買補充練習都要比人鬧?

|
我同事去書展買左廿
幾本小學補充練習,比佢升小五的仔,
打算夠未來一年用

佢因為覺得價錢抵,
影左幅相放上FB
點知惹來幾個人圍攻,
又話佢虐待小朋友要暑假狂做功課又剩

其實,我覺得反對做補充的家長,
你可以選擇你小朋友不用做補充練習
但其實其他人也有權利有其他選擇,對嗎?

至愛朱古力
|
19841984 發表於 18-7-19 23:16
我同事去書展買左廿
打算夠未來一年用

如果佢係我個Friend, 我都會鬧佢痴線,廿幾本真係做死亞仔咩,一年返9個月學,除開,每月要做2-3本補充,點做呀,平時仲要返學,做功課,真係唔洗瞓咩。
七小口
|
小朋友除了做功課還可以做咩
大人除左番工都會有其他活動
我諗除左成績 品德其實更加要培養
適量既當然可以
魔怪媽媽
|
我同事去書展買左廿
打算夠未來一年用

廿幾本喎, 唔係2本喎, 真係想做死人咩
kawai35
|
至愛朱古力 發表於 18-7-19 23:19
如果佢係我個Friend, 我都會鬧佢痴線,廿幾本真係做死亞仔咩,一年返9個月學,除開,每月要做2-3本補充, ...

認同而家啲小朋友真的好大壓力連小小娛樂時間都沒有,大人都要透下氣啦,何況小朋友.....唉
小源
|
無人叫佢一次做晒 最好講清楚
tansyneko
|

tomato100hk
|

我記得上年中英數加埋廿幾本!但唔係全部做晒,抽啲佢唔熟嘅來做!
因為一本入面有好多,有啲你覺得佢都識嘅唔需要再做!
終極熊貓
|
我同事去書展買左廿
打算夠未來一年用

你又何嘗唔係放佢上網,唱開佢呢?
mercurycc    發表於 18-7-21 11:31
snoopybabe
|
我都有比補充練習我女做,因為佢冇去補習,我自己跟,一個學期中英各2本(1本閱讀理解,1本普通練習),數常各1本,即一個學期6本,一年12本。
如果二十幾本,即係 double,多得滯喇!
天真B
|
我同事去書展買左廿
打算夠未來一年用

對,其他人也有權利有其他選擇,但究竟是家長選擇還是子女選擇。
廿幾本 你老闆一年比多廿幾份額外工作你,你會難受嗎?
有些小朋友的確係能谷的,但有需要一年做廿幾本嗎?當一個月做2本,但佢每天都已經要上學8小時+,再要做有功課,只是聽到都覺得辛苦,媽媽有試過一齊做嗎?
hnh_mami
|
我同事去書展買左廿
打算夠未來一年用

我仔班主任叫我唔好逼佢做練習,陣間逼到連功課都唔想做就麻煩。

其實溫習有好多方法,唔一定做練習,嘗試同小朋友溝通下用咩方法去溫最舒服。
dearmm
|
小學嘅練習,一星期做一本都好輕鬆
cherrieleung722
|
其實好多家長買左都係揀入面某些部分俾小朋友做。 所以計埋可能只做廿幾三十頁。
AX21
|
我替佢小朋友可憐
Chowying
|
廿幾本有時唔係真係要做哂,我做家長只係想揀啱用果部分 黎做
minlbc
|
終極熊貓 發表於 18-7-19 23:27
你又何嘗唔係放佢上網,唱開佢呢?

米米子
|
哈,如果你老細係年頭講定呢一年會係你平時工作on top加多20個project比你跟。跟左年尾appraisal有機會因此高分左,佢真係對你好甘為你著想你會唔會話佢痴線
choichoibb2011
|
小朋友做額外作業,家長打多份工養家,好fair. 小朋友話:「你做我做」
sfuhsg
|
天真B 發表於 18-7-19 23:28
對,其他人也有權利有其他選擇,但究竟是家長選擇還是子女選擇。
廿幾本 你老闆一年比多廿幾 ...

我識個媽媽,暑假時要個仔一日做一本,之後果年成功谷到個仔上全級第三
但之後唔知點,最後剛剛升中,派band 2尾學校