工作中的懷孕媽媽

kk_to
|
想請問一下各位工作中的懷孕媽媽, 大概會提前幾多放產假呀?
因為我預產期係9月頭..但果時已經40 week..
醫生就話唔怕既..係公司穿羊水..咪直接去醫院..
佢話大部份人都係38 week 就生得..

所以想問下..大家會提前幾多放?
chinglovehhh
|
我預產期1月,我暫時填左前2後8,有咩野,到時再改。
BabyCiu
|
比預產期提早兩個禮拜開始放產假。勞工法例有講
eryau
|
我放前2,再拎多2日AL 連Sat Sun 放,唔想咁辛苦返到39, 40 週
長琦良美
|
kk_to 發表於 18-7-20 12:03
醫 ...

其實我唔多明你講乜「預產期係9月頭,但果時已經係40周」預產期=40周係一定既事....咁你產假未定係36-38周開始囉。

你係未誤會左,醫生講既預產期=產假開始日子呀?
freshrose
|
我放前一後9 , 我bb 最後40w 先出世
Martina_m
|
醫 ...

我預產9月7
拎咗前2後8
感覺上休息緊俾自己準備下會好過返返下工突然穿水
N123456789
|
醫 ...

我38週開始放,38週2生左。因為番工路途遙遠,36/37週開始行動已經唔多方便,行得好慢,果個多星期都係死頂/ sick leave 左2日。但我又有朋友放前3,但bb 41週先出世(emoji)
eeyorepigpig
|
我大仔前0, 但佢最後40w6先出黎
GCHK
|
我果時就係前2後8
黃家三少奶
|
回覆 kk_to 的帖子

攞咗前1後9
Litinwing
|
醫 ...

我前3後7
littlefunpig
|
我前2後8,其實最後個星期都係死頂,就算產檢都請全日⋯⋯ 太大個肚行到好辛苦

最後bb40w出世
fibe0313
|
我36weeks 放產假,41weeks 催生先出黎。但無辦法,我做樓面,後期根本行得好辛苦。。。
pussykat
|
生之前一日都返工,我醫生都話你洗唔洗去到咁盡
RubyYu07
|
我提前兩個星期放,結果都係38週4開始作動。
RubyYu07
|
fibe0313 發表於 18-7-21 10:44
我36weeks 放產假,41weeks 催生先出黎。但無辦法,我做樓面,後期根本行得好辛苦。。。
...

咁又係,後期真係好唔舒服而且好論盡
luv_miyuko
|
我打算放前2後8
okabenny
|
醫 ...

你同我太太個時間一樣,佢揀左前2後8。
勞氣小妹
|
我預產期9月尾
公司叫我唔駛咁急講定幾時放
但我都打算前2後8