懷孕期間鼻敏感

betheloveone
|
如題, 請問有咩方法可舒緩
eva_blythe
|
betheloveone 發表於 18-7-20 10:54
如題, 請問有咩方法可舒緩

最初期我都發得好嚴重
鹽水洗鼻,噴劑都唔得
唯有去睇醫生先搞得掂
最終搞到鼻竇炎

|
回覆 eva_blythe 的帖子

想問下醫生係開藥嗎?同埋應該睇咩科醫生><
eva_blythe
|
betheloveone 發表於 18-7-20 11:19
回覆 eva_blythe 的帖子

想問下醫生係開藥嗎?同埋應該睇咩科醫生>

我睇普通科家庭醫生咋
佢開藥俾我食,同滴鼻
但係你記得第一時間要同佢講你懷孕
BabyCiu
|
我睇專科醫生,開佐D噴鼻嘅藥。但目前淨係用緊生理鹽水洗鼻,其他就唔敢用
haha748494
|
我就用蒸氣蒸下個鼻。如果唔見好轉,最好睇醫生喇。
GCHK
|
洗面嘅時候,可以用清水洗下鼻,補充維C,我都係鼻炎幾嚴重嘅人
|
多謝曬咁多位,我尋日最後落街買左杯鮮窄果汁,再加堆放濕機,最後有好番少少。
Dayz620
|

我而家28w. 覺得鼻敏感嚴重過之前好多!晚晚訓個鼻瑋家塞。用個口呼吸,第二朝就口嚨痛!而家晚晚失眠!要攪好耐先訓得著!
lamlam1218
|
Dayz620 發表於 18-8-3 01:01
我而家28w. 覺得鼻敏感嚴重過之前好多!晚晚訓個鼻瑋家塞。用個口呼吸,第二朝就口嚨痛!而家晚晚失眠!要 ...

我由3個月開始好厲害,鼻水不斷流,叫醫生開piriton (對孕婦是十分安全的藥物),每三日我就要吃一粒.而家6個幾月,終於好D。
小蝦仔
|
lamlam1218 發表於 18-8-3 22:18
我由3個月開始好厲害,鼻水不斷流,叫醫生開piriton (對孕婦是十分安全的藥物),每三日我就要吃一粒.而家6 ...

咁而加6 個月仲有食嗎? 我醫生話叫我盡量忍唔好食 。 我都6 個月。
小蝦仔
|
Dayz620 發表於 18-8-3 01:01
我而家28w. 覺得鼻敏感嚴重過之前好多!晚晚訓個鼻瑋家塞。用個口呼吸,第二朝就口嚨痛!而家晚晚失眠!要 ...

失眠又鼻敏感真係好灰。
勞氣小妹
|
我本身有勁鼻敏感
又係噴鼻都唔得
睇普通醫生,開左早晚一次鼻敏感藥比我
睇私家就話隻藥無問題,叫我放心食
大約隔兩日期食4~8日
而家31w都重食緊
因為唔食真係好辛苦…
lamlam1218
|
小蝦仔 發表於 18-8-3 22:58
咁而加6 個月仲有食嗎? 我醫生話叫我盡量忍唔好食 。 我都6 個月。

有呀!醫生話piriton好safe. 不過我都係幾日吃一粒.
做個靚太
|
我記得我初初,係嚴重鼻塞,超辛苦,又無藥可治,只可以用生理鹽水洗下鼻~
建議你試下按穴位,我覺得可以幫助到舒緩下~
paradarz
|
我都會塞到失眠,而家就係咁
試下帶口罩,最簡單直接又無害嘅方法c我覺得會舒緩一啲
rosay831
|
會唔會關屋企啲塵事?
寶寶大大粒
|
多d用塵蟎機吸晒屋企d床呀梳化呀咕(emoji)公仔,尤其是枕頭,吸完乾淨d就應該好d
rosay831
|
寶寶大大粒 發表於 18-8-6 05:49
多d用塵蟎機吸晒屋企d床呀梳化呀咕(emoji)公仔,尤其是枕頭,吸完乾淨d就應該好d
...

Jm用緊邊部