請問小朋友有o型腳要睇骨科嗎?

dongnut
|
怕影響佢關節.
dongnut
|
dongnut 發表於 18-7-19 18:15
怕影響佢關節.

j2j2
|
小朋友幾歲?如果好細,2yrs 以下,少少O 型都common
dongnut
|
j2j2 發表於 18-7-19 19:14
小朋友幾歲?如果好細,2yrs 以下,少少O 型都common

就9 yrs, 請問嚴重嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
dongnut
|
dongnut 發表於 18-7-19 19:16

但有人話係x型
j2j2
|
回覆 dongnut 的帖子

Oh 這方面我不懂看,我覺得唔算O我小朋友兩歲時,是很O的,行路像企鵝咁行,我地有帶佢看骨科
醫生都話很O,但好多小朋友大大下會直返,叫我地觀察下同定期期帶佢覆診
到4,5歲真係自然直返
當年我小朋友的腳,比你這張相O好多
但有擔心最好看醫生,安心好多!
藍尾巴
|
膝頭可以合得埋嗎,睇相係掂唔到,睇醫生好d
臭屁
|
dongnut 發表於 18-7-19 19:16

開始O,膝頭則舊骨開始突出,要盡早搞,大定左冇得搞架!
pppsze
|
睇骨科啦,問下醫生有無需要搞,大個左搞會麻煩好多。嚴重嘅年紀越大會越更惡化。

利申:老公有,對仔女有睇開骨科,佢順便問醫生自己嘅O形腳有無得搞。佢細個無矯正,大個搞一定要開刀。
mln
|
我又唔覺得好0, 因為我自己企直同你仔差不多, 膝蓋都係無貼的,小腿之間都係有空隙好大。但無人話過我行路有0型。
dongnut
|
j2j2 發表於 18-7-19 23:03

Oh 這方面我不懂看,我覺得唔算O我小朋友兩歲時,是很O的,行路像企鵝咁行,我地有帶 ...

醫生只係叫覆診睇下有冇惡化?冇其他嘢做?唔該哂
tsung
|
dongnut 發表於 18-7-20 19:38
醫生只係叫覆診睇下有冇惡化?冇其他嘢做?唔該哂

試吓睇多個醫生,攞多d意見好d
j2j2
|

yes我小朋友個case 係,但佢由兩歲一直覆診到四歲,開頭3個月一次,隔一陣半年一次
醫生要我地定期錄video小朋友行路情況,等佢可以做對比
醫生話大部分自然會直返,但都會少少彎但影響不大;其次,佢話兩歲咁細,除非必要,都不會建議做手術,要做都要等大個d 4歲以後。到四歲真係直返,就不用再複診
我唔敢講我case 同你是否相似 ,不如你先帶小朋友看專科,問清楚
網上交流不能代替醫生意見啊