其實買六合彩算唔算係做慈善?

goodbuyer80
|
啲人成日講唔中咪當做善事囉,你點睇?
kyliema2006
|
咁我都就左唔少善事了.
I9528
|
算係
年中,馬會做唔少公益,同資助好多 NGO
怪獸青BB
|
算嘅,馬會都做好多善事
crystal媽咪
|
唔係掛。呢啲唔係真心做慈善喎
你會當買馬仔係做慈善嘅咩
goodbuyer80
|
I9528 發表於 18-7-19 17:46
算係
年中,馬會做唔少公益,同資助好多 NGO

覺唔覺得好似安慰自己?令到自己好過啲
heyou
|
如果你硬要從佛教觀點睇就唔算,因為你個出發點係想有回報,本心已經唔係向善..........
即係做功德最大既善果就係施恩莫望報

但如果你睇返比馬會既收益係作慈善用途同養活員工.......算既
I9528
|
goodbuyer80 發表於 18-7-19 17:51
覺唔覺得好似安慰自己?令到自己好過啲

一半一半
亦算係互助互利(買個夢)
小雄維尼
|
六合彩同跑馬, 收入有固定比例要捐出黎做社會服務❨幼兒,青少年同長者❩
無話可說
|
係善事就唔限18歲啦! 我阿媽成日都買,成日都咁自我安慰
tsung
|
heyou 發表於 18-7-19 17:52
如果你硬要從佛教觀點睇就唔算,因為你個出發點係想有回報,本心已經唔係向善..........
即係做功德最大既善 ...

D..D
|
美其名係做善事
我自己當供會
叮妹
|
我期期買十蚊,一D吾覺做善事
Kasrissa
|
唔算
如果冇彩金,你會唔會買先?
PCCW2319
|
crystal媽咪 發表於 18-7-19 17:51
唔係掛。呢啲唔係真心做慈善喎
你會當買馬仔係做慈善嘅咩

我同事話我買六合彩係做善事, 因為我買左唔會對
crystal媽咪
|
PCCW2319 發表於 18-7-19 20:54

如果你冇對,亦都唔知道自己有冇中。 仲無去攞錢咁你就真係做善事
oceandeepsea
|
唔中算
lyh80115
|
PCCW2319 發表於 18-7-19 20:54

用app買啦,唔洗對,自動派彩。
donald63
|
唔算, 出發點係因想自己中獎, 而唔中就當做善事(講明當)唔係出自真心, 只不過為貪念而去買, 買了唔中就當做善事只不過係比自己一個借口(從佛教角度唔可以當做善事)
pcy307
|
三個字~『自欺欺人』!