人民幣到期

Cobytung
|
想轉港幣,但人民幣又跌,唔知點算好
crystal媽咪
|
Cobytung 發表於 18-7-20 10:52

如果唔急用就唔好轉住
Cobytung
|
crystal媽咪 發表於 18-7-20 11:00
如果唔急用就唔好轉住

多謝你回覆,如果再做定期,交通銀行舊客戶好低息,半年得2點幾(emoji),所以唔知點算(emoji)
crystal媽咪
|
Cobytung 發表於 18-7-20 11:10
多謝你回覆,如果再做定期,交通銀行舊客戶好低息,半年得2點幾(emoji),所以唔知點算(emoji)
...

除交通銀行,你仲有冇其他銀行?
一般舊資金會低息啲。我到期會轉走再去第二間做新資金
永隆網上apps做,會高息過分行做少少。
我仲有一個星期到期,所以未睇。
留意如果係中國銀行做,入人民幣要收手續費,除非用入人仔機。有需要開定人民幣支票戶口.
Cobytung
|
crystal媽咪 發表於 18-7-20 11:14

除交通銀行,你仲有冇其他銀行?

我而家睇緊有邊間銀行新客戶會比較高息,我想問,如果我想將人民幣轉走,係唔係可以叫銀行開本票?唔該哂
crystal媽咪
|
Cobytung 發表於 18-7-20 11:19
我而家睇緊有邊間銀行新客戶會比較高息,我想問,如果我想將人民幣轉走,係唔係可以叫銀行開本票?唔該哂: ...

開本票要收50蚊,65歲長者除外。
有啲銀行開人民幣支票戶口好快,一個星期已經收到。
上個月有人分享南洋同永隆高息一啲,你可以研究下.如果唔急,嗰筆資金暫時hold住,唔好做住(在交通)
呢幾日睇下邊間高先轉走
Cobytung
|
crystal媽咪 發表於 18-7-20 11:21

開本票要收50蚊,65歲長者除外。

好,我再留意下,唔該哂Crystal媽咪
crystal媽咪
|
Cobytung 發表於 18-7-20 11:25
好,我再留意下,唔該哂Crystal媽咪

不用客氣
backyard
|
每次做兩個月定期
Cobytung
|
backyard 發表於 18-7-20 11:42
每次做兩個月定期

收到,唔敢做太耐,thx
touko
|
回覆 backyard 的帖子

點解咁短?
kellybbb
|
crystal媽咪 發表於 18-7-20 11:00
如果唔急用就唔好轉住

點解唔好轉住?
crystal媽咪
|
kellybbb 發表於 18-7-22 22:56
點解唔好轉住?

因為樓主話想轉番港幣,但人民幣跌緊。
呢排係因為貿易戰,人民幣影響所以跌。 如果而家轉返港幣會蝕差價,之前收嘅息都補唔番。
台灣小松
|

再續定期
man6838
|
繼續定期
MichaelYY
|
建行息都高,我舊資金續定期利息都唔錯!
wendyau
|
MichaelYY 發表於 18-7-25 01:37

幾高啊?
台灣小松
|
MichaelYY 發表於 18-7-25 01:37

我續中銀得2.2%咋

mandy952
|

繼續做定期
Cobytung
|
多謝哂大家回覆,我都決定再續定期,有媽媽提意轉銀行做新客戶個息口會高d,而家都留意緊轉邊間銀行,不過要請假先可以去銀行處理
岩岩收到交通銀行續定期3個月,息口2.3%