3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔3歲幾了, 但仲未戒片, 來緊9月返K1啦, 都唔知點算好? 佢平時肯坐POTTY OR 兒童厠板既, 但坐唔夠1分鐘就起身話痾完...唔肯再坐....我有比戒片褲同底褲佢著, 亦同佢講, 如果有VV, OR BUBU要話我知, 都答我好既, 但SO FAR冇成功過...上2星期試過同我講痾VV, 但由廳行到TOILET未到一半已賴濕左, 我話佢已經好叻仔, 下次再早D同媽媽講啦~ 而BUBU, 佢次次都係痾完落片先話我知...請問大家仲有冇咩方法呢?

大宅

chocho0831 發表於 18-7-20 11:22
我仔3歲幾了, 但仲未戒片, 來緊9月返K1啦, 都唔知點算好? 佢平時肯坐POTTY OR 兒童厠板既, 但坐唔夠1分鐘就 ...

wee wee 開始先啦,要定時帶佢去,如一段時間都成功,才拖長時間或叫佢自己嗌去廁所。我囝都介左長時間先得,佢開頭唔太肯去,我會用貼紙或小小餅仔或提子乾引佢願意去,之後發覺佢著片的話就不會嗌去廁所會屙落片,所以後來同學校都夾左除訓覺都唔著片,預左開頭會間中瀨濕,跟住佢就控制好好會自己叫去wee了。

伯爵府

回覆樓主

搵幾日飲多啲水, 每1-2小時拎個杯仔(emoji)佢疴尿/ 叫佢坐potty. 等佢知個感受, (另可以倒少量水係咕咕上引佢尿尿)
我嗰陣係大仔2歲, 唔著片同褲2星期(除左訓同出街)。廳放potty . 提佢急尿要坐potty. 地下放大量毛巾, 唔怕佢疴污地下。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔下個月3歲啦,都係完全戒唔到片,問佢痾唔痾尿次次都話唔痾,好帶佢去厠所兜佢痾啦我噓足5分鐘都唔痾已經同佢講你痾左尿尿比餅餅都係唔痾話唔痾尿,但1包返片就痾,已經叫爸爸試範佢睇點痾尿,但都係唔得

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 chocho0831 的帖子

我仔都係三歲幾, 返緊N班, 學校無同佢著片, 六月時都係成日會賴濕, 因為之前進步了, 突然間又退步番, 自己都有灰心同氣餒, 但係方法就係同佢去密D, 佢真係忍唔到咁耐, 一話急就要疴, 但突然到七月份就自己識講番要去大同小, 而唔係賴咗先講, 媽媽比多D耐性, 佢就快得, 同埋就算9月都未得, 返到學校老師會幫佢, 見到多D同學仔都一齊去, 佢會多D進步加油!

別墅

我個女而家三歲三個月,已經戒左片4-5個月左右啦
好奇怪,之前有一個rabbit公仔既廁所,佢死都唔肯去果度去廁所,一直都要着片唔肯除
跟住有次我喺淘X度睇緊野,佢突然行過黎同我一齊睇,咁啱有個叫做我可能喜歡既野喺個版面度,我個女見到有個熊貓廁所,佢就話我要呢個廁所
我見佢鐘意就買呢個廁所返黎比佢用啦
個廁所收到之後,佢就立刻戒左片,大小都冇瀨過,自己除褲自己去,去完大就叫我同佢洗,除左有時佢掛住玩忍到好急趕唔切去
個熊貓廁所黎左之後立刻就解決左要幫佢戒片呢個麻煩事,而家我剩係夜晚訓覺果時幫佢着片,其他時間都唔着片

大宅

我仔3歲幾了, 但仲未戒片, 來緊9月返K1啦, 都唔知點算好? 佢平時肯坐POTTY OR 兒童厠板既, 但坐唔夠1分鐘就 ...

媽媽你辛苦少少每1小時同佢去痾一次V,等佢慢慢習慣下

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我都幾頭痛,細B17個月喇,戒日片都幾煩下,唔肯兜尿。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

haha748494 發表於 18-7-30 17:22
我都幾頭痛,細B17個月喇,戒日片都幾煩下,唔肯兜尿。

17個月?咁快就諗住戒片?歲半都未有喎?識講尿尿了嗎?會否太快?

珍珠宮

回覆樓主:

因為佢還不知道不懂得什麼尿急的感覺, 你搵日叫佢飲好多水, 差不多够鐘要柯尿時, 就叫佢坐馬桶, 佢可能會講自己無尿柯,要走, 但堅持唔好比佢走, 叫佢放鬆, 柯出來肚仔會舒服, 佢忍唔住時就會自己柯出來了!這時候你要立即同佢講就係咁了,這個就係尿急的感覺, 覺得肚仔有急尿時就要同媽媽講柯v v了,佢這時先會明白原來這種感覺先係要柯vv的,好快就會學識這種感覺時就會話想vv了!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 wai0824 的帖子

唔識講, 我見天氣熱,順便幫BB戒日片。

男爵府

我個仔都係翻幼稚園先戒嘅,老師幫戒,其實三歲幾,唔係唔識,係依賴。

珍珠宮

回覆樓主

一開始一定要多D讚佢!成功屙到第一督尿時我仲獎勵佢,之後就建立自信,慢慢就會有意識了。

珍珠宮

bchuma 發表於 18-8-15 19:57
我個仔都係翻幼稚園先戒嘅,老師幫戒,其實三歲幾,唔係唔識,係依賴。
...

係,而且有時懶。玩到興起,唔想去廁所屙。

男爵府

RubyYu07 發表於 18-8-16 16:00
係,而且有時懶。玩到興起,唔想去廁所屙。

係啊 急起身衝住去廁所 好好笑

珍珠宮

bchuma 發表於 18-8-17 16:58
係啊 急起身衝住去廁所 好好笑

但通常我仔呢個情況都會賴濕褲,因為來唔及。

男爵府

RubyYu07 發表於 18-8-18 13:06
但通常我仔呢個情況都會賴濕褲,因為來唔及。

小朋友都係咁上下,我仔仔都試過見怪不怪

珍珠宮

bchuma 發表於 18-8-18 22:37
小朋友都係咁上下,我仔仔都試過見怪不怪

唉。好無奈,每次我都好嬲咁話佢

伯爵府

我女日頭戒佐喇,但係夜晚都係用尿片

首頁

尾頁

跳至