婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

我結婚第一日,99係眾人面前呼喝我,我冇出聲,但即時黑面。然後拉c6出去講左呢番話:「我俾面先叫佢做99,唔俾面就叫佢八婆!我只會忍三次,你返去搞點你呀媽,否則下次我還拖時唔好話我唔俾面你。」

我唔知之後c6做過咩,但99亦冇再呼喝我。做人一味忍讓,只會俾人越踐越過。如果要受盡委屈俾人讚一句識做人(可能忍到抑鬱都等唔到),我寧願你話我唔識做人。虛名係冇用既,自己感受先最真。
日日是好日

大宅

mother904 發表於 18-8-16 10:48
我結婚第一日,99係眾人面前呼喝我,我冇出聲,但即時黑面。然後拉c6出去講左呢番話:「我俾面先叫佢做99, ...

我試過講類似既說話,不過係話姑奶。我同我老公講下次一定無面俾,最後通牒!一而再再而三咁話我,我無欠你地架!人地唔出聲唔係代表你岩!

男爵府

回覆樓主

同你姑奶講 你工人姐姐係請黎照顧你小朋友 冇責任照顧埋佢啲仔女

大宅

heather1106 發表於 18-8-22 00:25
同你姑奶講 你工人姐姐係請黎照顧你小朋友 冇責任照顧埋佢啲仔女

都唔明點解D人可以咁厚面皮,洗完人(姐姐)唔該都無聲,仲成日踩人做野唔掂!

此外,一句要搵食就可以掉對仔女俾阿媽(即我99),如果我99無做野就話姐,但99有野做,早上出去,下午先番黎兩、三個鐘又要出去。
夜晚又唔接個仔番屋企,明明過對面馬路咁近。
要個仔同阿婆訓到幾多歲?

仲好意思講話「我成日幫你洗碗」,真係犀利!咩碗?就係佢放工番外家食飯既碗囉!其他人(6299、佢對仔女)既碗一早姐姐洗完啦!姐姐放假我就真係幫佢對仔女洗碗啦!食足早午晚三餐既碗!平時夜晚佢黎到食完又唔想洗,就會叫佢12歲既仔洗,咁就叫佢平時自己洗番D碗啦,唔好放響廚房洗手盤就算!

男爵府

ccjelly 發表於 18-8-22 02:13
都唔明點解D人可以咁厚面皮,洗完人(姐姐)唔該都無聲,仲成日踩人做野唔掂!

此外,一句要搵食就可以掉 ...

將佢仔女既碗留返企佢自己洗 。叫工人姐姐同你姑拉講 佢冇責任幫姑拉湊小朋友 如果繼續咁樣 佢就辭職

大宅

heather1106 發表於 18-8-22 09:27
將佢仔女既碗留返企佢自己洗 。叫工人姐姐同你姑拉講 佢冇責任幫姑拉湊小朋友 如果繼續咁樣 佢就辭職
...

佢地成班鄉下人,仲係停留響請個工人番黎就係下人,洗死人都得架!
我試過叫姐姐唔好理佢對仔女,唔好幫佢地,但好難搞,唔洗碗又會俾99嘈,一係就唔嘈,但猛咁同d仔女唱衰我地。
同埋,佢地就會話洗唔洗咁計較?做少少野都唔得!?
我心諗:你地又唔係對得人地好?人地會自願幫你做多咩?
姐夫講說話同態度好好多,但一樣係一放低個女就會同個女講:「你叫姐姐啦!爸爸唔得閒!」跟住就走,成家都咁老奉。
人地唔幫就係計較,舉手之勞都唔肯!
我係咁計較架啦!又唔係一次半次,又無事前講好,如果話突然間病左無人睇,問我幫手睇下ok?我都可以幫下手,但...係6299應承俾對孫響度,即係應承左照顧啦~但兩老自己又唔響屋企,我無話過我同姐姐一定響屋企架喎!大安旨意走左去,實有人睇住?

