婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

conbella 發表於 18-7-21 15:54
如果鬧我系雞,我會淋佢凍水,等佢知道自己把口幾臭

仲有咩叫無父無母無家教?你99心地唔係咁好喎

明白,多謝你留言!
但係過左兩日,睇左好多大家留言同聽左我幾位家人朋友既睇法,我放開左架啦!

第一,當佢係有心咁講,人地口不擇言,一聽就知咩水平,無謂同佢一般見識。

第二,當佢唔係對我講,係我誤解左,咁更加無野要介懷。

大宅

ccjelly 發表於 18-7-21 16:10
明白,多謝你留言!
但係過左兩日,睇左好多大家留言同聽左我幾位家人朋友既睇法,我放開左架啦!

你的修養唔應該放在你99身上,佢只會當成你好恰

世上有邊個父母聽到人鬧佢個女會唔心痛?仲要咩無父無母無家教...?

人善被人欺,希望你小朋友長大後明白世界上呢個咁現實嘅道理

大宅

conbella 發表於 18-7-21 16:22
你的修養唔應該放在你99身上,佢只會當成你好恰

世上有邊個父母聽到人鬧佢個女會唔心痛?仲要咩無父無母 ...

你講得好岩呀
我俾佢咁講完當日我有諗,如果你個女都俾人咁話你咩感受...
我聽係特別敏感,特別「硬」耳架,因為我好細既時候媽媽已經去左,我初初同老公拍拖(未見佢阿媽),佢已經講:佢(指我)無阿媽教係咪學壞左架?會唔會唔係好人呀?類似既說話。

我點解會知?係呀!因為我老公好單純(定單蠢?)佢會照講我知佢媽講左咩,就算佢一開始唔講,我「chok」多兩下佢就會講。

我阿哥仲成日幫奶奶講好說話,算啦阿妹,佢無惡意架!你知啦,佢係鄉下人,唔係好識講野姐~

希望我小朋友他日長大明白「己所不欲 勿施於人」,做一個有同理心既人

大宅

ccjelly 發表於 18-7-21 17:02

你講得好岩呀

原來你細個時媽咪就唔喺身邊,你更加要堅強d錫自己,唔好比人恰你同悔辱你

你阿哥講呢d冇用,心唔拮到肉唔知痛

樓主應該都係善良之人,但記住尊嚴唔可以比人踐踏

大宅

conbella 發表於 18-7-21 17:10
原來你細個時媽咪就唔喺身邊,你更加要堅強d錫自己,唔好比人恰你同悔辱你

你阿哥講呢d冇用,心唔拮到肉 ...

我自問都算係一個樂觀既人,但總有d時候係會覺得好淒涼(閃一閃姐)
無父母真係倍感孤單

我爸爸係一個好錫細路仔既人,親戚既小朋友故之好錫,成日同小朋友玩,又做好多野好引小朋友笑。即使係街坊既細路仔佢都好錫(唔係變態),佢見到有個街坊買左對好大既拖鞋俾自己個仔(可能想慳錢),我爸爸就買左對岩著既俾小朋友話拖鞋大好易跌親(可能講出黎你地會話佢好厚多士,但我覺得佢係出於善意。)
另外,個位街坊又成日有藉口唔想湊仔,間唔時就會叫我爸幫手睇,另一位好熟既阿太勸我爸唔好做好人,話佢自己都特登唔幫,叫我爸都唔好幫。

我講咁大段野係想講,我爸爸咁鍾意小朋友,但係偏偏無緣湊自己既孫,無機會去照顧同去錫自己既孫,真係好遺憾。
我望住我小朋友,有時都會好掛住我爸爸。
特別深印象係佢生前交低左野,如果邊個(我、我哥同我爸既兄弟姊妹既子女)生左小朋友,就送俾bb,每人都預左一份。
幾似做戲先有既橋段呵?但真人真事,我當時係好意外,跟住係好感觸,坐月唔可以喊都喊左兩次。

大宅

ccjelly 發表於 18-7-19 18:37
係呀!你講得好岩!
佢對住佢個孫講野,講上面d野,其實對小朋友都唔係好架!

而家菲姐同個12歲男仔同房?好似唔係咁好喎,用呢個藉口搬走得唔得?

大宅

ccjelly 發表於 18-7-19 19:44
我知呀
另一個新抱好耐之前同奶奶住,佢話頂奶奶唔住,係我先住到咁耐,不過佢補充奶奶改變左,收左火架 ...

佢梗係咁講氹你繼續留低,有你兩公婆捱義氣同6299 住,你地一走佢實煩多樣野..

大宅

littlemiss123 發表於 18-7-21 20:43
而家菲姐同個12歲男仔同房?好似唔係咁好喎,用呢個藉口搬走得唔得?

哦,唔係呀~只係一晚,再想訓多一晚就鬧出呢件事。

最新發展係用阿仔要讀書理由搬走,預計要9月打後先可以走。唔係一講走就走。

大宅

littlemiss123 發表於 18-7-21 20:44
佢梗係咁講氹你繼續留低,有你兩公婆捱義氣同6299 住,你地一走佢實煩多樣野..
...

佢有講話自己同唔到奶奶住

男爵府

我的育兒心得勳章

ccjelly 發表於 18-7-19 18:20
因為我奶奶本身好捱得,同埋佢話自己舊時做人新抱仲慘,我做新抱做得好幸福。
又有飽飯食,又唔洗俾家婆 ...

