婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆 ccjelly 的帖子

樓主,我不是教你離婚或是走,只想講我的經驗,我老爺無甚麼大問題,只是有時病就會出負面情緒,見到這時,我會先知會我C6,我話如果他講多2句我頂不住時,我會爆他,如果你不出口,你自己後果自負,好彩我C6會講2句緩和氣氛,其實我不是罵他,只希望他積極點吧.
如果你C6不出聲,而自己受委屈,可必呢,她只是你99,還要給她罵做雞,已經over底線,當然你C6無感覺,不是罵他,你自己都要識保護自己和仔女.

記得要和99炒大鑊時,之前要錄起她罵你的聲音,免得話無講過.

大宅

leechansandy 發表於 18-7-20 10:32

樓主,我不是教你離婚或是走,只想講我的經驗,我老爺無甚麼大問題,只是有時病就會出負 ...

走啦?有地方釆佢都有味,等佢俩母子慢慢對啦!吾好話99.自己亞媽都係咁自己後生係大6落來、乜都冇由0開始就吾抵得个女我呀!買乜都是吾岩、去旅遊更加死罪因自己80幾有錢都去吾到?未成日酸性發作當佢唱歌!

男爵府

ccjelly 發表於 18-7-19 17:53
如覺得我唔岩歡迎話我/提醒我,當然有正能量就更好,多謝大家

少少背景:

首先我會打電話比佢D孫的父母同佢地講9的情況,叫佢地帶返自己d仔女走,唔好要你出手 間屋係99的話就立即搵屋搬,係你的話就開波啦,。同痴線的人唔好講點先係正常。99唔鐘意可以同d孫去佢地本來的屋企住

伯爵府

回覆樓主

樓主你有無自尊架

大宅

leechansandy 發表於 18-7-20 10:32

樓主,我不是教你離婚或是走,只想講我的經驗,我老爺無甚麼大問題,只是有時病就會出負 ...

你講得好岩
最認同你講話無講過呢樣野,奶奶最叻係我老公唔在場就會講呢d就話。
成日同我老公投訴,我通常都唔會講,講左都唔相信又對件事無幫助。

大宅

豬吉 發表於 18-7-20 16:25
樓主你有無自尊架

我覺得我最大既問題係
聽兩聽我家人講既野我就會態度軟化,我家人話人地衰又點?你都要做足,要同奶奶打招呼,唔可以無視人,唔可無禮貌。

大宅

章魚妹妹 發表於 18-7-20 09:50
好多野相向,我老公個呀媽都係把口臭過屎坑,極不尊重人仲要專搵人恰,經驗係,唔出聲人地覺得你好蝦,見個 ...

我係咁諗架!
但我份人又衰耳仔軟同驚俾家人知,我如果同奶奶關係差,佢地會覺得我唔識做人。

大宅

bbbbb001 發表於 18-7-20 09:31
我反而想問,係逆來順受同埋一嚟就離家出走之間,其實你有冇諗過同你老公認真傾下呢個問題?叫佢幫手解決? ...

你講得好岩,
就係我一直都無反擊,
奶奶好、姑奶又好,我其實有好多野可以即時串到佢,但我次次都忍住無出聲

男爵府

ccjelly 發表於 18-7-20 17:09
你講得好岩,
就係我一直都無反擊,
奶奶好、姑奶又好,我其實有好多野可以即時串到佢,但我次次都忍住無 ...

人善被人欺呀!加油

大宅

ccjelly 發表於 18-7-19 23:23
我同我娘家親戚講,佢可能為我好掛,佢勸我息事寧人,把口響人地度,鍾意講咩由佢,唔好咁介懷喎~

...

樓主,會唔會真係你自己聽錯or 誤解咗99 意思(話你做雞), 一家人,一團和氣仲好啦!

大宅

ccjelly 發表於 18-7-20 17:04
我覺得我最大既問題係
聽兩聽我家人講既野我就會態度軟化,我家人話人地衰又點?你都要做足,要同奶奶打 ...

樓主你娘家家人講得好啱,唔好一時之氣嘛!

珍珠宮

回覆樓主:

係我走咗9世了
你老公自虐啫
你又跟埋一齊架喎

大宅

不可奉告 發表於 18-7-20 18:09
樓主,會唔會真係你自己聽錯or 誤解咗99 意思(話你做雞), 一家人,一團和氣仲好啦!
...

