老爺過身,新屋裝修緊可以上去睇裝修嗎?

淋魚魚
|
本身新屋裝修期間,老爺過左身,岩岩搞完老爺身後事,本來唸住搞店左就上去新屋度跟一跟裝修工程。但親人都話唔可以上去。
我知要過4個月後先好搬,但上去睇裝修都唔得?
docomo
|
淋魚魚 發表於 18-7-19 20:20
本身新屋裝修期間,老爺過左身,岩岩搞完老爺身後事,本來唸住搞店左就上去新屋度跟一跟裝修工程。但親人都 ...

唔可以去人哋屋企啫,自己屋企都唔得?新屋你買左就係你屋企啦。
ValerieBaBa
|
親人有此意見,我會接受。除非佢係三姑六婆。
ChloeMa
|
無聽過唔得。 裝修跟唔足會好大鑊。
tweetydisney
|
冇聽過呢d規矩,但你而家都有返自己屋企架啦,新屋又係你自己住,其實有乜分別呢
ryan_mami
|
docomo 發表於 18-7-19 20:33
唔可以去人哋屋企啫,自己屋企都唔得?新屋你買左就係你屋企啦。

同意
藍尾巴
|
我估新屋入伙係紅事,紅撞白。不過唔睇,真係可以仲大鑊
crystal媽咪
|
冇問題
jadechant
|
4個月后才去看裝修,真是揾鬼幫妳執手尾。只要不搬入去住,看一看裝修情況,是好平常事。
eggcarol
|
tweetydisney 發表於 18-7-19 20:59
冇聽過呢d規矩,但你而家都有返自己屋企架啦,新屋又係你自己住,其實有乜分別呢
...

同意,而且裝修唔跟可以好大獲
momo06
|
紅事白事都系同1家人,有乜問題?
bubu7
|
我唔會理
木土土
|
本身新屋裝修期間,老爺過左身,岩岩搞完老爺身後事,本來唸住搞店左就上去新屋度跟一跟裝修工程。但親人都 ...

自己屋企,點會唔去得。若話係當紅白二事相沖,咁根本唔應該裝修,做緊要停工啦。

繼續裝修,就無可能唔上去睇同跟進。
mei524
|
自己新居,
唔跟可以好大件事架!
yucl_hk
|

無事嘅! 如果你信鬼神論

因為親人關係, 將來老爺都入到屋。
mcmaychan
|

bosch
|
冇可能唔自己去跟裝修, 有咩事係咪你親戚孭飛?

呢個年代真係乜都有得賴, 但亦有好多化解方法. 你下d 紙紥舖, 殯儀agent, 實有方法去化解.
in.carry
|
最重要係你自己迷信與否
wmkcnw
|
無聽過要4個月之後先可以搬。頂多過埋尾7 就入伙。
以前孝子要守孝3年唔返工, 你地有冇跟足呀!用下個腦啦。
睇裝修又唔係入伙, 唔算紅撞白事。

你話老爺會跟入屋, 佢係親人, 唔會害你。
如果你迷信, 應該安個神主位俾佢入屋供奉佢添。
AACheungCheung
|

同意