呢啲奶奶咪真心膠,俾我同佢講,我嫁得超唔好呀,我太婆個代有4個工人服侍,我先得一個,仲要出去賺錢長養家,俾太婆知道不得了。

男爵府

我的育兒心得勳章

mini1204 發表於 18-7-19 18:40
你自己有地方住喎
佢一講個"雞"字比我已經立架撑(b&工人)走
等運到咩

又係喎,有個雞字,真係已經可以開片。

男爵府

ccjelly 發表於 18-7-21 20:49
哦,唔係呀~只係一晚,再想訓多一晚就鬧出呢件事。

最新發展係用阿仔要讀書理由搬走,預計要9月打後先 ...

12歳咁大個一定唔可以同工人姐姐訓啦一定要搬,下次99仲教小朋友:女仔成日出街=雞之類咁粗鄙又乞人憎嘅說話,係我一定即刻糾正小朋友,成街都係人唔通全部女嘅都係雞樓主脾氣好都要係遠離99嘅地方同小朋友洗腦,否則小朋友聽埋再同其他小朋友講就

大宅

hhz 發表於 18-7-21 23:33
呢啲奶奶咪真心膠,俾我同佢講,我嫁得超唔好呀,我太婆個代有4個工人服侍,我先得一個,仲要出去賺錢長養 ...

係囉
人地幾個服侍一個,我請阿姐就一個服侍佢地咁多人。
搞到我又想講多d
佢地錢固然係無俾,感謝都無句,(我指佢地對阿姐唔係好),仲要成日彈阿姐,又話人地唔識做(類似係唔主動做多d野,好計較),我心諗:你地點對人?人地好地地點解要識做呢?
最衰係叫我唔好佢續約,我心諗:人地都好唔想續啦!好想服侍你地?
阿姐之後話姑奶對仔女成日響屋企,好多時屋企都無人得阿姐同bb,佢話即係要照顧三個小朋友,同之前講唔同,有時再多一個妹妹黎。我叫我老公出聲,我奶奶口行行話佢地係留響度,但無話要阿姐睇無話要阿姐湊埋。講就叻,要阿姐煮野俾兩兄妹食,要幫阿妹沖涼,仲有阿姐話:太太你都無要我洗(底底),你會自己洗,但妹妹媽咪叫我用手洗。
我同老公講,咁事實係我地唔岩,奶奶鍾意叫幾多人番黎係有自由,係我地提供一個合理既工作環境俾姐姐。
好彩我有得搬咋!如果唔係阿姐實走!

大宅

laisausau 發表於 18-7-22 00:01
12歳咁大個一定唔可以同工人姐姐訓啦一定要搬,下次99仲教小朋友:女仔成日出街=雞之類咁粗鄙又乞 ...

係呀
佢呢個完全係謬論,首先咩為之出街?
如果行出門口就係出街咁講唔通,因為有人要番工,就算ftm都要落街買菜同湊番學放學啦!
如果講唔計番工買野個d,我會出街食飯,係呀!我會呀!第一,我唔似佢次次約朋友番屋企/坐公園,第二,我都要見其他屋企人,要有家庭聚會。

不過謬論既野,其實無須諗咁多,我又講左大埋野添

大宅

娶個老婆係要服侍佢個仔?係咪SHORT左呀?
我有本事請工人唔洗做你又唔抵得阿之阿左??
呢D99 痴9線架..自己無幸福就唔抵得人幸福~
SORRY我忠於自己你對我唔客氣我都唔識對你客氣~
BTW 你老公都好L無用!

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 ccjelly 的帖子

合約有講明家庭人數,唔可以隨便加工人姐姐可以投訴
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

子爵府

我係小器,我實記住每一粒字,他朝一日十倍奉還

子爵府

ccjelly 發表於 18-7-19 18:20
因為我奶奶本身好捱得,同埋佢話自己舊時做人新抱仲慘,我做新抱做得好幸福。
又有飽飯食,又唔洗俾家婆 ...
你答佢:係呀,而家做新抱好幸福架,咁你嫁多次囉

大宅

歌莉泡泡 發表於 18-7-24 10:59
娶個老婆係要服侍佢個仔?係咪SHORT左呀?
我有本事請工人唔洗做你又唔抵得阿之阿左??
呢D99 痴9線架..自己無 ...

我奶奶成日話我見到老公番黎都唔服侍下佢,做野咁辛苦番到黎,湯都唔裝碗俾老公飲。
又成日叫我好心都唔可憐下個老公做野咁辛苦(佢應該係想請我唔夠錫佢/唔心痛)

其實我都有番工,大家工種唔同姐,有人打工打得好舒服既咩?
可以有既~不過應該唔係大部分人掛?

大宅

meia 發表於 18-7-24 12:30
回覆 ccjelly 的帖子

合約有講明家庭人數,唔可以隨便加工人姐姐可以投訴

你講得非常之岩,姐姐都提過幾次。
係我奶奶成日話我痴線,話係我唔識教,人人工人都唔係咁喎
又話姐姐做野做唔好,份人又計較,又話幫姐姐做左好多野(即佢唔做野)仲要嫌三嫌四喎

首頁
23456...7

尾頁

跳至