好彩我終於可以搬
唔洗對住一屋野蠻人

複式洋房

原來唔止我個99咁衰, 我睇完覺得好難忍, 咁難聽既說話係米就要去接受, 調返轉你話返佢既話, 佢就又話你不孝架啦...不過俾我丫都唔會忍到, 同佢鬧過..痴線...
我suggest你認真咁同老公講搬出去, 話個仔到時都會大個, 要自己既空間成長咁先正常。

大宅

sixbox 發表於 18-8-22 17:44
原來唔止我個99咁衰, 我睇完覺得好難忍, 咁難聽既說話係米就要去接受, 調返轉你話返佢既話, 佢就又話你不孝 ...

是的。
搬開住大家都好。
我已經同老公傾好,同99講就可以。

男爵府

回覆樓主

做人唔開心不如離婚 邊個話一定忍就會改變 佢繼續 你老公鍾意跟老母 咁咪自己搬走 我唔忍
te quiero mucho mi amo

男爵府

ccjelly 發表於 18-8-22 19:32
是的。
搬開住大家都好。

佢繼續西 最後你疏遠 佢感都無謂 d死老野一開始唔尊重人 最後咪怪自己無人理
te quiero mucho mi amo

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你地搬99冇比說話你地聽?

複式洋房

PhoebeKw 發表於 18-7-19 18:01
比我會帶埋bb同工人走,叫你老公自己留係到⋯
你唔係無妥協過,但做老公都保護唔到個老婆,比自己呀媽講d ...

真係 , 你老公唔保護你你帶埋小朋友返娘家喇 !
做咩仲要受奶奶氣 ? 難聽D講你同佢又唔係親生 ,
媽寶呢D大家都知老婆唔夠奶奶黎 , 老公肯定幫奶奶 ,
已經話埋你無家教 , 即係話你爸媽 , 仲忍?!
HEY YO

複式洋房

ccjelly 發表於 18-8-22 19:32
是的。
搬開住大家都好。
好彩你可以搬
HEY YO

大宅

bobocheung65 發表於 18-8-25 10:36
佢繼續西 最後你疏遠 佢感都無謂 d死老野一開始唔尊重人 最後咪怪自己無人理
...

我都有諗過:99,你係咪要搞到個個新抱都唔番黎探你先高興?

大宅

kit2004 發表於 18-8-25 13:42
你地搬99冇比說話你地聽?

暫時無。之後就唔知道

大宅

tszting030 發表於 18-8-25 16:42
真係 , 你老公唔保護你你帶埋小朋友返娘家喇 !
做咩仲要受奶奶氣 ? 難聽D講你同佢又唔係親生 ,
媽寶呢D大 ...

我估計我老公會覺得自己已經好好,因為有聽我話同99提出要求,但最終都係俾阿媽鬧到敗走番入房。
基本上我老公都係想佢阿媽收聲,總之我唔好搞咁多野煩到佢就最好。

大宅

tszting030 發表於 18-8-25 16:44
好彩你可以搬

終於有自由既空氣!

雖然有會員曾經話有99同住我係身在福中不知福, 遲下無左99一齊住就知後悔。

但我覺得唔會,住99既地方,佢鍾意招呼朋友番黎,我都無得出聲,鍾意一朝早8點黎又得,夜晚10點黎又得,大大聲傾計,我係無權無資格唔鍾意。
住自己地方就唔同,可以享受寧靜。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mini1204 發表於 18-7-19 18:40
你自己有地方住喎
佢一講個"雞"字比我已經立架撑(b&工人)走
等運到咩

X2

複式洋房

ccjelly 發表於 18-8-25 20:04
終於有自由既空氣!

雖然有會員曾經話有99同住我係身在福中不知福, 遲下無左99一齊住就知後悔。

恭喜你可以有自己小天地 !
HEY YO

大宅

tszting030 發表於 18-8-29 17:46
恭喜你可以有自己小天地 !

謝謝

首頁

尾頁

跳至