唔知有2個BB嘅JM,係咪都係咁?

fingfing3
|
大女仲未出世就已經搵定奶粉,怕人奶唔夠,見朋友個女女食緊奶粉,女女好可愛,肥肥地。後來唔夠人奶,我大女就開始跟朋友個女飲同牌子奶粉(算係大品牌既),諗住佢如果出咗事,可以追究及跟進。XD

起初飲,便便係比飲人奶多,不過女女都接受就照給佢飲,飲到接近4歲都有飲緊。而家大女朝早飲完,下午又可以食正常分量正餐,好好胃口!到細仔出世開始,我都係俾佢飲同款奶粉,好彩佢又接受到。現在佢地大咗仲方便,買一罐,2個都飲得,慳時間又慳地方!買就仲方便,間間超市都有得買。
有朋友2個小朋友食唔同奶粉,見佢都幾煩,又要帶多D東西出街, 又要記住邊個食邊盒……唔知有2個BB嘅JM,係咪都係咁?
wingwing729
|
回覆 fingfing3 的帖子

早期我細女同大女一樣唔係飲同一隻奶粉,細女出世就飲美素,大女飲HOLLE羊奶粉(因為第一胎果陣聽人講話好D)

不過長期分開兩隻奶粉太煩啦,見細女都飲得好好,易買又唔貴,所以大女都轉埋同一隻牌字,算係轉得順利,無腸胃敏感,便便又正常,E家兩個都可以一齊飲3號,方便好多!
GCHK
|
如果可以同隻奶粉就最好喇,如果唔係都好麻煩
kwai_ma
|
fingfing3 發表於 18-7-20 11:24
大女仲未出世就已經搵定奶粉,怕人奶唔夠,見朋友個女女食緊奶粉,女女好可愛,肥肥地。後來唔夠人奶,我大 ...

之前我果2個又係食唔同牌子,加上一個2號一個3號,帶佢地出街真係超級煩呀,初初試過買唔同牌子奶粉盒裝啦,諗住咁樣易分D,點知出到去,細B肚餓係咁喊,我就心急啦(emoji)又諗唔起邊樽打邊樽⋯雞手鴨腳咁
zoeeting
|
我唔明? 細果個同大果個飲同一罐奶粉? 應該唔同段數 ??
我要做媽媽
|
我都唔明,應該唔同階段架?
RubyYu07
|
同一個牌子最好啦,而且大b適應到,細b應該都可以啩。
hamsterma
|
wingwing729 發表於 18-7-24 15:19

早期我細女同大女一樣唔係飲同一隻奶粉,細女出世就飲美素,大女飲HOLLE羊奶粉(因 ...

但係唔同階段都係要分開
pigpiglamlam
|
我對仔女都係飲同一牌子,不過唔同段數,我用2個唔同ge奶粉格,從來都冇試過掉亂
wingwing729
|
zoeeting 發表於 18-7-26 13:45
我唔明? 細果個同大果個飲同一罐奶粉? 應該唔同段數 ??

果陣1個歲幾,1個3歲,可以飲同一個階段奶粉啦,網站上可以訂貨,唔洗次次落街搵,方便得
EstrellaDamm
|

又無試過咁喎。一歲後可以畀全脂奶,周街都買到,可以唔使拎。而且大個都未必一定要飲奶,一係喺大人食嘅嘢度揀啱食嘅畀佢,一係畀唧唧裝smoothie嗰類。我細嗰個未夠一歲仲係食緊人奶,亦無嘢要拎,反而要預備零食就真。
fingfing3
|
回覆 wingwing729 的帖子

轉奶粉又適應到, 當然最好。但一開始會好驚, 萬一有什麼事, 會責怪自己, 都有風險呀!
fingfing3
|
回覆 kwai_ma 的帖子

其實生細仔都有諗過食其他牌子奶粉, 最後就係怕佢食唔岩之後都係要轉, 所以先試大女飲開隻牌子, 好彩細仔都吸收到, 消化到, 算係食得幾好啦。
fingfing3
|
回覆 zoeeting 的帖子

我大女2歲七個月, 細仔一歲呀, 都係飲三號, 但遲D女女三歲, 煩緊到時可唔可以唔轉四號!
fingfing3
|
回覆 RubyYu07 的帖子

唔敢話一定適合細仔架,都要俾佢試左先知,見佢便便正正常常就無特別再搵過第2隻。
RubyYu07
|
fingfing3 發表於 18-7-31 14:24
回覆 RubyYu07 的帖子

唔敢話一定適合細仔架,都要俾佢試左先知,見佢便便正正常常就無特別再搵過第2隻。

咁又係,最緊要係夾到bb腸胃。
wingwing729
|

大女跟細女一樣飲美素之後,便便好好呀,之前一直成四五日一次,現在最多2日一次,以前日日擔心她便秘呢!
fingfing3
|
回覆 EstrellaDamm 的帖子

食到全人奶就梗係好, 但係我又要返工, 好難做全人奶, 合裝奶又怕凍冰冰。我對仔女飲呢隻奶粉身高體重都穩步上升,達到成長線標準, 所以我就繼續俾佢哋飲。
sammiso
|
我同你一樣,我大女同細仔飲同一只奶粉,真係會方便好多嘅。