自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大力大力 發表於 18-7-20 06:57
中國大陸可以說是盡心盡力,為香港發展提供了許多優越條件,但香港卻成了扶不起的阿斗。

近年來與訪港的大 ...

你總是抄來大陸的觀點,但忽略香港對中國嘅實在作用~~不止是間大超市。

你身為香港人的話,對香港嘅認識,只得“愚昧”兩個字。若想向上爬,請先好好欣賞香港。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

brindlewin 發表於 18-7-20 07:13
你總是抄來大陸的觀點,但忽略香港對中國嘅實在作用~~不止是間大超市。

你身為香港人的話,對香港嘅認識 ...

請看一以下的文章........ 內容中肯,一針見血

再指出那些是錯的?

香港,今夜你被誰拋棄? | 超越新聞網 | Beyondnewsnet
http://beyondnewsnet.com/20160212/23566/

我是土生土長的香港人,當然不甘心,亦也不願意看到香港今日搞成這樣子。
問題係我們大多數港人,要拋棄優越大香港人的心態 ,才能搭上中國高速的經濟列車~

珍珠宮

大力大力 發表於 18-7-20 07:15

你呢類人嘅優越心態咪來自對香港嘅踐踏咯

我地明架,你自己唔明啫

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

brindlewin 發表於 18-7-20 07:28

我地明架,你自己唔明啫

不要胡亂說我的不是,轉移視線.......

你沒指出那文章,那一點是錯的?

這是掩耳盜鈴,鴕鳥政策嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

brindlewin 發表於 18-7-20 07:28

我地明架,你自己唔明啫

人呢?

亂插完就閃..........?

不負責任~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

回覆樓主:

政府預約話電子証書先得, 門診又難打。
手機唔做得, 落後20 年

公爵府

2023年兔年勳章

brindlewin 發表於 18-7-20 05:25
香港人口問題係官員必須漠視的問題,因為涉及太多政治權力利益。

香港 九成嘅問題,都係源於人口政策。

啲官員只係做好佢份工,明知香港點解搞成咁,都唔會有膽去講呢個問題。

有能力嘅,就移民吧。

珍珠宮

大力大力 發表於 18-7-20 08:10
人呢?

亂插完就閃..........?

你不是老扭嗔話人追住你懟嗎?
我不敢再頂撞你的玻璃心呀

珍珠宮

Amy1974 發表於 18-7-20 09:20
香港 九成嘅問題,都係源於人口政策。

啲官員只係做好佢份工,明知香港點解搞成咁,都唔會有膽去講呢個問 ...

認清問題的勇氣也缺,為私利更損公利,其實算不上對香港“做好呢份工”,甚至有欠國家整體利益。但就好滿足部分“貴人”。

大宅

回覆樓主

終於明白為何多了那麼多老人家!
原來人口老化外,7年後申請父母到港!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

brindlewin 發表於 18-7-20 07:13

你身為香港人的話,對香港嘅認識 ...

咁請教一下, 現在的香港對中國嘅實在作用係咩?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 18-7-20 07:15

算啦, 在BK講中國好, 講香港要進步就係原罪

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mcdullyiu 發表於 18-7-20 09:49

我相信她不懂答的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

SullytheMonster 發表於 18-7-20 02:48
先唔講呢位人士所列舉數字是否正確,但香港土地問題絶對同人口政策息息相關,唔審視後者,只依靠闢地去解決 ...

珍珠宮

大力大力 發表於 18-7-20 09:53
我相信她不懂答的~

剩係講大陸人來有咩唔好,
咁香港多左既人口唔止大陸, 仲有南亞人, 咁又係大陸的錯?
講真,我看唔出香港現在到底有咩競爭力, 眼光放開D,
上海?深圳?重慶?想同邊到比?
再咁下去,香港真係要變成二線三線城市?

珍珠宮

畀面勳章

在香港住滿7年的新移民可申請父母落嚟,想知點樣申請到。請唔好不負責任亂噏,妖言惑眾。
香港的常識書都有教,香港的3次經濟轉型。制造業北移,唔系唔想做,揀金融貿易嚟做。
我諗有香港人上大陸創業嘅。
毫無疑問大陸近年的經濟增長十分快。我唔識經濟都聽新聞講咩保7保8。
香港最唔好的地方系人口政策,日日150個和沒完沒了的政治紛爭。

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 18-7-20 09:49

你自問下點解每每到中國與國際競爭關鍵時刻,中央永遠出香港牌而唔係上海北京牌?

每一個答唔出嘅所謂“愛國愛港”人士,都應該撫心自問自己明不明白香港對國家的價值在那裡。如果還在香港長大,應該為自己的不學無知而羞愧,而不是厚臉扮領導大佬

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-7-20 10:11
你自問下點解每每到中國與國際競爭關鍵時刻,中央永遠出香港牌而唔係上海北京牌?

每一個答唔出嘅所謂“ ...

唔好意思, 咁近幾年邊個與國際競爭關鍵時刻提起了香港?

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 18-7-20 11:44
唔好意思, 咁近幾年邊個與國際競爭關鍵時刻提起了香港?

請仔細閲讀辛國斌13日的講話,請仔細想想以後國家缺的、被禁的由那來輸入,你要懶又要咀皮威風是不可能的,老實踏實做人知體榮辱才叫愛國。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至