樓上舖租約問題

venus102
|
我朋友上年租了一個上樓單位,合約期是24個月,現在剛好一年,合約寫了只可作住宅用途

但我朋友租時已說明開私房菜,因為朋友不是本地人,只懂看及說英語,租約有中英文,但租的時候其實業主也不太能說英文,租之後發現好多野都壞,包括冷氣,入面的房門關不到,地板又起曬上黎,洗手間沒有熱水,現在一年過去,生意不好,個個月貼租,因為環境衞生麻麻,客人覺得食物ok, 但也買外賣,樓下又不容許放易拉架,有時候二曰也無客

因為已經貼$貼到無能力,朋友嘗試找業主傾,但説中文呢個業主一直沒出現,只叫一位說英文的人上来傾,叫做減$2000一個月(只減一個月叫幫下手),我今天打電話比中文業主,佢只是說:無錢學人做生意,人人都係自己翻新架啦,叫我呢D香港人唔好插手...

其實朋友想叫佢減租或者解約,我們有什麼可以做?PS 同一個單位低二層個租客同朋友講佢租金平我們$3000,朋友真的快頂不順D租

sagesage
|
venus102 發表於 18-7-19 22:11
我朋友上年租了一個上樓單位,合約期是24個月,現在剛好一年,合約寫了只可作住宅用途

但我朋友租時已說明 ...

合约24個月,係全死约定1年生约?1年死约,如果真係蝕,乾脆生约走人,無謂繼續蝕!
Poyau
|
租約是否1年生1年死? 如果係 退租
20150618bb
|

呢個業主真係無見過租霸...................話比佢知唔做喇,叫佢上來取回KEY,呢幾個月開始唔交租喇.
fmf903
|

如租約寫了包冷氣,業主要整。
但我都識人租樓上舖,又係住宅用途那隻。業主都係所有野都唔理,包括廁所塞,冷氣壞。都係租客自己俾錢整,佢用咗成10幾萬整個廁所同冷氣....業主見佢翻新哂仲無良年年加租搏佢唔走,真係好無良。
howmuch
|
叫租客用書面同業主溝通啦....
租約已簽, 單位已經用緊, 你講的單位狀況, 已經冇用...
如果, 現在是生約, 一個通知解約.
如果, 現在是死約, 都是一個通知解約, 但要加一筆合理賠償, 合理賠償不是餘下死約期租金, 通常沒收兩個月按金...算吧.
venus102
|
sagesage 發表於 18-7-20 11:33
合约24個月,係全死约定1年生约?1年死约,如果真係蝕,乾脆生约走人,無謂繼續蝕!
...

我們真的打算比一個月通知佢睇睇得唔得(emoji)
venus102
|
sagesage 發表於 18-7-20 11:33
...

沒有特別寫生約定死約,但寫明合約期24個月,我地會試直接比一個月通知佢
venus102
|
20150618bb 發表於 18-7-20 18:37
呢個業主真係無見過租霸...................話比佢知唔做喇,叫佢上來取回KEY,呢幾個月開始唔交租喇.
...

哈哈
venus102
|
fmf903 發表於 18-7-20 18:50
如租約寫了包冷氣,業主要整。
但我都識人租樓上舖,又係住宅用途那隻。業主都係所有野都唔理,包括廁所塞 ...

好衰,同朋友呢個業主差不多,合約沒有寫包任何野,所以佢大條道理叫我地自己整,管理費都係我地交
20150618bb
|
venus102 發表於 18-7-20 20:06
哈哈
話比佢知道,幾時幾日上來取回,唔係垃圾堆見
SaBB
|
venus102 發表於 18-7-20 20:03
沒有特別寫生約定死約,但寫明合約期24個月,我地會試直接比一個月通知佢
...

合約期24個月,但有寫明如退租要比幾多個月通知吧
venus102
|

朋友口頭通知左業主唔租,比一個月通知期,到8月底走人,佢要求比返封信,咁今個月應否交租同埋有沒有保障小小的信sample 英文版可以參考?唔該曬
musiccisum
|

如果合約係死約,係有權要你賠足所有餘下嘅租金
heilok
|
真心,樓主講嘅問題應該租嘅時候已經發覺,呢個只係斷租嘅藉口。而且,私房菜是否要攞食物牌照? 層樓是否合法嘅商住兩用樓?
venus102
|
SaBB 發表於 18-7-21 13:04
合約期24個月,但有寫明如退租要比幾多個月通知吧

合約期是24個月,亦有寫明退租一個月通知
venus102
|
musiccisum 發表於 18-7-24 18:14
如果合約係死約,係有權要你賠足所有餘下嘅租金

我係分不清楚到底現在叫死約定生約
fmf903
|
venus102 發表於 18-7-24 22:15
合約期是24個月,亦有寫明退租一個月通知

如果咁寫,24個月都係生約!
如有寫明死約一年,會寫11個月內不得退租,否則要賠償。