到我想打人…

侯爵府

Fion_Chan 發表於 18-7-19 22:38
其實word 都唔少嘢,見過好多秘書track changes 、同一個file 唔同header 、footer 呢D 固然唔識, tab 都 ...

我就係想學header footer,請問你知唔知當一份文件有10頁,頭9頁footer都有page no,最後果頁我唔想要,咁應該點做?

侯爵府

christyheihei 發表於 18-7-20 00:17
我就係想學header footer,請問你知唔知當一份文件有10頁,頭9頁footer都有page no,最後果頁我唔想要,咁應 ...

最後果頁之前插入分節,然後走入最後果頁的footer 取消那一個「連結到前一節」,咁樣你改這個新的分節footer 都唔會影響原來上一個分節

寶石宮

2023年兔年勳章

christyheihei 發表於 18-7-20 00:17
我就係想學header footer,請問你知唔知當一份文件有10頁,頭9頁footer都有page no,最後果頁我唔想要,咁應 ...

Section break

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

自學, 遇到大問題咪google 搵答案.

複式洋房

其實好睇自己有咩要求先知要學乜好似我做buyer, 日日九成時間用excel, 當年vlookup同pivot table都係上youtube自學

總之記住所有重覆性嘅動作都總會有formula幫到手,唔識就google search, sumif, countifs, counta, if....都好好用

禁止訪問

公爵府

christyheihei 發表於 18-7-19 17:03
想改善自己呢方面既知識,有人試過自學嗎?係睇書定就網學?可以介紹一下嗎?
...

youtube 好多教学
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

Fion_Chan 發表於 18-7-19 22:38
其實word 都唔少嘢,見過好多秘書track changes 、同一個file 唔同header 、footer 呢D 固然唔識, tab 都 ...

我系excel 人,我觉得word 都好難。
上次有個file, 某一頁要打橫,完全考起,即刻叫我做秘書的家姐幫拖。另外有一次mail merge, 另外有一次糸d format 走晒位。
而佢,有excel 问题就会问我,我地”互相利用”。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我都係自學
借書有cd,有data至有得試做呀

首頁

尾頁

跳至