撇除子女因素,仲想唔想移民?

vivibabyvivi
|
尋日睇完一個講香港人喺澳洲買樓既電視節目,二百幾萬一間獨立屋,環境幾好。但缺點係社區配套極缺乏,更加唔好諗話行出去就有shopping mall.

雖然香港變左好多,但我自問仍然未能放下五光十色又繁華既香港
Esther_531
|
無仔女都想50歲之後可以走。。。因為已經吾係我識既香港。。。但而家都無本事,何況再老啲
|
Esther_531 發表於 18-7-20 11:04
無仔女都想50歲之後可以走。。。因為已經吾係我識既香港。。。但而家都無本事,何況再老啲 ...

冇錯,香港已經唔係我認識既香港,不過我仍然好愛呢度
QY08040408
|
唔會,年紀開始大,唔係咁鐘意適應陌生環境
ctsang
|
唔想,香港除咗住,其他都唔錯
wayland910
|
vivibabyvivi 發表於 18-7-20 11:02
尋日睇完一個講香港人喺澳洲買樓既電視節目,二百幾萬一間獨立屋,環境幾好。但缺點係社區配套極缺乏,更加 ...

我同我c6唔識揸車,如果搬到去澳洲都要日日等巴士。。。所以都係香港啱我啲
Dear-Valerie
|

del.
是是但但
|
wayland910 發表於 18-7-20 11:15
我同我c6唔識揸車,如果搬到去澳洲都要日日等巴士。。。所以都係香港啱我啲
...

ME2
我地重要英文又唔係好, 過到去, 重新適應, 好辛苦。
住香港, 就算住細屋, 我都開心。
wantaima
|
有$邊度都係天堂
無$邊度都要挨!

*最起碼係香港同聲同氣,衣食住行都好方便。
又無乜天災因素,知足惜福!
good_pig
|
vivibabyvivi 發表於 18-7-20 11:02
尋日睇完一個講香港人喺澳洲買樓既電視節目,二百幾萬一間獨立屋,環境幾好。但缺點係社區配套極缺乏,更加 ...

睇人,有d人覺得靜靜地仲好,都未嘗不可
good_pig
|
Dear-Valerie 發表於 18-7-20 11:18
有冇小朋友都冇打算移民.
喺香港生活其實好好, 不時去旅行或度假兩三個月已經可以取長補短.
background: ...

有護照,起碼有back up
Chowying
|
n 年前去過加拿大參加某人婚禮, 頂唔順嗰邊, 搵嘢食 好麻煩, 要渣 一段時間車, 或者一早要諗定去邊度食, 唔慣
luvkaka
|
回覆 vivibabyvivi 的帖子

我有小朋友都仲未諗回流
72leelily
|
仔女接過去享福就話
年紀大不要大費周章
無人無物適應難
留港學做順民迎合新文化
|
QY08040408 發表於 18-7-20 11:11
唔會,年紀開始大,唔係咁鐘意適應陌生環境

我都有呢個考慮
|
Dear-Valerie 發表於 18-7-20 11:18
有冇小朋友都冇打算移民.
喺香港生活其實好好, 不時去旅行或度假兩三個月已經可以取長補短.
background: ...

我覺得除左住屋同教育之外其他都好好,依家機票咁平,一年去幾次旅行抖下氣係可以舒緩下生活壓力
|
wantaima 發表於 18-7-20 11:34
有$邊度都係天堂
無$邊度都要挨!

我今朝返工行行下都有諗呢樣野,無天災係香港一大優點
wantaima
|
vivibabyvivi 發表於 18-7-20 11:51
我今朝返工行行下都有諗呢樣野,無天災係香港一大優點

|
good_pig 發表於 18-7-20 11:36
睇人,有d人覺得靜靜地仲好,都未嘗不可

我暫時放唔低香港既生活,所以要小朋友跟我辛苦下
|
Chowying 發表於 18-7-20 11:37
n 年前去過加拿大參加某人婚禮, 頂唔順嗰邊, 搵嘢食 好麻煩, 要渣 一段時間車, 或者一早要諗定去邊度食 ...

唔似得香港一落街起碼十間8間食肆你揀,我喺嗰邊啲親戚朋友多數自己煮