最好係誤會啦
咁佢唔係對住我講,係我在旁邊準備出街,佢同孫講,叫佢唔好成日出街,女既會做雞,男既會做壞事。
最好係佢純粹想教孫,
下一個句:唔好成日出街食,無家教,出去食慣哂!無父無母教!

咁都可能係我誤會,因為佢孫阿爸阿媽長期咁掉仔女俾奶奶,都係無人識教,教到細路可以手指指,指住長輩鬧,人地同佢講野唔應人。

大宅

ccjelly 發表於 18-7-20 18:41

按你所描述情況,應該係你99係教緊你姑奶啲對仔女要乖唔好成日出街,很容易學壞,而女仔就更加被群壞做衰要做妓女就唔好嘛!

相信你未過門前你仲跟你當時仲係你BF= 依家C6家訪過兩老吧,相信兩老覺得你屬高水準至叫你C6 把立你過門做新抱仔!

仲有希望樓主唔好嫌我婆媽,你姑奶確係衰教壞仔女手指指冇禮貌,但念著她當年都有關照過吓你當年仲細的C6 咪晚飯時忍佢一陣囉!

正所謂,忍一時風平浪靜,退一步海闊天空

大宅

不可奉告 發表於 18-7-20 19:30
按你所描述情況,應該係你99係教緊你姑奶啲對仔女要乖唔好成日出街,很容易學壞,而女仔就更加被群壞做衰 ...

明白呀
不過我都係會搬,因為我都想小朋友去我原本住既區番學,加上我係唔想小朋友有樣學樣,跟住佢地d唔好既野,學識打人同鬧人。

大宅

ccjelly 發表於 18-7-20 19:35
明白呀
不過我都係會搬,因為我都想小朋友去我原本住既區番學,加上我係唔想小朋友有樣學樣,跟住佢地d ...

主要我想你唔好再有婆媳關係唔好咋!

婆媳關係唔好很易做成你跟C6 關係都出問題咋

大宅

不可奉告 發表於 18-7-20 19:30
按你所描述情況,應該係你99係教緊你姑奶啲對仔女要乖唔好成日出街,很容易學壞,而女仔就更加被群壞做衰 ...

仲想補充少少
唔係我姑奶教,我係指父母唔得閒教,老爺奶奶唔識教,搞到有樣學樣,又唔糾正佢地。

不過我姑奶都係衰架啦
成日把口勁臭,我洗緊碗又串我原來識洗碗,未見過我洗。
有次我拖緊地在先,奶奶響另一邊用紙擦地,(事後諗應該係我奶奶唔鍾意晚拖地),姑奶同奶奶講叫佢唔好做,梗係我做,唔通要老人家做?語氣勁衰
又串我淨係姐姐放假先幫小朋友沖涼,我問佢咁你又唔同你小朋友沖涼要姐姐沖埋既?佢就話唔洗搵食呀?咁我何嘗唔係要番工呢?佢就可以放仔女俾阿媽湊,但佢阿媽我奶奶有大半日係要出去做野架喎

大宅

ccjelly 發表於 18-7-20 20:05
仲想補充少少
唔係我姑奶教,我係指父母唔得閒教,老爺奶奶唔識教,搞到有樣學樣,又唔糾正佢地。

嘩,樓主99 果真好捱得,又要外出便工作,又要湊你姑奶對仔女,仲要煮飯做小部份家務,所以你99咁哦鬼你姑奶對『無家教仔女係冇錯的』,加上不嬲兩老都係縱慣晒孫架!

咁他日你跟C6 連工人姐姐搬走時,咁你62, 99,生活實很相當勞累辛苦,你C6 會反口唔搬走,貢點搞!

大宅

不可奉告 發表於 18-7-20 20:21
嘩,樓主99 果真好捱得,又要外出便工作,又要湊你姑奶對仔女,仲要煮飯做小部份家務,所以你99咁哦鬼你姑 ...

係呀!正如我所講,我奶奶係好捱得同為家庭付出。
因為佢又應承幫自己女湊小朋友,又要幫另一個仔做野,其實佢可以揀唔幫手,留響屋企享福,但佢選擇左做到幾多就做。

大宅

回覆樓主

如果鬧我系雞,我會淋佢凍水,等佢知道自己把口幾臭

仲有咩叫無父無母無家教?你99心地唔係咁好喎

首頁
12345...7

尾頁

跳至