跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公 係1990 act 攞BC
我得BNO
一月就生, 已經research左點飛去生(可行), 但最大問題係咁生要all in 晒儲蓄, 真心諗值唔值得咁做......
亦都好難生多個, 因為翻得身黎年紀又大....

JM 點睇?

別墅

koala_grassland 發表於 18-7-20 11:12
我得BNO
一月就生, 已經research左點飛去生(可行), 但最大問題係咁生要all in 晒儲 ...

好似國籍係跟媽媽,如你係英籍就行得通,但你個case好似唔得喎⋯⋯

大宅

s005109 發表於 18-7-24 08:45
好似國籍係跟媽媽,如你係英籍就行得通,但你個case好似唔得喎⋯⋯

我是中国护照,我老公是葡国护照,我个女是英国出世,所以个女拿既是英国护照,后来老公又帮距申请埋葡国护照

別墅

linglingnatalie 發表於 18-7-26 04:42
我是中国护照,我老公是葡国护照,我个女是英国出世,所以个女拿既是英国护照,后来老公又帮距申请埋葡国 ...

英國不是當地出生即有護照的,除非媽媽申報沒有其他國籍或媽媽是英籍....咁小朋友就可以英籍。得加拿大及美國是當地出生即可有國籍。
你先生係EU就可能有exemption?但如先生係non-EU以我所知係唔得

複式洋房

koala_grassland 發表於 18-7-20 11:12
我得BNO
一月就生, 已經research左點飛去生(可行), 但最大問題係咁生要all in 晒儲 ...

而家all in 總比第時想拎返個BC都冇得拎

首頁

尾頁

跳至