自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

砌磚唔係正常打橫/平舊磚既咩???
好似玩砌積目咁, 都係打平疊上去用最闊果面疊上去先穩陣呀喎
呢個砌法慳唔少料, 但好似幾危險

複式洋房

李豆豆 發表於 18-7-20 23:25
建築師唔咪通常畫圖? 佢都會睇埋工序施工點做架?

建築師係負責設計, 選料, 同所有負責工程的人夾圖, 施工時要監工, 確定師傅係起緊自己的設計, 教導和解答師傅對圖則的設計唔明的地方... 晝圖嗰個叫繪圖員, 建築師通常只是監督繪圖員晝啱圖, 唔洗自己晝的.

利申: 我是建築師

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Gavinmama 發表於 18-7-21 00:34
建築師係負責設計, 選料, 同所有負責工程的人夾圖, 施工時要監工, 確定師傅係起緊自己的設計, 教導和解答 ...

我仲以為圖係建築師畫埋,咁咪要花好多時間講俾人聽自己想點?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

係咪應該打橫舊磚 宜家打棟左咁既

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

BGCOME08 發表於 18-7-20 11:29
我見我師傅有加喎,佢話批灰會平D,佢係咁講,可能佢亂咁黎未夠班啩。
...

感覺係走精面。 板上批灰梗易過磚面舖。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

睇你要求點砌牆;屋內空間有限,間房的牆咁做慳位,留意承重能力就得
請勿打招呼~

大宅

ganggang 發表於 18-7-19 22:36
裝修中,有d担心,系咪正常架呢

如果磚有75mm 闊,其實好正常。 哩個砌法地盤都係咁砌。

子爵府

回覆樓主

正常的,放心

首頁

尾頁

跳至